Историята на Сектор Б

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Синият Болярин
Контакти:

Историята на Сектор Б

Мнениеот Синият Болярин » 08 авг 2010 21:14

Темата не е за клипчета, снимки или песни. Ако някой слага мултимедия, нека да е точно по темата. Искам тук да се обсъжда как се заражда агитката на нашия отбор и защо точно сектор Б. Търсих в нета информация по въпроса, но не открих нито един наш сайт, където да са разяснени нещата. Ще се опитам да обобщя не многото, което намерих след доста ровене.

През 1940 правителството на Богдан Филов приема "Закона за организиране на българската младеж" и създава младежка организация, наречена Бранник. Нейният девиз е "Борис, България, Бог!", а емблемата й е щит с буквата "Б" на него. Като цяло идеята е взаимствана от немската Хитлерюгенд, която обучава младите момчета за бъдещи войници. В България е малко по-различно. Подготовката за бъдещи войници също присъства, но повече се набляга на трудова дейност, която да подпомага българската държава във военните години. Другите дейности на организацията са благотворителност и като цяло развитие на младите хора(има и женски отряди). Местата зад вратите, където е имало трибуни, защото на повечето места е нямало и са седели прави, винаги са били с най-лоша видимост, но и най-евтини, което ги прави по-достъпни за младите. Така в началото на 40те младите привърженици на софийските отбори(не само на Левски) започват да гледат двубоите в сектор Б. След преврата комунистите обявяват организацията за фашистка и я забраняват. Ръководството е осъдено на затвор и смърт. Отборите, които се асоциират със стара София и биват обявени за фашистки са Левски и Славия. Постепено сектор Б се оформя като място не толкова на младите, колкото на по-крайните фенове на двата отбора, които скандират и оформят ядрото на агитките. И феновете на Левски, и тези на Славия продължават да ходят в този сектор, докато при един мач между двата отбора, в който Славия ни побеждава, след края се стига до масово сбиване(единственото през комунизма на самия стадион). Нашите надделяват, а оттогава славистите спират да ходят там и секторът остава за левскарите. Последното го чух преди няколко години по телевизията от един стар левскар, който е присъствал на събитията. Като съдя по възрастта му, трябва да е било през 60те години или най-късно в началото на 70те.

Изображение
Емблемата на бранниците
Изображение
Съвременна разновидност на лого на сектор Б

Има ли хора в състояние да потвърдят, отрекат, коригират или разширят написаното от мен?

Потребителски аватар
Blue_Lion
Контакти:

Re: Историята на Сектор Б

Мнениеот Blue_Lion » 08 авг 2010 21:42

Изображение

Това е символа на Сектор "Б" ;) За останалото не знам,но дай некви източници за да не висят твърденията ти във въздуха :)
Изображение

Потребителски аватар
player255
Контакти:

Мнениеот player255 » 08 авг 2010 21:46

Случаен ли е часът на първиа пост :)
Поне при мен излиза 08 Авг 19:14
:)

Потребителски аватар
Vailo
Контакти:

Мнениеот Vailo » 08 авг 2010 22:23

не твърдя, че няма доза истина в цялата история, но на мен ми звучи като митове и легенди... и дори да е вярна мисля, че не е повод за гордост връзката с нацистка организация. изобщо не разбирам какво толкова харесва днешната младеж в нацистката символика и философия?? тва ням нищо общо с българския патриотизъм.. нашата народопсихология е много далеч от нацистките възгледи

за мен най-лошия сценарии за БГ футбола е ексцесиите като тези от Италия, Сърбия, Гърция, Русия и т.н. да се пренесат и у нас. Това ще доубие и без това загиващия спорт

Потребителски аватар
samocskasamo
Контакти:

Мнениеот samocskasamo » 08 авг 2010 22:30

Vailo написа:не твърдя, че няма доза истина в цялата история, но на мен ми звучи като митове и легенди... и дори да е вярна мисля, че не е повод за гордост връзката с нацистка организация. изобщо не разбирам какво толкова харесва днешната младеж в нацистката символика и философия?? тва ням нищо общо с българския патриотизъм.. нашата народопсихология е много далеч от нацистките възгледи

за мен най-лошия сценарии за БГ футбола е ексцесиите като тези от Италия, Сърбия, Гърция, Русия и т.н. да се пренесат и у нас. Това ще доубие и без това загиващия спорт

Много си прав.Имам трима приятели поляци,луди фенове на РУХ,супер нацисти.Не мога да го разбера това защото на единият дядо му е убит от нацистите.Дано това да не се случва и при нас
ЦСКА и Байерн М-ТОВА Е ИСТИНАТА!!!

