Защо само отборите от София постигат успехи? Има много примери как в други държави не-столични отбори се представят отлично и в тяхното първенство , и в евротурнирите. Няма да давам споменавам имена - вие ги знаете. Ще кажете , че всичко е въпрос на пари , но все пак има и не-софийски отбори, които са достатъчно добре (или поне за България) финансово обезпечени.
Предполагам , че когато нещата се променят , ще има интрига в първенството и това ще донесе само плюсове за Българския футбол.
Пример е ЛИТЕКС .. - , но все пак една птичка пролет не прави
Може ли не-софийски отбор да постигне големи успехи
Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist
- Nevertheless
- Контакти:
Re: Може ли не-софийски отбор да постигне големи успехи
Има и още-Нефтохимик-не че друго ама си биеше ЦСКА и Левски където ги хванеше(поне докато беше в добрите си години),Локо Пд. станаха шампиони наскоро, преди 20 години Етър с един велик отбор и треньор също доминираха па макар и за един сезон.
Може,ала се иска доста време,пари и търпение от страна на президента на избрания клуб,отделно дето трябва да се преборва с лобита в БФС,една камара подкупни комисии ,съдии и т.н.
От друга страна няма как да стане,защото извън София трудно може да се говори и за минимална печалба от футбол.Хайде да приемем граничещия с фантастиката факт,че гордия собственик на провинциален клуб се е справил с изброените по-горе фактори и какво следва.Ще налее огромна сума пари,ще купи добри играчи,ще стане шампион и какво-иде догодина,участие за евротурнири,два,максимум 4 мача и дотам.Резултатът-наляти огромни пари и почти нулева възвращаемост,а кой луд ще налива пари в бездънна каца.
Естествено,че докато доминират само два отбора няма да ни се повиши нивото на клубния футбол,нека повече отбори се борят за призови места.
Може,ала се иска доста време,пари и търпение от страна на президента на избрания клуб,отделно дето трябва да се преборва с лобита в БФС,една камара подкупни комисии ,съдии и т.н.
От друга страна няма как да стане,защото извън София трудно може да се говори и за минимална печалба от футбол.Хайде да приемем граничещия с фантастиката факт,че гордия собственик на провинциален клуб се е справил с изброените по-горе фактори и какво следва.Ще налее огромна сума пари,ще купи добри играчи,ще стане шампион и какво-иде догодина,участие за евротурнири,два,максимум 4 мача и дотам.Резултатът-наляти огромни пари и почти нулева възвращаемост,а кой луд ще налива пари в бездънна каца.
Естествено,че докато доминират само два отбора няма да ни се повиши нивото на клубния футбол,нека повече отбори се борят за призови места.
-
- Контакти:
mike28 написа:Има и още-Нефтохимик-не че друго ама си биеше ЦСКА и Левски където ги хванеше(поне докато беше в добрите си години),Локо Пд. станаха шампиони наскоро, преди 20 години Етър с един велик отбор и треньор също доминираха па макар и за един сезон.
напълно съм съгласен с теб. трябва да се разбие двуполюсния модел, но не на всяка цена от литекс. исками се поне още два отбора да участват в напредварата за шампионските медали.
А НИЕ СМЕ СИНИ ФЕНОВЕ МИЛИОНИ, ОБИКОЛИЛИ ВСИЧКИ СТАДИОНИ, РАЗБИЛИ ВСИЧКИТЕ ВИДОВЕ ОТБОРИ, ОБИЧАМЕ ВИ СИНИ ШАМПИОНИ....
- Nevertheless
- Контакти:
mike28 ,
прав си, но дори във феновете им (на не-софийските отбори - мразя думата провинция / Варна, Пловдив и т.тн не са провинция) има вина заради примиренческото им мислене. Демек , докато разсъждаваме - къде сме тръгнали да се борим с "големите", нищо няма да направим . В много от отборите има "предварителна обреченост" и вроден песимизъм ..
Докато не си повярваш , нищо няма да постигнеш
и другото , което не ми харесва - знам че винаги всичко опира до лев .. не играят щото си знаят заплатата - и че след победа ще избухнат в кръчмата - и това им стига .. нямат цели Може би причината е в липсата на традиции и .. кротуването
прав си, но дори във феновете им (на не-софийските отбори - мразя думата провинция / Варна, Пловдив и т.тн не са провинция) има вина заради примиренческото им мислене. Демек , докато разсъждаваме - къде сме тръгнали да се борим с "големите", нищо няма да направим . В много от отборите има "предварителна обреченост" и вроден песимизъм ..
Докато не си повярваш , нищо няма да постигнеш
и другото , което не ми харесва - знам че винаги всичко опира до лев .. не играят щото си знаят заплатата - и че след победа ще избухнат в кръчмата - и това им стига .. нямат цели Може би причината е в липсата на традиции и .. кротуването
Така е, и аз мразя думата провинция,дори и днес е факт,че повечето големи хора на България са произлезли от място различно от София.
