Тема за футболното хулиганство

Модератори: SkArY_9, paceto, Irish stout, kartago, slavia_forever, Madridist, vaskonti, Udoji90

Потребителски аватар
mironi88
Мнения: 1802
Регистриран на: 23 дек 2008 17:17
Местоположение: навсякъде с ЦСКА
Контакти:

Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот mironi88 » 13 авг 2010 23:58

От известно време в българските медийни среди тече сериозна кампания срещу футболните запалянковци. С две думи – създаване на имидж на бандити. И ако сте от тези, които все още разсъждават трезво и не слагате всички под общ знаменател, както за жалост правят много хора, то ще забележите нещо, което се набива на очи на всеки, който поне веднъж е стъпвал на стадион в последните няколко години. Футболните агитки не се състоят преизмуществено от скинари, хулигани и какви ли не още индивиди, които грубо казано само търсели кого да пребият. Да, няма какво да се правим на ударени с мокър парцал, такива има, но не само, че не са мнозинството, ами дори напротив – малцинство са. И то когато говорим само за агитките, въобще дори не обръщам внимание на цялата публика, заела места на стадион „Васил Левски”, „Георги Аспарухов”, „Българска армия” и т.н.

Няма да тръгвам да използвам клишета като „интелигентни момчета и момичета”, такива каквито обаче на практика са повечето фенове по българските стадиони. В това може да се убеди всеки, който стъпи на стадиона и има контакти с тези хора, вместо да говори наизуст, без да е стъпвал някога на футболен мач или пък който се информира за споменатото само гледайки телевизия и четейки вестници.
Именно тези момчета и момичета са голямата „опасност” за останалите, които стъпват на стадиона (правим уговорката, че на стадиона е също толкова опасно, колкото и навсякъде в заобикалящия ни свят, а и да не забравяме трагичното състояние на трибуните – много по-вероятно е да те нарани стърчащо желязо, отколкото футболен хулиган). Всъщност обаче тези момчета и момичета са опасни, уважаеми. И докато си мислите: „Тоя пак нещо се е побъркал..” аз ще ви кажа отговора. Опасни са за държавната власт.

Кой е свързващото звено между повечето големи протести срещу управляващите от последните години? Коя остана последната общност от хора, които постоянно и без страх изразява мнението си по наболелите проблеми в държавата, която не остава длъжна на несправедливостите, случващи се в страната, опитвайки се да повдигне публично въпросите, които хората коментират вкъщи на масата, „постлана” със салата и ракия?

Футболните агитки. Да, има вражда между агитките на стадиона. Да, псуват се. Да, понякога има хулигани в тези агитки, които се сбиват. Да, това е факт. Но е факт и друго – когато се наложи тези хора са заедно – може би не физически, особено по-крайните от тях, но със сигурност са заедно в идеите си. И когато са изправени през несправедливост имат своя общ враг – държавата, враг, който ги обединява. Стават силни, а някои се плашат. До смърт.

Какъв е начинът да се реши „проблема”? Ясно, че не може да бъдат унищожени, но може да се направи друго – да им се създаде лош имидж, за да може да не бъдат подкрепяни и така протестите да не бъдат масови. С едно основно оръжие в джоба на властта – всички да бъдат поставени под общ знаменател. Всеки с шалче е убиец или най-малкото закоравял престъпник.

Пример. Организира се митинг. Чуваме следния зов по радио – и телевизионни програми, по вестници и сайтове: „Ама вие да не им вярвате на тези? На тия, дето трошат по стадионите и дето знаят само да се чудят кого да пребият?” И много хора се връзват... Дали защото използват израза „Казаха по телевизора...” или поради други причини не знам, но не подкрепят „бандитите”. А вярват на истинските...

Същият ефект се постига и на самите футболни стадиони. Малко се обръща внимание на мнението на агитките, изразено чрез плакати и транспаранти, защото не се харесва на когото трябва. Медиите си държат „устата затворена”, а чрез поддържането на мита за масовото футболно хулиганство, стадионите са празни (разбира се това не е единствената причина за липсата на запалянковци, но една от основните) и съответно малко хора се „докосват” до проблеми в страната, за които може би дори не са чули, защото понякога просто няма откъде.

За да се постигне споменатата цел бе използван и лингвистичен метод. Вече за обикновения манипулиран човечец термините „привърженик”, „ултрас” и „хулиган” означават едно и също. Иди му разправяй, че първият ходи на стадиона, гледа си мача и след това спокойно се прибира вкъщи, вторият е част от агитките, вее знамена, създава истинската атмосфера по стадионите с действията си, а третият е отвратителният вид, който предизвиква сбивания и инциденти преди и след мачовете, но със сигурност не е толкова разпространен, колкото се изкарва. Същото между другото се получи с термините „патриот”, „националист”, „шовинист” и дори нацист (?!), но това е тема на друг разговор.

Впрочем на мен ми е ясно, че цялата тази „операция” срещу футболните агитки успя. Това виждат очите ми, когато се разхождам по улиците с шалче или фланелка на любимия отбор. Тъжно е. Много е тъжно. А много хора дори не осъзнават колко е ужасен този факт. Защото са част от масата. Подсмрък.
ИзображениеИзображение

ZARAA
Мнения: 829
Регистриран на: 17 авг 2008 18:55
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот ZARAA » 14 авг 2010 00:16

За жалост си прав,тази кампания е много неприятна,най-много губи футбола ни..

