Мнениеот Reckless » 17 юни 2010 05:25
Тъжното е, когато чакаш нещо да се промени и да ти оправи живота и в един момент усетиш, че си на 70 години и все още чакаш нещото да се случи. Чак тогава ще разбереш, че си си изгубил живота в чакане да се оправи нещо в живота ти. Живота ти има смисъл, когато си доволен от него. Щом си доволен от живота си в България, ок. Има българи, които са доволни от живота си в Америка, Австралия, Япония, западна Европа... и никой не може да ги упреква, че там се чувстват по-добре, отколкото в България. Не разбирам хората, които са на принципа "Лайно да е ама родно, българско да е..." Значи етикета "българско" оправдава всичко. Аз съм на 42 години, живея във Валенсия, Испания от 5 години, преди това живях в Ню Йорк 7 години. И в двете държави винаги съм се чувствал, като у дома си, имам много приятели, накоито мога да разчитам винаги, както в САЩ, така и в Испания, Германия, Холандия... Само ако не си имал пряк контакт с хора от други държави, можеш да твърдиш, че били тъпи, нямали обща култура и такива неща. Само ще ти кажа, че хората са специалисти всеки в областта си. Той може да не знае, кога е произведено първото радио, или коя е столицата на Мароко, но ако е електричар по професия примерно, ще те направи крив от теоретични и практически познания в рази област и ако на някой му изгори крушката в къщи, ще се обърне и ще плати на такъв човек да му я смени а не на теб, който знаеш, кога е започнала октомврийската революция. Още един мит, че в САЩ е много скъпо. Да имаш собствено жилище е скъпо наистина. По-евтино е да наема жилище за цял живот, отколкото да го купя. Защо да го купувам тогава ? А храната и дрехите са несравнимо по-евтини отколкото в България. Не ме карайте да ви поствам актуални цени на хранителни продукти и дрехи в САЩ, Испания и Германия примерно. А такива намаления на качествени дрехи има, че е равносилно на подарък. Говоря за намаления на чисто нови дрехи с 90%. От Германия си купих чисто ново кожено яке на Blue tribe, което е с нормална цена 340 евро, за 34 евро. С намаления си пазаруват всякакви хора, дори такива със успешен бизнес. Основната разлика в стандарта на живот идва от манталитета на хората. Само това, че в България съществува нещо подобно на поговорка от рода на: "Ще ходиш на запад да миеш чинии..." говори страшно много. Само ще кажа, че българина е единствения човек в света, който се срамува от работа. Работата и труда е нещото, което е дало прогрес на човечеството а българина се срамува от това. За какъв интелект и култура става въпрос !? А знаете ли, че боклукчиите в Испания взимат едни от най-високите заплати в страната. Във Валенсия взимат около 4,200 евро и работят 5 дни в седмицата по 4 часа на ден. Не рядко може да се види момиче с визия на фотомодел, която работи точно това и не се срамува от нищо. Така, че нямам си идея откъде му идва на типичния българин самочувствието, че е нещо повече от останалия свят, след като живота и фактите показват друго.