todorov написа:MTK написа:Преди 89-та се живееше много спокойно и весело,слушаш си групи като Мetallica,Accept и всички други такива,ходиш на море и планина и то в рамките на едно лято.Аз съм ходил и в чужбина няколко пъти на лагери-Чехия,Полша,СССР.Миналата седмица ходих в едно село в което като малък гостувах на леля ми,срещнах се със стари приятели от селото и единия ми казва-"Ние едно време си правехме купони,веселяхме се,напивахме се и пак се веселяхме,а сега младите отиват уж на купон напият се на втория час и ако не се пребият помежду си,ще пишат купона провален.Изродена работа."
Дядо ми разправяше,че по селата е било пълно с народ,всяка събота и неделя четалището организира забава,театър.Имаше футболен отбор в селото,със сносен стадион,съблекални,няколко реда дървени скамейки-здрави.Сега колко села имат футболни отбори?
Ако трябва да избирам между тогавашната политическа диктатура и сегашната икономическа,/защото много хора сега работим 10-14 часа,а ти плащат в най-добрия случай 8часа,да не говорим за злополука,ако се случи как те изнудват да не пишеш трудова,за осигуровките и т.н./ та бих избрал да живея във времето преди 89-та.
Социалистическият строй като такъв,за мен е най-добрият измислен от хората,но хората все още не сме дорасли за това,все още злобата,завистта,манията да имам,да имам,да имам ни владее.
Ех, приятел, ако всичко беше супер първо САЩ щяха да станат комунисти! Виж какво направи Германия - една съсипана след войната държава. В същото време ние се молехме на родителите си да купят някой и друг долар, да намерят познат, който е работил в чужбина или е бил тираджия, за да ни купят по едно шоколадово яйце. Едно време не всеки можеше да влезе да пазарува в "Кореком". Едно време всички се тълпяхме в Пловдив по време на Панаира, за да видим нещо наистина хубаво. Лошото беше , че ние 45 години живяхме назаем. Иначе как ще си обясниш цената на бензина 20-30 ст. при тази цена на международните пазари? Да не говорим, че вестниците бяха по 2-3 ст. и партийната организация по месторабота задължаваше всички работници да се абонират. А това, че банани и портокали виждахме само по нова година. Нямаше Коледа, намаше Великден.
За живота на заем си страшно прав...Истината е, че нито един от 2-та режима не е бил хубав по-скоро можем да спорим кое е по-малкото зло...