Раждането на една легенда

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Раждането на една легенда

Мнениеот Кашчей » 12 сеп 2010 20:09

vaskonti написа:
Кашчей написа:Васконти, а вие вашите, след 1968-а ще ги разделите ли поравно със Септември, както и тази от 1948-а?

Сравнението принципно не е коректно просто защото през 1948г. е станало обединение и се е основал нов клуб. В случая с Левски и Спартак очевидно според сините фенове не е основан нов клуб, а просто е преименуван Левски, като "само" е обрал всички активи на Спартак.
А през 1968г е станало обединение между ЦСКА и Септември, но аз не твърдя, че Септември е продължил да съществува, още по-малко пък че е асимилирал ЦСКА. Аз просто признавам, че Септември се е "претопил" в ЦСКА, така да се каже. Сините фенове обаче настояват, че Спартак е печелвшият от това "обединение" и си е съществувал, а в същото време настояват, че тези 20 години са част от синята история! Не ми казвай, че не ти звучи абсурдно смехотворно! :shock:

Лично на мен ми звучат смехотворно всички тези препирни по оста Левски-ЦСКА.Истинската истина за много неща никога няма да я разберем, но отричането на всеизвестни факти и от двете страни и митологизирането на други е повече жалко, отколкото смешно.На толкова глупости и измислици се начетох в последната година, на толкова жалби и вопли, че ми се струва че гледам древногръцка трагедия, а не съвременен спорт.
Истината (моята) за времето преди преврата е, че ЦСКА бяха с поне една идея по-подпирани относно възможността да вземат играчи и да нямат голяма съпротива.Левски пък си бяха и са си доста съдийски отбор, но понякога и те бяха побеждавани, докато срещу ЦСКА се играеше много трудно, защото обикновено всичко най-добро от страната отиваше там и реално играеха клубен, срещу национален отбор.Но това не беше само във футбола.АШВСМ "Чавдар" си беше доста привлекателно място за наборниците-спортисти, които нямаха голям избор-или в "Чавдар" , или във Втора армия ;) Е, не чак толкова добрите, или от спортове, коит оне бяха приоритет за ЦСКА отиваха по другите армейски клубове.
Самият факт, че при вас още в първите ви години има неприкрити манипулации, с които дори някои се гордеят, не говори добре за годините около създаването на клуба.Смяната на 12 имена и обединяването допълнително с още 2 дружества (едното от които с добра за времето си база), които изчезват от картата на българското физкултурно движение (ненапразно ползвам този термин), надали ви прави по-чисти от Левски.Аз не твърдя нищо, но все пак ми е интересно, как е станало така, че отборът на Министерството на съобщенията е прилапало отбора на МВР и се надявам някой да ме осветли по този въпрос.Явно МВР през 1969-а е било много слабо министерство, след като едни пощенци са успели да погълнат отбора му ;)
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 12 сеп 2010 20:57

Никой ЦСКАр не отрича, че клубът е имал доста привилегии в редица отношения. Ние спорим за това, че левскарите се изкарват репресирани, ощетявани и все в тоя ред неща. Тоя юнак по-горе ми обяснява, как те не били съгласни с обединението със Спартак, за което играчите търпели санкции и наказания! А че играчите на Спартак им носят сума ти успехи в последствие, от това не се оплакват, нали?
Аз признавам нещата, които са се случвали в полза на ЦСКА тогава, но не мога да се съглася когато сметка се държи точно от фенове на Левски.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 12 сеп 2010 21:51

vaskonti написа:Никой ЦСКАр не отрича, че клубът е имал доста привилегии в редица отношения. Ние спорим за това, че левскарите се изкарват репресирани, ощетявани и все в тоя ред неща. Тоя юнак по-горе ми обяснява, как те не били съгласни с обединението със Спартак, за което играчите търпели санкции и наказания! А че играчите на Спартак им носят сума ти успехи в последствие, от това не се оплакват, нали?
Аз признавам нещата, които са се случвали в полза на ЦСКА тогава, но не мога да се съглася когато сметка се държи точно от фенове на Левски.

Щом сме имали толкоз "келепир" от Спартак,що не си ги оставихме при себе си?Ти чел ли си "Репортажите" на Г.марков?Там всичко си пише!Айде като ги прочетеш,пак ела да початкаш с клавишчетата.
"От друга страна, футболът беше добре прикрит повод човек да изрази своята ненавист към режима. Разполагайки с власт да правят каквото си искат, другарите създадоха отбора на ЦСКА, който трябваше да бъде символ на партийна непобедимост. Това естествено тласна огромната маса футболни зрители към „Левски“, който логично се превърна в символ на стара България. Мачовете между двата отбора бяха истински войни. Спортът се командуваше от военните и те взимаха мерки да подсигурят падането на „Левски“. По игрищата често можеха да се видят сблъсквания, които в основата си бяха политически. И досега ми е пред очите един юначен хлапак от Коньовица, когото милицията се опита да измъкне от стадиона по време на мач и който просна на земята половин дузина милиционери. Преди друг мач на тези два отбора майорът от МВР, който ръководеше охраната на стадиона, събра всички, които трябваше да пазят реда, и им дръпна една реч, в която най-важен беше пасажът: „Днес играят нашите срещу буржоазно-капиталистическата сбирщина на «Левски». Ние ще докараме цяло поделение. Ако някой от ония се надигне, то веднага го приберете.“ За еволюцията на стиловете може да се съди от факта, че години по-късно популярността на „Левски“ бе ликвидирана по най-безобидния начин — направиха го отбор на Държавна сигурност."