Проблема започва от следното нещо-организация и хора които да я правят.Ако у нас президентите дават пари вместо за второразредни чужденци за качествени треньори и играчи,както правят от много време турци,гърци а отскоро и руснаци определено нивото на А група ще се повиши значително.Но тук пак опираме до пари,до липса на ясни правила от страна на държавата за собствеността на стадионите и до това каква посещаемост ще има на мачовете,защото нали в крайна сметка целта е да има повече публика.
Проблема започва от следното нещо-организация и хора които да я правят.Ако у нас президентите дават пари вместо за второразредни чужденци за качествени треньори и играчи,както правят от много време турци,гърци а отскоро и руснаци определено нивото на А група ще се повиши значително.Но тук пак опираме до пари,до липса на ясни правила от страна на държавата за собствеността на стадионите и до това каква посещаемост ще има на мачовете,защото нали в крайна сметка целта е да има повече публика.
Много хубава тема. Mike 28 беше напълно изчерпателен. Искам да добавя че освен с липсата на пари лобита и т. н. не Софийските отбори трябва да се преборят и с липсата на традиции, което практически е много трудно. Литекс от години са фактор в българския футбол и все още не са придобили манталитет на гранд , което автоматически ги прави отбор над средното ниво , но не им стига за нещо повече. Иначе единственият начин да ни се вдигне нивото е не Софийските отбори да се доближат максимално до класата на Левски и ЦСКА. И в между впрочем клубовете да си оправят базите , да се построят нормални стадиони и хората да си ходят спокойно на мач.
- Nevertheless
- Контакти:
Липсата на традиции , bathulio , наистина пречи , но ми се губи нещо , което се казва "професионализъм"
Даже , според мен, и в Левски и ЦСКА го няма , а какво да говорим за по-малките клубове. Нужни са ни отбори, които да прявят от играчите "кариеристи" и да ги карат да се издигат и да се развиват - това е комплексно - амбиции на отбора , амбиции на играчите .
Даже , според мен, и в Левски и ЦСКА го няма , а какво да говорим за по-малките клубове. Нужни са ни отбори, които да прявят от играчите "кариеристи" и да ги карат да се издигат и да се развиват - това е комплексно - амбиции на отбора , амбиции на играчите .
...което обаче е свързано с липсата на качествени детско-юношески школи и пари за тяхното развитие,щото да караш само с пришълци и наемници,на които им е все тая за кой град ще играят не става.Друго си е да изкараш някой млад талант израсъл край стадиона,дето ще изяде тревата на терена за да облече фланелката на родния си клуб.Само,че тук пак опираме до това,че у нас на футболните ни президенти им е по-лесно да вземат на готово играчи,отколкото да развиват собствени такива,и се завърта един порочен кръг...
Моето мнение е , че да се вдигне нивото на А група трябва генерална промяна в управлението на футболът ни. Прекрасно ще е отбори извън София да се намесят сериозно (не за един сезон) в разпределението на медалите, но за мен по-важно е да се смени формата на А група. Подобие на Шотланският вариант, например, леко променен заради нашият роден манталитет:
А група да е от 8 отбора, 2-ма изпадат + 1 на бараж.
По този начин ще се елиминира златната среда (8ми+7ми+6ти - изпадат, 5 и 4 са застрашени, а 1 - 2 и 3 играят в евротурнирите),
допълнително предимство е че ще се играят по 4 срещи, нека всеки си представи 4 дербита от рода на Левски -ЦСКА, Ботев- Локо ПД, Левски с Литекс, ЦСКА - Литекс и т.н
Силно вярвам, че ако тази или подобна схема се въведе не само отборите извън София но и Софииските ще са един вид принудени да налеят пари, да си вдигнат нивото и т.н.
А и крайн време е нашите отбори да се научат да играят повече срещи под напрежение.
А група да е от 8 отбора, 2-ма изпадат + 1 на бараж.
По този начин ще се елиминира златната среда (8ми+7ми+6ти - изпадат, 5 и 4 са застрашени, а 1 - 2 и 3 играят в евротурнирите),
допълнително предимство е че ще се играят по 4 срещи, нека всеки си представи 4 дербита от рода на Левски -ЦСКА, Ботев- Локо ПД, Левски с Литекс, ЦСКА - Литекс и т.н
Силно вярвам, че ако тази или подобна схема се въведе не само отборите извън София но и Софииските ще са един вид принудени да налеят пари, да си вдигнат нивото и т.н.
А и крайн време е нашите отбори да се научат да играят повече срещи под напрежение.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.
..... може ..... - отговорило радио Ереван .....
.... аз от кога чакам Дунав да станат евро шампиони .... упс забравих ... първо трябна в А група да влезнат
...... това даже не е смешно в Русе .... просто на всички им е през оная работа ..... тъй да е ....
.... аз от кога чакам Дунав да станат евро шампиони .... упс забравих ... първо трябна в А група да влезнат