Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година
Най-хубавото от всичко е,че т.н. комунизъм си отиде безвъзвратно и завинаги както от България така и от целия свят!Разбира се вегетира в Северна Корея,но и там явно годната за ядене трева се е свършила,защото тамошната върхушка търси начин да запази своето благополучие чрез военен конфликт.Едно от достойнствата на посткомунистическото време е именно този форум,където всеки може да пише всичко,стига да не нарушава предварително установени правила за поведение.Комунизмът си отиде,въпреки отчаяните опити на бившите партийни величия да го консервират както правеха с вождовете си в мавзолеите!...Комунизмът си отиде...спете спокойно деца!
Югославия-това бе перфактната държава! Комбинация от капитализъм и комунизъм! Но те имаха Тито, а ние Коларов и Димитров! Ако България бе като западната ни съседка може би, все още щяхме да живеем управлявани от БКП!
Някои се лекуват с Fervex, други с Coldrex, а трети с Durex!
Само дето тая комбинация ги направи като Нокия - всеки следващ модел е по-малък.
Колкото до спокойствието 0 да, сега го няма. Я да видим, кое е причината за това? Какво пречи някой да се вдигне, да отиде да живее в малък град или село, да работи там? В много от областите вече няма значение къде живееш, пък в в моята например няма съвсем никакво значение, може и на марс да си. И така - отиваш в малкия град, наслаждаваш се на спокойствието, Костов ли пречи?
Или пък баничката и хамбургера? Някой да е задължил друг да яде хамбургери, освен собствената му мода и лично гъзареене? Разликата обаче е, че сега имаш избор.
Колкото до спокойствието 0 да, сега го няма. Я да видим, кое е причината за това? Какво пречи някой да се вдигне, да отиде да живее в малък град или село, да работи там? В много от областите вече няма значение къде живееш, пък в в моята например няма съвсем никакво значение, може и на марс да си. И така - отиваш в малкия град, наслаждаваш се на спокойствието, Костов ли пречи?
Или пък баничката и хамбургера? Някой да е задължил друг да яде хамбургери, освен собствената му мода и лично гъзареене? Разликата обаче е, че сега имаш избор.
- Sagittarius
Хранителновкусова промишленост?Не знам кой ви е разправял тези бабини девитини,че е била на ниво.Помня как дядо ми ставаше 4 часа сутринта,за да се нареди(???) на опашката за прясно мляко,в 7 часа отиваше и го сменяше баба ми и към 8 се купуваше млякото.Кебапчета не бях ял по едно време с месеци,в магазините беше ебаси мизерията,добре,че единия продавач беше аверче и ни запазваше по някоя щафета шпеков салам.Всичко се правеше с връзки-от намиране на работа,до най-обикновеното купуване на пържоли и шоколад.Шоколада мисля,че беше само една марка-крава,останалото-марципан.Еххх,че ми се прияде сега марципан,нещо което сегашнтие дечурля дори не знаят какво е
.Облеклото-семпло,сиво,хората еднакви.Аз като лапенце просто сменях чифт след чифт сини гуменки или от онези белите маратонки адидас
.Дънки нямаше,трябваше да познаваш някой параходчия да ти докара от чужбина,или да ти ги купи от Кореком.Какво да ви разправям повече?Бях малък 4-5-6 годишен и хванах края на комунизма,но горните неща ги помня като бял ден,неща преди 20 години и повече.Помня обаче и друго.До 22 часа 4 годишен,5 годишен съм си играл пред блока и никой не се е притеснявал за мен,нито аз.Играл съм си и в съседни махали и съм се прибирал сам.Айде сега си пуснете 5 годишното дете само в 22 часа да се прибира 10 минути до вас?Не 10 минути,до магазина да го пуснеш ще те е страх.На детска градина ходех през деня,за месец таксата беше 6 лева,не повече.Храната беше хубава и много.Специално за децата се полагаха големи грижи,всяко дете можеше да се изучи спокойно,да расте спокойно,дори с 1 родител,дори без родители,просто такъв беше животът.Кифлата беше 10 стотинки,с 40 стотинки можеш да закусиш като царче с баничка и боза....върви закуси сега,под 2-3 лева.Имаше хубави страни,но имаше и много отрицателни.Аз не обичам да се ограничават хората в каквото и да било,особено в мисленето,в изразяването на мнение,в правата на човека,но пък при нас тука се изроди това в свободия.Дрогата на улиците е като едно време лукчетата,всеки 10 годишен пикльо пали цигара,12-13 годишни момичета те псуват ако ги бутнеш на улицата(аз съм на 25)....трудно може да се прецени,но за едно дете определено комунизма няма как да е лош,за после,когато вече започваш да мислиш,да искаш,да живееш-тогава системата щеше да те унищожи,да те смачка и то да те смачка брутално,жестоко

Репортерка на ПРО БГ към Илиан Илиев " Но ти си левскар"....Илиан Илиев: "Нееее,аз съм от Черно Море"
..ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ обичаме теее...
..ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ обичаме теее...
- metodito
- Контакти:
Ми, според мен компетентни реално по въпроса могат да бъдат хора над 45 год. Хора, които са живеели и са изкарвали прехраната си и в двата периода. Иначе... моя поглед е субективен и едва ли мога да преценя реално:
1. През '89 съм бил на 11 г. - дете. С малки изключения, детството е най-хубавия период в живота на човек. Как тогава мога да нарека този период? Помня, че все си забравях тъпата връзка и ме връщаха да си я взема. Нямаше лошо, 'щото не ме изпитваха докато ме няма
и скатавах от даскало. Но родителите ми примерно не бяха по-богати или по-бедни и не съм бил лишаван от нищо. Да, виждах банани и портокали само по Коледа (родителя ми е вярващ и я празнувахме) и Нова година, Кока-Кола-та ми беше почти непозната. Не стигнах комсомолският левъл и политически не са ме зарибявали.
2. Нямаше толкова коли и бездомните кучета бяха супер малко, да не кажа, че ги нямаше. Беше сигурно за едно дете. Ако сега в Търново едно дете се движи само по улиците, то вероятността да го бутне кола или да го нахапе някой побеснял пес хич не е малка. Безплатните екстри бяха много. Споменавам Търново понеже говоря за личното ми наблюдение, та тук имаше три! кина и едно КВК ( кино-видео-клуб - за по-малките - това бяха малки залички с видео - стена където освен, че възрастните гледаха филми, които ...хм, да кажем, че не ги пускаха по кината, ние зяпахме филми с Джеки Чан и разни такива филми
). Днес в Търново има една заличка на "Александра", където дават тъпи блокбъстъри, а като малък гледах филми отвсякъде. За пример: гледах "Взвод" на 10 или 11 въпреки че бе забранен. Ходенето на кино ми липсва - чувството е различно просто, но заради тъпотии като Аватар няма да ходя! Книгите бяха евтини
. Това ми бе голямо удоволствие. С парите за няколко дена от закуски си купувах хубава книга, която изяждах за отрицателно време. А и качеството на самите книги бе много по-добро. Днес добре оформена книга за по-малко от 30 кинта няма.
... Ох писна ми да изреждам. Ми Европа много се омериканчи, а САЩ са в рецесия не от миналата година - официалните цифри не им вярвайте, та и за това може би всичко е гадно, пошло. Чалга, простаци, злото просто се усеща не само у нас. Светът живее така все едно утре ще пукне. Може и така да е.
Хората може би е това, което се е променило. Стават зли и се побъркват с всяка изминала година. Та и продукта, който произвежда такъв човек...
Предполагам, че представител на която и да е нация да го питате тоя въпрос, няма да ви каже, че сега е станало по-добре.
Иначе материално - тъпите комунисти, а сега децата им все добре са си живеели. Най-вероятно и занапред ще е така.
Но общо взето през моя поглед това е главното, което се промени безвъзвратно:
1. Хората стана зли и луди. Да не говоря за изпростяването.
2. Сигурността в живота.
3. Културата. Някой ако си мисли, че е маловажно се лъже много.
1. През '89 съм бил на 11 г. - дете. С малки изключения, детството е най-хубавия период в живота на човек. Как тогава мога да нарека този период? Помня, че все си забравях тъпата връзка и ме връщаха да си я взема. Нямаше лошо, 'щото не ме изпитваха докато ме няма

2. Нямаше толкова коли и бездомните кучета бяха супер малко, да не кажа, че ги нямаше. Беше сигурно за едно дете. Ако сега в Търново едно дете се движи само по улиците, то вероятността да го бутне кола или да го нахапе някой побеснял пес хич не е малка. Безплатните екстри бяха много. Споменавам Търново понеже говоря за личното ми наблюдение, та тук имаше три! кина и едно КВК ( кино-видео-клуб - за по-малките - това бяха малки залички с видео - стена където освен, че възрастните гледаха филми, които ...хм, да кажем, че не ги пускаха по кината, ние зяпахме филми с Джеки Чан и разни такива филми

... Ох писна ми да изреждам. Ми Европа много се омериканчи, а САЩ са в рецесия не от миналата година - официалните цифри не им вярвайте, та и за това може би всичко е гадно, пошло. Чалга, простаци, злото просто се усеща не само у нас. Светът живее така все едно утре ще пукне. Може и така да е.