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 12 сеп 2010 22:24

vaskonti написа:Никой ЦСКАр не отрича, че клубът е имал доста привилегии в редица отношения. Ние спорим за това, че левскарите се изкарват репресирани, ощетявани и все в тоя ред неща. Тоя юнак по-горе ми обяснява, как те не били съгласни с обединението със Спартак, за което играчите търпели санкции и наказания! А че играчите на Спартак им носят сума ти успехи в последствие, от това не се оплакват, нали?

Васконти, не мога по никакъв начин да се съглася с първото изречение.Да, има цесекари, които гледат реално на нещата, но..За съжаление има едно огромно НО, което е резултат от години безметежно и спокойно съществуване, от журналистически натяквания, че това е отборът и други няма.. и т.н.-знаеш ги добре.Та в това огромно НО влизат почти всички, които гледат футбол след 90-а година.Те четат за великият ЦСКА, за големите победи и играчи, но не четат за това как са постигани тези успехи, защото надали е удобно официално да кажеш, че отборът е бил пръв галеник на властта и това е в основата на успехите му.Това го твърдят другите, но те са или говеда, или селяни.Същото важи и за Левски, с почти, но не съвсем същата сила.Не искам да споря излишно, затова имай предвид, че ония години са ми много добре познати.Скоро пуснах един линк, към интервю на Симулията, в което той се хвали, че е навил Жеков да премине в ЦСКА, докато е бил треньор на Берое.Как ти се струва в момента Моуриньо да навива Роналдо да премине в Интер или в Челси?
Това обаче явно е било нормално за един бивш играч на ЦСКА и настоящ треньор на провинциален клуб, но за мен, като обикновен фен е ненормално.Не бих се учудил, ако и бивши левскари са правили това, като треньори из провинцията.

Всъщност Васконти, с поведението си и вие, и Левски направихте така, че в България да битува мнението, че без вас няма да има футбол, а аз въобще не мисля така.Футбол в България е имало и преди Левски, да не говорим за преди ЦСКА.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
TPAKTOP
Контакти:

Мнениеот TPAKTOP » 12 сеп 2010 23:22

Ей избистрихте цялата история! :lol: :lol: Разговора в тая тема ми прилича на кръчмарска маса след 04:30ч сутринта :lol: :lol:
helemong написа:Най-хубавото е че феновете и футболистите на цска явно не разбраха нищо от лекцията на доктор Ст.Генов след две седмици когато им се изнесе лекция номер две в София и бъдат отстранени за купата да усетят,че е замърсен въздуха в столицата

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 12 сеп 2010 23:31

TPAKTOP написа:Ей избистрихте цялата история! :lol: :lol: Разговора в тая тема ми прилича на кръчмарска маса след 04:30ч сутринта :lol: :lol:

Аве, ССТ, нали щеше да търсиш по-мъжествена косачка, че тревата требе се поддържа, иначе Спас се спъва и пада :mrgreen:
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
TPAKTOP
Контакти:

Мнениеот TPAKTOP » 12 сеп 2010 23:45

Кашчей написа:
TPAKTOP написа:Ей избистрихте цялата история! :lol: :lol: Разговора в тая тема ми прилича на кръчмарска маса след 04:30ч сутринта :lol: :lol:

Аве, ССТ, нали щеше да търсиш по-мъжествена косачка, че тревата требе се поддържа, иначе Спас се спъва и пада :mrgreen:

Сега доволен ли си? Вече съм с гребло :mrgreen:
helemong написа:Най-хубавото е че феновете и футболистите на цска явно не разбраха нищо от лекцията на доктор Ст.Генов след две седмици когато им се изнесе лекция номер две в София и бъдат отстранени за купата да усетят,че е замърсен въздуха в столицата

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 13 сеп 2010 09:02

blue avalanche написа:Щом сме имали толкоз "келепир" от Спартак,що не си ги оставихме при себе си?

Кое да оставите при себе си? Взехте ли им играчите? Взехте им! Или ми говориш за името "Спартак"? Ми през 1989г. това е просто едно име, нищо друго!
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
msm
Контакти:

Мнениеот msm » 14 сеп 2010 12:53

blue avalanche написа:Щом сме имали толкоз "келепир" от Спартак,що не си ги оставихме при себе си?Ти чел ли си "Репортажите" на Г.марков?Там всичко си пише!Айде като ги прочетеш,пак ела да початкаш с клавишчетата.
"От друга страна, футболът беше добре прикрит повод човек да изрази своята ненавист към режима. Разполагайки с власт да правят каквото си искат, другарите създадоха отбора на ЦСКА, който трябваше да бъде символ на партийна непобедимост. Това естествено тласна огромната маса футболни зрители към „Левски“, който логично се превърна в символ на стара България. Мачовете между двата отбора бяха истински войни. Спортът се командуваше от военните и те взимаха мерки да подсигурят падането на „Левски“. По игрищата често можеха да се видят сблъсквания, които в основата си бяха политически. И досега ми е пред очите един юначен хлапак от Коньовица, когото милицията се опита да измъкне от стадиона по време на мач и който просна на земята половин дузина милиционери. Преди друг мач на тези два отбора майорът от МВР, който ръководеше охраната на стадиона, събра всички, които трябваше да пазят реда, и им дръпна една реч, в която най-важен беше пасажът: „Днес играят нашите срещу буржоазно-капиталистическата сбирщина на «Левски». Ние ще докараме цяло поделение. Ако някой от ония се надигне, то веднага го приберете.“ За еволюцията на стиловете може да се съди от факта, че години по-късно популярността на „Левски“ бе ликвидирана по най-безобидния начин — направиха го отбор на Държавна сигурност."

Божее, направо ще се разплача. Колко мъка и колко болка има в този "репортаж"!? Направо е ужасно " буржоазно - капиталистическата" сбирщина, как насила е станала "Държавна сигурност"! Просто това не е човешко.

Върни се в “ЦСКА”