Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
PFCB
Контакти:

Re: Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година

Мнениеот PFCB » 31 май 2010 17:32

todorov написа:
MTK написа:Преди 89-та се живееше много спокойно и весело,слушаш си групи като Мetallica,Accept и всички други такива,ходиш на море и планина и то в рамките на едно лято.Аз съм ходил и в чужбина няколко пъти на лагери-Чехия,Полша,СССР.Миналата седмица ходих в едно село в което като малък гостувах на леля ми,срещнах се със стари приятели от селото и единия ми казва-"Ние едно време си правехме купони,веселяхме се,напивахме се и пак се веселяхме,а сега младите отиват уж на купон напият се на втория час и ако не се пребият помежду си,ще пишат купона провален.Изродена работа."
Дядо ми разправяше,че по селата е било пълно с народ,всяка събота и неделя четалището организира забава,театър.Имаше футболен отбор в селото,със сносен стадион,съблекални,няколко реда дървени скамейки-здрави :) .Сега колко села имат футболни отбори?

Ако трябва да избирам между тогавашната политическа диктатура и сегашната икономическа,/защото много хора сега работим 10-14 часа,а ти плащат в най-добрия случай 8часа,да не говорим за злополука,ако се случи как те изнудват да не пишеш трудова,за осигуровките и т.н./ та бих избрал да живея във времето преди 89-та.
Социалистическият строй като такъв,за мен е най-добрият измислен от хората,но хората все още не сме дорасли за това,все още злобата,завистта,манията да имам,да имам,да имам ни владее.

Ех, приятел, ако всичко беше супер първо САЩ щяха да станат комунисти! Виж какво направи Германия - една съсипана след войната държава. В същото време ние се молехме на родителите си да купят някой и друг долар, да намерят познат, който е работил в чужбина или е бил тираджия, за да ни купят по едно шоколадово яйце. Едно време не всеки можеше да влезе да пазарува в "Кореком". Едно време всички се тълпяхме в Пловдив по време на Панаира, за да видим нещо наистина хубаво. Лошото беше , че ние 45 години живяхме назаем. Иначе как ще си обясниш цената на бензина 20-30 ст. при тази цена на международните пазари? Да не говорим, че вестниците бяха по 2-3 ст. и партийната организация по месторабота задължаваше всички работници да се абонират. А това, че банани и портокали виждахме само по нова година. Нямаше Коледа, намаше Великден.

За живота на заем си страшно прав...Истината е, че нито един от 2-та режима не е бил хубав по-скоро можем да спорим кое е по-малкото зло...

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 31 май 2010 17:34

bigbonusprize на 31 Май 2010 17:25

PFCB написа:
Old_death написа:
ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция
Ето това е самата истина

Не мисля така. Българите са силен народ, преживели какво ли не. Кой друг народ може да изкара почти цял живот на ръба на мизерията? Ония гърци блокираха граници, вдигнаха стачки ала бала, защото щели да им орежат 14тата и 13тата заплати. Айде моля ви се... Българите имат силен дух, изтърпял всякакви гаври, мизерии и унижения...

Точно овчедушието и търпеливистта,нежеланието ни да се забъркваме в неприятности,нежеланието ни да си нарушиме рахатлъка,страхът ни от репресии(това са все качества,придобити от нас следствие на 500 годишния генетичен геноцит,за който ти говорих) са основните причини да живеем по тоя начин.Примера ти с гърците е доста показателен.Десетилетия наред те като народ живеят от заеми и подаяния.Първоначално докато съществуваше Варшавския договор те използваха членството си в НАТО за да получават заеми.После започнаха да цицат и от Европеъския съюз.Сега се бонтуват и искат да си задържат социалния статус,като въобще не им пука,че могат да провалят ЕС като идея и постигнаха своето.На тоя фон можеш да сложиш и мълчанието на нашите политици като женски полови органи!
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

tprodanov
Контакти:

Мнениеот tprodanov » 31 май 2010 17:35

PFCB написа:
tprodanov написа:И в тази статистика нямаше нищо вярно. Чакам сравнение между източна и западна Германия, двете Кореи.
Чакам и да ми кажеш, кое беше по-добре преди 89та година и кое е по-зле сега. Щото в статистиката му се говореше за преди и след 44та, не 89та.

Говореше се и за след 89та и спри вече с тия кореи и германии - въобще не ми пука за тях, аз съм БЪЛГАРИН, не комунист, а Българин. И не мога да разбера - харесва ли ти как живееш сега, и ако да, какво точно ти харесва ?