Хората може би е това, което се е променило. Стават зли и се побъркват с всяка изминала година. Та и продукта, който произвежда такъв човек...
Предполагам, че представител на която и да е нация да го питате тоя въпрос, няма да ви каже, че сега е станало по-добре.
Иначе материално - тъпите комунисти, а сега децата им все добре са си живеели. Най-вероятно и занапред ще е така.
Но общо взето през моя поглед това е главното, което се промени безвъзвратно:
1. Хората стана зли и луди. Да не говоря за изпростяването.
2. Сигурността в живота.
3. Културата. Някой ако си мисли, че е маловажно се лъже много.
- Gonzo0009
- Контакти:
Комунизма е нещо велико,но не осъществимо.
moje suze prema tebi padaju... moje suze padaju nagore
- metodito
- Контакти:
Gonzo0009 написа:Комунизма е нещо велико,но не осъществимо.
Зависи. Комунизма на Маркс или този на Кампанела от "Градът на слънцето"? Разбира се, нито атинската демократия, нито идеалният свят на Кампанела, нито която и да е друга утопична идея могат да бъдат реализирани в идеален вид. А може би и не трябва. Баланс е това, което е нужно. Баланс и многообразие. За съжаление вместо това имаме Неравенство и скучно следване на волята на малцинството. Човек явно е някакъв вид овца. За маймуните съм сигурен, че са по-своболюдобиви от нас, поне.
Не сме само българите. Всички глупеят по установеният ред на това, че не може без вожд, без батюшка, без Управляващи. Та какъв е смисъла от Управляващи, ако няма управлявани. Даже сигурно първият роб се е самопредложил на по-силния, а не е бил подчинен

Pro-European написа:tprodanov написа:...
"Левскар" върви заедно с "антикомунист" !
Не е вярно, стига сте дрънкали глупости! Спортната фенщина няма нищо общо с политическата.
А "антикомунист" в 21-ви век е диагноза, явление което няма да преживее твърдия електорат на БСП. Или поне аз се надявам двете неща - "червените бабички" и "антикомунистите" да си отидат по едно и също време.
При всички случаи това явление няма много общо с "комунизма", като политически режим.
Gonzo0009 написа:Комунизма е нещо велико,но не осъществимо.
Покажи ми неговото величие, че аз не го намирам?
Sporter, моля те, цитирай правилно, защото така излиза, че това за антикомунистите съм го казал аз.
viroglav написа:Тези , които живееха добре преди 1989 година живеят добре и сега ... За тях е все едно дали е демокрация или социализъм , списъка им не се е разширил чак толкова много и те са под един процент от всички българи ... както преди , така и сега. Били пълни магазините ... И какво от това ? Стоките , които си купувахме преди 1989 година си ги купуваме и сега. Колко от вас "преяждат" с черен хайвер и луканка например ? Така наречената свобода е за "правоимащите"/богоизбраните по цял свят ... Има десетина държави обаче , които са витрината на демокрацията и живеят на гърба на другите , ама те нас не ни искат. И ти като видиш техния живот си казваш - ехааа , и при нас е демокрация ... Демокрация , ама друг път. Колко български града станаха от типа "имения" ? Една фамилия ръководи целия процес , а всичко останало са роби. Демокрацията е живот на кредит ... Повечето от тези , които се правят на "свободни" се чудят утре от къде да намерят пари , за да си платят едно или друго ... и в мозъка им постоянно изниква въпроса - ами , ако не успея да си платя , то тогава какво ще стане. Преди 1989 година хората от така наречените витрини на демокрацията ни завиждаха за живота , който водим ... Сега ние им завиждаме на тях - в това е разликата , а вие сами си правете извода дали искате да живеете живота , който живеете сега и дали изобщо сте имали избор да го правите , както преди , така и сега. Преди седмица гледах някакви интервюта с гърци и те бяха на мнение , че трябва да има национализация , за да се оправи държавата им ... Дори доста от тях "плачеха" , че искат социализма за система на управление ... Рано или късно и ние ще стигнем до техния извод. Парите в цял свят са събрани на куп и банките не могат да им платят само лихвите ... За това е и банковата криза в момента. Обикновения човек е ограбен до шушка ... Огледайте се около себе си и вижте клошарите , бедните , гладните , бездомните , наркоманите ... Питайте ги дали за тях е добре да живеят в сегашните условия на "свободия". Нали те също са българи ... А когато олигофрените , на които им се чува все повече мнението станат повече от нормалните хора е в реда на нещата и качеството ни на живот да пада драстично с всеки изминал ден ... Изобщо много може да се каже по темата ...
Абсолютно съм съгласен