Madridist написа:megan fox написа:Вие и двамата сте живели адски дълго преди 89-а година..., да не говорим, че вчера се "върнахте" от Северна Корея, че да ми правите сравнения! Вместо да говорите наизуст неща прочетени от западни сайтове... идете да видите нещата с очите си! Ще видите, че има ОГРОМНА разлика м/у това, което Ви се казва, че е там и това, което в действителност е!
Не съм живял адски дълго, ама знам,че по време на комунизма в Югославия хората са пътували свободнов Европа и са имали възможност да работят на Запад. В Северна Корея никой няма право да напуска държавата, дори предстоящето световно няма да го излъчват. И аз съм последния човек,който ще вярвам на западните медии, просто виждам, че комунизма в Китай(която е световен икономически гигант, 80% от техниката,която ползва човечеството се прави точно там), няма нищо общо с този в Северна Корея, която няма никакъв износ и производство(всичко при тях е концетрирано във военната индустрия)

Ок, в Югославия са пътували в свободно, но в България не беше така!

А колкото до този мит, че никой в Севрна Корея не можел да напусне страната... това са глупости! Да процедурата им за изкарване на виза е доста тромава и бавна, отнема около 3 месеца, но не е невъзможно! Вярно самото правителство прави спънки при изкарването на визи за някои определени държави като САЩ, Южна Корея (от скоро), Англия и Франция, но ако искаш да пътуваш за Русия или Китай примерно никой не ти пречи!
Основният проблем на Северна Корея е, че хората наистина са доста бедни, но в същото време хората са много щастливи! И това не се дължи на факта, че са с промити комунистически мозъци, а защото хората не са грандомани и не са алчни! Да там има има много сериозно ограничение за употреба на интернет и струва наистина много, да там има цензура на печата (но къде няма?), да там липсват някои стоки, които за нас са нормални и е немислимо да не разполагаме свободно с тях, да визовият режим е тромава процедура (но дори и в България за някои определени страни е доста тромава процедура), но в същото време там медицинското обслужване (включително зъболечението) е абсолютно безплатно от лечението на грип, до тежка и скъпа живитоспасяваща операция! Там образованието е безплатно, включително висшето! Всеки който завърши висше има гарантирана работа, т.е. образованите хора не са безработни или да бачкат като бармани примерно, храната и стоките от първа нужда са невероятно евтини..., така че на корейците никак не им е кофти! Дреме им, че нямали свободен достъп до интернет! Те имат коренно различни ценности и просто такива неща не ги вълнуват.

Бил съм в Северна Корея, имам и роднини които живеят и работят там (при това, доста по-добре платено, отколкото в Бг работеха), така че отлично знам за какво става въпрос!