ivo1964 написа:lionel_messi написа:Кажете ми една причина да се заключи??
1. Темата не е градивна, а заядлива.
2. Историята, ако не знаеш, се пише от хора, а те дали винаги са обективни?
3. Османската империя и днешна Турция са свързани, но само географски.
4. Първата Българска държава е създадена на завзета територия - това само в подкрепа на една теза, че не сме открили топлата вода, а сме я използвали.
5. Уважението е част от съвремието. Историята е наука за миналото - нещо като приказка, но рядко с добър край.
Мога да изброя и още причини, но кой ли ще ги чете?!
+1
СВОБОДЕН написа:Що се отнася до членството на Турция в ЕС, темата за Османската империя няма общо. Турците не могат да докажат, че не са били жестоки завоеватели. Защото не е вярно. Завоевателят винаги е жесток, а тук това се допълва и от същестевани религиозни различия. Ако не е жесток, никой завоевател няма да е такъв защото нищо няма да завоюва. В ЕС съюз се влиза когато отговаряш на определени условия. И ако решат, че вървиш в тази посока, те канят на преговори. но те могат да продължат неограничено време. Спомняте ли си колко време водихме преговори. Но на нас и на Румъния бяха направени редица компромиси, каквито се допускат при специфично стечение на редица обстоятелства. Това обаче, не винаги е много добре, защото негативите от предсрочното ни приемане си личат точно сега. С Турция нещата са доста по сложни, но те правят усилия в тази посока. Съвсем наскоро проведоха референдум с който отмениха намесата на армията в политиката. Такава намеса ЕС не позволява. Но има още да работят. Не се знае обаче. Историята такова нещо, че изглеждащото бетонирано и непоклатимо днес, може да се окаже абсурдно, комично или зловещо утре. Римляните са го казали , "О времена, о нрави". Нрави всякакви, политически и обществени също. Ако реша да отида ей така в Истамбул, не искам да ме тарашат на някаква си граница, а желая само да си покажа за минута картата. Искам го, но искам и други неща, които пък не ми позволяват да направя ей така просто подарък, дори такъв облагоделстващ и самия мен.
+1
Историята трябва да се чете между редовете и да се усмисли. Другото е демагогия.