дискусия: пречат или помагат БГ-журналистите ?
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
-
- Контакти:
Re: дискусия: пречат или помагат БГ-журналистите ?
Здравейте, рядко пиша, но винаги чета с удоволствие....понякога и със съжаление. Правопис. Хубава думичка...без "и" и "й" в нея.
По темата....в България журналистите са точно около...3-ма. За спортните иде реч. Сред останалите има още толкова. Всичко останало е ала онази сладурана от бившето " Сигнално жълто". Питат за съдиите, защото им трябва заглавие, а не реален поглед. Защото искат Вили Вуцов, а не Мауриньо. Въпрос на ....читатели, за съжаление. Каквито сме ние, такива са ни и журналистите. Ние ги купуваме ( като вестници и сайтове) , ние ги слушаме, ние ги питаме " Саше...". А после плюем. Евала на Томислав, левскар е( а аз не съм ), понякога в него прозира синьото, но е обективен, спокоен и..плюе...когато някой си заслужава плюнките, а не когато на Гонг рейтинга е спаднал. Въпрос на възпитание...и на читатели. Благодаря и се извинявам ако съм обидил някой.

Първо журналисти у нас не останаха! В момента в т.н. електронни медии се изявяват хора с какво ли не образование, но не и журналистическо! Та половината журналисти в сайтовете са първо фенове и тъй като нямат образование не им се плащат високи заплати! Това логично води до ФЕНЩИНА, най-силно изразена в сайта *** и изданието Тема Спорт! Между другото тези от *** ги разкриха преди 4 години, когато пишеха в списанието и сега благодарение на тяхната "дарба" то умря у нас!
С две думи - звездите на България биват смазани от клоаката на България!
С две думи - звездите на България биват смазани от клоаката на България!
- metodito
- Контакти:
Пречат пряко и непряко. Много. Но не е разбира се само в България така, де. Пряко: преди последното синьо-червено...хайде да го нарека дерби (от мен да мине
) няколко сайта/вестника/телевизии разпространяваха неверната (както после се оказа) информация за уговорени масови боеве в центъра на София и около стадиона. Ми много ясно, че ще има хора, които няма да отидат като чуят това! Но на някои журнали им дай кръв да гледат и сеир да става. Като лешояди са някои журналисти. Или пък пускат мухата в главата на някой малоумен ритнитопковец, 'дето му е лека главата и му гледат сеира. То за нас зрителите няма лошо да се посмеем. Футболът у нас, не само за играещите, но и за пишещите е на много аматьорско ниво, но за зелника приказката важи в пълна сила тук. Няма ясни стандарти и норми. Има някакви хартийки за морални кодекси и ала-бала, ма те са само на хартия. Относно това, че сульо и пульо списва и че трябва само "разбирачи" да го правят, хм... Много футболисти са безобразно тъпи, от някои струи безмозъчност. От друга страна, в "7 дни спорт" по едно време публикуваха анализи на т.нар. freelancer - и - хора, които нямат общо със спортната журналистика или с вестницци и журналистика въобще, но питали са ги да подготвят нещо и те са се съгласили. Ми имаше много добри попадения. Много писатели по едно или друго време са работели като журналисти. От това никой не е пострадал. Не знам какво учат в журналистическите факултети, но има журналисти, които остави, че граматиката им куца, но за стилистика не са и чували, а речника им е като на Айсату Диау от "Шоуто на Слави". Тези, които са били Българска Филология им личи отдалече.
Но има много истина също за сульо и пульо. Като се зачетеш в едно списание за баскетбол или за Формула 1 веднага виждаш разликата. Въпреки, че Премиършип ми е супер досадно първенство, супер ми е кеф да слушам коментарите и анализите на журналистите от Диема. Вижда се, че човека се е подготвил за това, което говори, познава матеията, има хубав изказ и въобще шапка им свалям на такива. Това са професионалисти. А другите са сульо и пульо!