Харесва ми, че бях на ДС на концерт. Харесва ми, че бях два пъти на Металика, сега ще бъда за трети път. Харесва ми, че видях няколко опери, които нямаше да видя никога. Харесва ми, че в последните 10 години в страната дойдоха изложби от световно ниво. Харесва ми, че карам кола, която няма нищо общо със социализма, харесва ми, че имам телефон, произведен във финландия, а не в Русия, харесва ми, че в магазина има почти всичко, което искам, евтино, скъпо, добро или гадно. Харесва ми, че мога да си напиша тук мнението например и да кажа, че комунизма е гадост, без да се притеснявам много..

Не ми харесва, че тромавата администрация от комунистически лелки ми спира бизнеса. Не ми харесва, че за да си развия бизнеса ми трябва еврофонд, а чиновника, назначен от комунистите ми иска пари.

Потребителски аватар
Oskron
Контакти:

Мнениеот Oskron » 31 май 2010 17:36

tprodanov написа:Тая носталгия по комунизма, която се прокрадва може да е много пагубна.
Плюсовете преди 89та - здравеопазването, образованието тотално показаха своята несъстоятелност. Българите, които са на високо ниво където и да е по света не са получили образованието си тук. Здравеопазването не мисля, че е нужно да се обсъжда, след като и тогава и сега средната продължителност на живота в България е с 10 години по-ниска от средната за ЕС. Храните бяха на ниво, сигурна работа, просто не бяхме открили химията, щото беше западна. Иначе и тогава се мелеха кости и хлебарки и се продаваха за салами.
Почивката и сега е осигурена, не знам защо я намесваш.

Недостатъците са ясни, но далеч не са всичко.

Плюсовете след 89та далеч не са това. Имаш достъп до всякаква култура. Сега можеш да ходиш да гледаш ДС, Металика, Юрий Башмет, Тиесто, можеш да ходиш свободно на църква, можеш да ходиш свободно на море в Гърция.

Минусите обаче не ти ги разбирам. Какво като всеки олигофрен може да каже мнението си? Много правилно? Олигофрени или не, те са част от нацията и имат право на глас. Всичко останало, което изброяваш като недостатък - бедност, организирана престъпност и тн, не може да се причислява към днешните минуси, защото то е наследство от предишните плюсове. Живеехме в една тотално пробита и измислена икономика и сега си плащаме дълговете за нея във всичките им варианти.

Стигнах само до мнението на tprodanov и няма да чета повече, човека е казал нещата много точно в няколко изречения. Всеки има право на мнение, но хубавото е че тези времена са безвъзвратно отминали.

gandi64
Контакти:

Мнениеот gandi64 » 31 май 2010 17:38

и преди и сега все сме си зле.

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 31 май 2010 17:46

Old_death написа:
Точно овчедушието и търпеливистта,нежеланието ни да се забъркваме в неприятности,нежеланието ни да си нарушиме рахатлъка,страхът ни от репресии(това са все качества,придобити от нас следствие на 500 годишния генетичен геноцит,за който ти говорих) са основните причини да живеем по тоя начин.Примера ти с гърците е доста показателен.Десетилетия наред те като народ живеят от заеми и подаяния.Първоначално докато съществуваше Варшавския договор те използваха членството си в НАТО за да получават заеми.После започнаха да цицат и от Европеъския съюз.Сега се бонтуват и искат да си задържат социалния статус,като въобще не им пука,че могат да провалят ЕС като идея и постигнаха своето.На тоя фон можеш да сложиш и мълчанието на нашите политици като женски полови органи!

Може би си прав, че 500 години мачкане, се е отразило точно върху тази търпимост, овчедушие и тн, за които говориш.
Честно казано гърците никога няма да са ми пример за каквото и да е. За мен те са измекяри и въобще не ми е добро мнението за тях. Че нашите политици се показват като такива е вярно. Просто не бяхме попадали на инстински мъже, които да ни управляват. Надявам се сега в лицето на господин премиера да сме случили на мъж.
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

viroglav
Контакти:

