Ще ви дам един пример: Когато бях в САЩ, НИКЪДЕ не продаваха алкохол ако не си покажеш документите за самоличност, според които продавачът вижда дали си на 21. Случвало ми се е да си забравям паспорта, да се моля, даже рушвет съм предлагал, като забележете, това се случва в Сръбски и Руски магазин. Не, не и не - това беше отговорът.
Знаете ли защо ви го разказвам? Искам да погледнем историята с Боро-то от друг ъгъл. Търговците в САЩ, не са по-малко жадни за печалба и съвсем не им пука кой и на колко години пуши. Там просто имат страх от закона. А имат страх, защото постоянно се правят проверки, службите пращат специално обучени деца, и т.н, като ВНИМАНИЕ: Компетентните органи не си пият ракията с управителите на магазини, не им се обаждат преди проверка, и т.н.
Уважам мненията ви, но тази строгост и морал трябват да дойдат от Властта, а не от нас, и обществото да е техен последовател, а не обратното.
По каква причина доброволно бихте се отказали от нещо, което може да получите гратис / на аванта, но по някакъв начин усещате за неприемливо : Наркотици - защото провалиха доста свестни момчета. Крадена вещ - кражбата е нещо изключително подло за мен. Вещ, чието придобиване е коствало болка, унижение или тъга на друг човек.
Или какво в никакъв случай не бих заменил срещу един пакет Боро (но на сходна стойност, ако е материално: Нещо, което ми е подарено от сърце, от близък човек, или просто има сантиментална стойност за мен.
На цената на едно Боро
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: На цената на едно Боро
[offtopic]
[/offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс

-
- Контакти:
Разликата е че ние го виждаме това всеки ден,но си траем.Ако наистина си направил това което си описал едно голямо браво !
Моето мнение е, че никоя проява на глупост не трябва да остава ненаказана. Ако си достатъчно глупав да пиеш/пушиш от малък, напълно заслужаваш всички производни последствия. Давам пример и със себе си, който е вършил поне малко строителна работа, ще ме разбере. Това лято, за да изкарам пари за море, се хванах на такава при познати хора. В последния си ден работа, вече взел парите и довършвайки, режех дъска с флекс, с циркуллярен диск. Който го е правил знае каква колосална глупост е това само по себе си. Аз обаче работех като истински българин - без предпазител и държейки машината с една ръка. В резултат и двете ми ръце са поразени, лявата ще се възстановява година и половина, преди да мога да я използвам за каквото и да било. Получих точно това, което заслужавах за глупостта си, в резултат на това, ако някога пак хвана флекс, той ще има дръжка и предпазител, и ще го държа с две ръце. Това е единствения начин човек да се научи, поне при повечето хора е така. Дори смятам, че бях пожален - не изгубих част от мен и ще се възстановя напълно.
Ще бъда честен, не знам защо бих отказал нещо, което по някакъв начин ценя и бих получил гратис. Може би в 90% от случаите не бих.
Нищо не бих сменил срещу Боро, просто защото не пуша, нито пия, и не ми трябва.
Ще бъда честен, не знам защо бих отказал нещо, което по някакъв начин ценя и бих получил гратис. Може би в 90% от случаите не бих.
сянка написа:Всички сте го ударили на морал.Само да ви кажа,че в нашата страна тази дума няма почти никакво значение.Казвам ''почти", защото за един мъничък процент хора моралът е всичко,просто начин на живот.
В България няма смисъл от хора,които да говорят постоянно как онова било грешно или онова неприемливо - трябват действия, строг контрол и закони.Както казват старите хора "Ред и дисциплина му е майката".И са прави.Защото българинът още от време оно е показал,че на него трудно може да се разчита, че на него думата "отговорност" му е чужда.Ако направиш така обаче, че да загуби нещо ценно, той няма да повтори същата грешка - поне не в този вид...Нека за ценно вземем нещо материално, да кажем парите.Знаете колко е бедна нашата страна, как хората бачкат за 300 лв на месец и какво ще му е на човек да му одрусат половината за глоба...Примери бол:ако например този търговец, който е продал цигарите на момичето, му дойдат "на гости" едни инспектори и го одерат 5000 лв дали следващият път ще продаде?Едва ли - че той за някакви си 2лв губи пет хиляди.Друг пример: ако на някой пиян водач му вземат книжката или само точки от талона той даже няма да се трогне.Ще си каже: ''Абе след два месеца пак ще имам книжка".И така докато убие някого.Обаче ако отнесе 3 000 глоба или го пратят за 6 месеца при изродите от Белене едва ли ще близне преди да кара.Ако наказваха родителите сериозно затова,че отрочетата им са навън след 22:00,нямаше да казваме,че родителския контрол вече за нищо не става, ама нейсе.
Тук ще дам един друг пример: преди 2 седмици минавам през двора на болницата и виждам една циганка, която бърка по кошовете.В следващия момента вади вафла "Боровец", маха станиола и го хвърля на земята, а с ръцете, които допреди 2 мин са пипали в боклука, хваща вафличката и я изяжда.След това ще се прибере в махалата и ще нахрани детето без да се измие.И какво стана то - хем мръсна страна,хем хепатит А.В този случай на кого да се оплача?Тук няма управител на магазин...И морал няма откъде да събереш...Ако я "нахранят" с 50 лв обаче, знае ли човек...
Я вижте китайците: та те са милиард и половина, но какъв ред има!Затова вече са най-силната икономика и затова там рядко стават престъпления! Примери много, но вече не ми се пише...
И да отговоря на въпросите:
1.Никога не съм взимал и не смятам да взема нещо, дори и на аванта, защото това оставя чувство на зависимост в мен от това,че трябва да връщам жеста...
2.Бих дал всичко,наистина всичко за здраве.Това, че няма нищо по-ценно от здравето не е клише...
+1 Много ми хареса примера за пияните шофьори