Но има много истина също за сульо и пульо. Като се зачетеш в едно списание за баскетбол или за Формула 1 веднага виждаш разликата. Въпреки, че Премиършип ми е супер досадно първенство, супер ми е кеф да слушам коментарите и анализите на журналистите от Диема. Вижда се, че човека се е подготвил за това, което говори, познава матеията, има хубав изказ и въобще шапка им свалям на такива. Това са професионалисти. А другите са сульо и пульо!
- Captain Stottlemeyer
Според мен, спортните журналисти по-скоро пречат, отколкото помагат на българския спорт, в частност на българския футбол:
1. След „избухването” на демокрацията у нас, покрай партийните медии се нароиха маса жълти и жълтеникави вестници, списания, телевизии, сайтове, форуми и пр. и пр. Свободата на словото се превърна в слободия на словото, като всеки взе да говори и пише това, което му изнася, което му диктуват редакторът или политиката на медията. На бял свят се тиражират много полуистини и откровени лъжи, като набеденият, че има сестра *****, след това трябва да доказва, че няма сестра. Същевременно, почти няма журналисти осъдени за своите писания, защото „свободата на словото” е над всичко.
2. В пълна сила гореказаното важи и за спортната журналистика. За съжаление, сериозните и аналитични материали: коментари, интервюта и др. на спортна тематика (в частност – футбол) не са болшинство. В повечето случаи се търси евтината сензация, преобладават свободните съчинения и фенщината, понякога материалите имат дори провокативен характер. Ще попитате, ама как така интервюта, нали журналистът пита, а спортистът му отговаря 1:1? Да ама не, както казваше г-н П. Бочаров. Неслучайно, наскоро Стоичков на шега заплаши един журналист, който го беше интервюирал: И гледай да си позная интервюто!
3. Няма да правя персонални оценки на спортни журналисти – все пак, те си вадят хляба със спортна журналистика и се предполага, че са по-компетентни от мен. Изказаното тук е лично мое мнение. Ще кажа само едно: Дълго време съм смятал, че великият Мичман (лека му пръст), един от най-големите български журналисти и спортни коментатори за всички времена, е локомотивец. Много по-късно научих, че всъщност той е бил привърженик на моя любим отбор. Мисля, че всеки разбира, за какво иде реч.
П.П. Към "журналистите", за които става дума по-горе, бих добавил и някои комплексирани модератори, които възползвайки се от привилегийката си, се опитват да налагат своето мнение и да трият де що видят някое, където някой ги е понастъпил малко.
1. След „избухването” на демокрацията у нас, покрай партийните медии се нароиха маса жълти и жълтеникави вестници, списания, телевизии, сайтове, форуми и пр. и пр. Свободата на словото се превърна в слободия на словото, като всеки взе да говори и пише това, което му изнася, което му диктуват редакторът или политиката на медията. На бял свят се тиражират много полуистини и откровени лъжи, като набеденият, че има сестра *****, след това трябва да доказва, че няма сестра. Същевременно, почти няма журналисти осъдени за своите писания, защото „свободата на словото” е над всичко.

2. В пълна сила гореказаното важи и за спортната журналистика. За съжаление, сериозните и аналитични материали: коментари, интервюта и др. на спортна тематика (в частност – футбол) не са болшинство. В повечето случаи се търси евтината сензация, преобладават свободните съчинения и фенщината, понякога материалите имат дори провокативен характер. Ще попитате, ама как така интервюта, нали журналистът пита, а спортистът му отговаря 1:1? Да ама не, както казваше г-н П. Бочаров. Неслучайно, наскоро Стоичков на шега заплаши един журналист, който го беше интервюирал: И гледай да си позная интервюто!

3. Няма да правя персонални оценки на спортни журналисти – все пак, те си вадят хляба със спортна журналистика и се предполага, че са по-компетентни от мен. Изказаното тук е лично мое мнение. Ще кажа само едно: Дълго време съм смятал, че великият Мичман (лека му пръст), един от най-големите български журналисти и спортни коментатори за всички времена, е локомотивец. Много по-късно научих, че всъщност той е бил привърженик на моя любим отбор. Мисля, че всеки разбира, за какво иде реч.

П.П. Към "журналистите", за които става дума по-горе, бих добавил и някои комплексирани модератори, които възползвайки се от привилегийката си, се опитват да налагат своето мнение и да трият де що видят някое, където някой ги е понастъпил малко.

Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 30 май 2010 11:19, променено общо 1 път.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
мой приятел завърши журналистика и като начинаещ журналист го взеха само в една спортна медия, там той поработи около 2 години! С радост разправя как е напуснал спортната и е преминал към политическата журналистика! За него това е било като голямо повишение! Казва, че пак пише лъжи и маниполации, но вече на много по-високо ниво, защото спортната журналистика била на дъното на гилдията, докато политическата е висшия пилотаж!

между журналистите и група фенове седнали на по бира няма разлика, нормално е феновете да се заяждат да псуват противника или своите , в крайна сметка за това си фен, а феновете които се наричат журналисти претендират да получават и заплати което е смешно
-
- Контакти:
моето наблюдение е че журналистите ( с някой изключения ) с в общия тон на цялата страна , на политиците ни, на футболистите ни и т.н. мисля че всички помните какво стана с единствено изцяло спортно радио , да сега е чалга такова мисля че това е толкова показателно за всичко в държавата .Някой би ли ми отговорил на въпроса защо някой от наще прехвалени звезди след като ги разпъват на кръст и се подиграват с тях не напуснат отборите в които играят ? мисля че същия този футболист беше казал че ще стой до като го изгонят от дадения отбор , защо примерно Джон Тери който го разпънаха тази година не се отказа от национала на Англия ? Има поне десетина примера такива . Моля ви не са виновни само журналистите , всички ние имаме пръст в това
В България няма обективен журналист. Всички са подлоги на отборите , чиито фенове са самите те .
Естествено , че пречат .
Естествено , че пречат .
Ако не бяха журналистите левскицска нямаше да има толкова фенове и София щеше да си бъде познатия футболен град от 60-те и 70-те години а не стадионите да са военен полигон за малоумници които четат вестници и възприемат всичко буквално
- Roger_Federer
- Контакти:
Вижте според мен нещата стоят така.Спортната журналистика е нещо много важно,тя е прецизна материя,защото се изискват познания,умения,самодисциплина-примерно да не се дереш като Алекси Сокачев,когато Ливърпул мине центъра,какво остава,когато вкара гол и т.н.Тоест фенщината не трябва да е на преден план.Коментарите не трябва да бъдат сухи и лишени от емоции,но все пак трябва да преобладава професионализма.У нас има немалко качествени спортни журналисти,затова не е правилно да ги слагаме под общ знаменател,но е факт,че нивото трябва да се вдигне.
Върни се в “Футбол - България”