Потребителски аватар
MoNteSo
Контакти:

Мнениеот MoNteSo » 08 авг 2010 22:36

Ма каква нацистка организация те гони бе приятел ? Недей да пишеш глупости. Това, че идея е заимствана от хитлерюгенд, не означава, че организацията е нацистка. А и дори и да е така, не виждам нищо лошо в това !

Винаги съм оприличавал логото на сектор Б с това на Бранник, и винаги съм отнасял сумати обиди от левскари заради това. Незная дали историята има нещо общо с истината, но ако това е така мисля, че ще е прекалено. Първо името на Апостола, след това и емблемата на Бранник.. Какво следва ?

Потребителски аватар
Blue_Lion
Контакти:

Мнениеот Blue_Lion » 08 авг 2010 23:05

Бранник до колкото знам е заклеймена като нацистка,но това не значи,че в действителност е такава...що се отнася до логото Сектор "Б"...не е изкопирано от това на Бранник,единстеното общо е буквата "Б",но подобни емблеми имат и трибуните на Bad Blue Boys (Динамо Загреб) и на Irriducibili (Лацио)...кво,те копират от Бранник ли ?!
В интерес на истината,някой крайно-десни организаций свързани с фенове на ЦСКА през 90те год. използваха логото на Бранник...даже някъв тип имаше татус с тази емблема !

Изображение

Ето този щит е нашият символ :)
Последна промяна от Blue_Lion на 08 авг 2010 23:15, променено общо 2 пъти.
Изображение

Потребителски аватар
Синият Болярин
Контакти:

Мнениеот Синият Болярин » 08 авг 2010 23:06

Blue_Lion написа:Изображение

Това е символа на Сектор "Б" ;) За останалото не знам,но дай некви източници за да не висят твърденията ти във въздуха :)

Чакай! Аз не твърдя абсолютно нищо :) Което го пиша е сглобено от ралични места. Със сигурност е вярно за съществуването на организация Бранник. Проверил съм го. За боя между левскари и слависти, след който те спират да ходят там, също мисля, че е вярно, защото го чух по телевизията в разказ на възрастен левскар. Нищо друго не твърдя. Източници няма да посочвам, защото доколкото се броят за източници, са от места с противоречива репутация :) Затова и питам дали някой може да потвърди или обори с надеждни източници каквото съм написал.

SFHC
Контакти:

Мнениеот SFHC » 08 авг 2010 23:10

специално за pазделението Б и Г знам, че причината е, че феновете на Левски в миналото са идвади до националния стадион от южна София и по-старите квартали, докато чорбетата са идвали откъм Цариградско, което е връзката с традиционно заселените с новософиянци (чорбари) Младост, Дружба и тн..
от SFHC на 22 Май 2013 21:46: "Славия ще изорът тревата последния кръг, нищо не е сигурно, титла за Лудогорец е много вероятна."

Потребителски аватар
Blue_Lion
Контакти:

Мнениеот Blue_Lion » 08 авг 2010 23:12

Синият Болярин написа:
Blue_Lion написа:Изображение

Чакай! Аз не твърдя абсолютно нищо :) Което го пиша е сглобено от ралични места. Със сигурност е вярно за съществуването на организация Бранник. Проверил съм го. За боя между левскари и слависти, след който те спират да ходят там, също мисля, че е вярно, защото го чух по телевизията в разказ на възрастен левскар. Нищо друго не твърдя. Източници няма да посочвам, защото доколкото се броят за източници, са от места с противоречива репутация :) Затова и питам дали някой може да потвърди или обори с надеждни източници каквото съм написал.

Ааа ма аз не те нападам,просто информативно :) Иначе и аз съм чел по някви форуми на Левски и съм си говорил с разни хора за такива неща...до колкото знам "Бранник" са имали и връзка с "Българските Национални Легиони" на ген. Христо Луков (лека му пръст) :!: До колкото знам,клетвата която всеки член е полагал е била следната :

"Аз съм Бранник и мойто сърце принадлежи на царя на българите и на моя народ !
Обречен съм да бъда страж на Родината,
борец за нейния живот и да я браня всякога и от всеки,
който пречи на нейния възход!
Заклех се!"

Ето малко история за нашите фенове :!:
http://sektor-b.hit.bg/history-1.htm

http://sektor-b.hit.bg/history-2.htm

http://sektor-b.hit.bg/history-3.htm

http://sektor-b.hit.bg/history-4.htm

http://sektor-b.hit.bg/history-5.htm
Изображение

Върни се в “Левски”