[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/wrapimg]
Pro-European написа:veseo написа:Ще ти задам и аз един въпрос - оригинален ли ти е Windows (ако изобщо ползваш) и ползваш ли само безплатни (не пиратски) програми, купуваш ли си всички игри (ако играеш) и гледаш ли филми само на кино и по тв (тоест, не сваляш филми от торенти). Нямам нужда от отговор, но сам си отговори и ако отговорът на поне 1 от тия въпроси е отрицателен, то някак нямаш право да задаваш втория въпрос (за "придобитото по кофти начин")
може би имаме отрицателен отговор
ще кажеш че се измъквам, но има разлика между това да печелиш от чужда зависимост и да си тарикат, който ощетява гигантска корпорация като Майкрософт.
но като цяло имаш основания.
1.Що си мислиш,4е Филип Морис е по-малък монополист от Миаикрософт???????Ваъпроса е там,4е са в разли4ни сектори!!!!
2.Що си мислиш,4е не си зависим от нищо(било то от NET,PC или дори кабелна тв или общински транспорт)кой от вси4ки изброени не прави пари?????????
3.За нищо на света не бих спрял цигарите!!!!!
4.Абсолютно съм против продажбата на цигари на малолетни и непълнолетни!!!!
5.Проблема с продажбата на алкохол и цигари на малолетни и непълнолетни може да се реши много лесно и безболезнено за вси4ки(вместо да се вдигат акцизи,пове4е проверки на видео камерите за наблюдение около касите от институциите и по-солени глоби)
6.От вси4ко написано до тук,става ясно,4е всеки по един или друг на4ин ощетява държавата,така 4е не се правете на големи моралисти и идеалисти,по простата при4ина,4е не сме достатъ4но богати за да спазваме стриктно вси4ки правила и то4но поради това нчмаме и гражданско общество.А това,4е някакъв пубер дето ръси пърхот по пейките на стадионите се опитва да се направи на много възмутен.....голям праз
7.Децата да си лягат( и да изпушат по една цигара за мое здраве)

П.С. и пуша и пия(квото си искам)

delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
- Pro-European
- Контакти:
dafquezz написа:Моето мнение е, че никоя проява на глупост не трябва да остава ненаказана. Ако си достатъчно глупав да пиеш/пушиш от малък, напълно заслужаваш всички производни последствия. Давам пример и със себе си, който е вършил поне малко строителна работа, ще ме разбере. Това лято, за да изкарам пари за море, се хванах на такава при познати хора. В последния си ден работа, вече взел парите и довършвайки, режех дъска с флекс, с циркуллярен диск. Който го е правил знае каква колосална глупост е това само по себе си. Аз обаче работех като истински българин - без предпазител и държейки машината с една ръка. В резултат и двете ми ръце са поразени, лявата ще се възстановява година и половина, преди да мога да я използвам за каквото и да било. Получих точно това, което заслужавах за глупостта си, в резултат на това, ако някога пак хвана флекс, той ще има дръжка и предпазител, и ще го държа с две ръце. Това е единствения начин човек да се научи, поне при повечето хора е така. Дори смятам, че бях пожален - не изгубих част от мен и ще се възстановя напълно.
Приятел, получило се е доста неприятно при теб.
все пак, кой знае, може би това е трябвало да стане, за да те спаси от нещо още по-кофти на морето.
радващото е че няма да има трайни последствия.
Достойно е че търсиш вина в себе си, а не я прехвърляш на работодател (който е отговорен за безопасни условия на труд), политици и т.н.
Уважавам такъв градивен подход, възстановявай се бързо!
Авторът на темата: Ще спре ли..
Аз имах късмет и ще се възстановя, но друг няма да има. Разберете, всеки си има глава на раменете и трябва да мисли и да си носи последствията от действията. На много от нас, българите, им е трудно да разберат, че не са безсмъртни. Логиката "точно на мен няма да се случи" е чисто и просто самоубийствена. Стягайте се, мислете и се пазете, защото е страшно! Не трябва много акъл да се сетиш, че не е добре да натискаш толкова газта, да пиеш и да караш, да не спазваш елементарни правила за безопастност при работа... просто се пазете сами, не чакайте на Господ да ви пази...