Мнениеот viroglav » 31 май 2010 17:47

Тези , които живееха добре преди 1989 година живеят добре и сега ... За тях е все едно дали е демокрация или социализъм , списъка им не се е разширил чак толкова много и те са под един процент от всички българи ... както преди , така и сега. Били пълни магазините ... И какво от това ? Стоките , които си купувахме преди 1989 година си ги купуваме и сега. Колко от вас "преяждат" с черен хайвер и луканка например ? Така наречената свобода е за "правоимащите"/богоизбраните по цял свят ... Има десетина държави обаче , които са витрината на демокрацията и живеят на гърба на другите , ама те нас не ни искат. И ти като видиш техния живот си казваш - ехааа , и при нас е демокрация ... Демокрация , ама друг път. Колко български града станаха от типа "имения" ? Една фамилия ръководи целия процес , а всичко останало са роби. Демокрацията е живот на кредит ... Повечето от тези , които се правят на "свободни" се чудят утре от къде да намерят пари , за да си платят едно или друго ... и в мозъка им постоянно изниква въпроса - ами , ако не успея да си платя , то тогава какво ще стане. Преди 1989 година хората от така наречените витрини на демокрацията ни завиждаха за живота , който водим ... Сега ние им завиждаме на тях - в това е разликата , а вие сами си правете извода дали искате да живеете живота , който живеете сега и дали изобщо сте имали избор да го правите , както преди , така и сега. Преди седмица гледах някакви интервюта с гърци и те бяха на мнение , че трябва да има национализация , за да се оправи държавата им ... Дори доста от тях "плачеха" , че искат социализма за система на управление ... Рано или късно и ние ще стигнем до техния извод. Парите в цял свят са събрани на куп и банките не могат да им платят само лихвите ... За това е и банковата криза в момента. Обикновения човек е ограбен до шушка ... Огледайте се около себе си и вижте клошарите , бедните , гладните , бездомните , наркоманите ... Питайте ги дали за тях е добре да живеят в сегашните условия на "свободия". Нали те също са българи ... А когато олигофрените , на които им се чува все повече мнението станат повече от нормалните хора е в реда на нещата и качеството ни на живот да пада драстично с всеки изминал ден ... Изобщо много може да се каже по темата ... 8-)

tprodanov
Контакти:

Мнениеот tprodanov » 31 май 2010 17:48

bigbonusprize написа:
Old_death написа:

Честно казано гърците никога няма да са ми пример за каквото и да е. За мен те са измекяри и въобще не ми е добро мнението за тях. Че нашите политици се показват като такива е вярно. Просто не бяхме попадали на инстински мъже, които да ни управляват. Надявам се сега в лицето на господин премиера да сме случили на мъж.

Как си представяш охранителя на тошо, сина на димитър станишев, внука на велчев и тн, да са ти управляващите и да имаш надежда? Няма логика?

valkaredgi

Мнениеот valkaredgi » 31 май 2010 17:49

ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗАПРИЛИЧА НА САМАТА ДЪРЖАВА.ТЕГЛИШ ЗАЕМ И СИ СИТ И ДОВОЛЕН ДО МОМЕНТА В КОЙТО ТРЯБВА ДА ВРЪЩАШ,А ВРЪЩАНЕТО СТАВА С ПАРИ .САМО ЧЕ НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ИЗЯЛИ ВСИЧКО И НАСТАВА МЪКА.

ТЕЗИ ОКОЛО 20 МИЛИАРДА ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ КЪДЕ МИСЛИТЕ СА ЗАМИНАЛИ?СЛЕД КАТО 1989 Г. НИ ЗАВАРИ ЕДНАКВО БЕДНИ.САМО СЕ ОГЛЕДАИТЕ НАОКОЛО И ВИЖТЕ ЛЪСКАВИТЕ ЗДАНИЯ,ТОГАВА СИ ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО ЛИ МОЖЕ ДА СТРУВА ЕДНА ТАКАВА СГРАДА ОТКЪДЕ ПАРИТЕ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО .ЛУКСА В КОЙТО ЖИВЕЯТ НЯКОИ БЪЛГАРИ С КАКВО Е ПОДПЛАТЕН?

АЗ НАПРИМЕР ПРЕЗ 1978 Г. ХОДЕХ НА УЧЛИЛИЩЕ СЪС ТОЛКОВА СТОТИНКИ ЧЕ МИЖЕХ ДА СИ КУПЯ ЕДНА БАНИЧКА СЪС СИРЕНЕ/КИФЛА С МАРМАЛАД/ И БОЗА ИЛИ ЛИМОНАДА ОТ 0.250 ГР.
СЕГАШНИТЕ УЧЕНИЦИ СИ КУПУВАТ ПИЦА ИЛИ ХОТ ДОГ ИЛИ ХАМБУРГЕР ИЛИ КОКА КОЛА ИЛИ КОЛКО ДА ИЗБРОЯВАМ ОЩЕ И КОЛКО ТАКИВА НЕЩА ЩЯХ ДА СИ КУПЯ С ПАРИТЕ ЗА БАНИЧКА И НЕМИ КАЗВАИТЕ ЧЕ СТОИНОСТТА НА БАНИЧКАТА Е РАВНА НА ПИЦАТА НАПРИМЕР ИЛИ НА БОЗАТА НА КОЛАТА.

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 31 май 2010 17:53

tprodanov написа:

Как си представяш охранителя на тошо, сина на димитър станишев, внука на велчев и тн, да са ти управляващите и да имаш надежда? Няма логика?

Надеждата ми е да е мъж. Достатъчно интелигентни хора има около него, които да взимат важни решения, да правят реформи и да се мъчат да избутат България от блатото.
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

Върни се в “Свободна зона”