Потребителски аватар
Gonzo0009
Мнения: 1448
Регистриран на: 07 май 2009 18:05
Skype: dedo_delpiero
Местоположение: при Преситу
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот Gonzo0009 » 14 авг 2010 00:19

Имам един приятел,който е черен и еменно заради тези глупости не мога да го накарам да дойде на мач вече трета година
moje suze prema tebi padaju... moje suze padaju nagore

Потребителски аватар
Deliba6
Мнения: 1679
Регистриран на: 15 юни 2008 01:48
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот Deliba6 » 14 авг 2010 00:28

Дори и да си прав като цяло, е те тука се оля!!! :evil:
"...Същото между другото се получи с термините „патриот”, „националист”, „шовинист” и дори нацист (?!)"
Презирайки всеобщото израждане
и всекидневно борейки се за насъщния,
до следващото си прераждане
ви гарантирам - аз ще бъда същият!!!

Потребителски аватар
naso
Мнения: 480
Регистриран на: 05 дек 2008 23:56
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот naso » 14 авг 2010 01:03

тоя коментар не е на бай мирон, не го нападайте ; )
иначе похвалите няма да ги откаже :D
ГУНДИ Е ВЕЧЕН

Потребителски аватар
mironi88
Мнения: 1802
Регистриран на: 23 дек 2008 17:17
Местоположение: навсякъде с ЦСКА
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот mironi88 » 14 авг 2010 01:15

Е не съм го плагиатствал. Автора ме накара. Може да потвърди.
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
naso
Мнения: 480
Регистриран на: 05 дек 2008 23:56
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот naso » 14 авг 2010 01:17

Офтопик:
да де :)
ГУНДИ Е ВЕЧЕН

rkk
Мнения: 160
Регистриран на: 24 мар 2008 17:49
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот rkk » 14 авг 2010 01:53

Потвърждавам :)
Критики и препоръки към мен.
Впрочем коментарът е в 2 части и можете да го видите при желание във futbol-tv.com
Може да има и 3-та част евентуално.

Потребителски аватар
В.Апостолов
Мнения: 43
Регистриран на: 10 авг 2010 13:44

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот В.Апостолов » 14 авг 2010 03:44

Има някакво изкривено разбиране на хората от секторите А и В ( под секторите А и В имам впредвид тези хора които са меко казано семкари и искат да гледат мачовете на тишина и дори се дразнят на шума от секторите с ултрасите ) в цяла България! Тези хора като видят 5 факли и 5 димки по време на мач, и започват да говорят, че Ние хората в агитките сме хулигани и т.н. Което не е така, от хулиган до ултрас има огромна разлика, поне така мисля аз. Защо не кажат, че сме хулигани когато по цял мач не спираме да подкрепяме отборите си с песни и хореографии? Просто всичко в нашата страна е изкривено. Някои родители не си пускат децата на мачове, защото имало реална заплаха от това да бъдат набити или премазани от агитките... Аз от близо 10 години ходя сам на мачовете на Левски и досега не съм видял някой да яде бой в сектора или около стадиона без причина, а откакто има стюарди в секторите можеш да си спокоен, че ако си спазваш правилата никой няма да те пипне. Вярно е, че има хора в секторите които са там за да си избият комплексите и да се покажат като големите мъже, но те са доста малко и честно казано мисля, че почти изчезнаха. Едно е сигурно, че в България има Ултрас култура а не Хулиганщина!
" Или със смелост излизаш на сцената, или завинаги оставаш зад кулисите ! "

Могилката
Мнения: 205
Регистриран на: 24 май 2009 01:27
Контакти:

Re: Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мнениеот Могилката » 14 авг 2010 04:00

В.Апостолов написа:Има някакво изкривено разбиране на хората от секторите А и В ( под секторите А и В имам впредвид тези хора които са меко казано семкари и искат да гледат мачовете на тишина и дори се дразнят на шума от секторите с ултрасите ) в цяла България! Тези хора като видят 5 факли и 5 димки по време на мач, и започват да говорят, че Ние хората в агитките сме хулигани и т.н. Което не е така, от хулиган до ултрас има огромна разлика, поне така мисля аз. Защо не кажат, че сме хулигани когато по цял мач не спираме да подкрепяме отборите си с песни и хореографии? Просто всичко в нашата страна е изкривено. Някои родители не си пускат децата на мачове, защото имало реална заплаха от това да бъдат набити или премазани от агитките... Аз от близо 10 години ходя сам на мачовете на Левски и досега не съм видял някой да яде бой в сектора или около стадиона без причина, а откакто има стюарди в секторите можеш да си спокоен, че ако си спазваш правилата никой няма да те пипне. Вярно е, че има хора в секторите които са там за да си избият комплексите и да се покажат като големите мъже, но те са доста малко и честно казано мисля, че почти изчезнаха. Едно е сигурно, че в България има Ултрас култура а не Хулиганщина!


Дербито ЦСКА-"Левски" взе първа жертва. 30-годишният Младен Младенов бе ранен от футболни хулигани в неделя и почина в 4.50 часа вчера в "Пирогов".

Младежът пострада при сблъсък на две групи привърженици на "Левски" и ЦСКА.

Освен вандалските изпълнения на феновете, вчерашното дерби ще се започни и с опит за убийство на полицай.

Пияни фенове хвърлили нож от четвъртия етаж по униформен полицай. Оказва се, че не са случайни. Отдавна са издирвани в цялата страна. Други 13 дори не стъпили на стадиона - арестували ги след бой между двете агитки на Орлов мост преди мача. Страшно меле в сектора на сините събра вниманието на всички камери.


От дете съм на стадиона, на всички стадиони в София и на повечето извън.
Когато се сблъскаш с човешката глупост, сам ще се убедиш колко малко ти трябва да излезеш от Ултрас сектора ...


Върни се в “Футбол - България”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост