Фреди Бобич: Щастлив съм, че бях част от проекта Черноморец„Тема Спорт" бе първата медия, която успя да направи интервю с Фреди Бобич часове след като стана ясно, че той ще премине в Щутгарт. Днес Бобич ще бъде представен официално като новия спортен директор на Щутгарт, след като в предходните 18 месеца изпълняваше тази функция в Черноморец.- Г-н Бобич, с какви чувства напускате Черноморец?- С чувство на радост и тъга. От една страна, е предизвикателството да работя в един от най-големите футболни клубове в Германия, какъвто е Щутгарт. От друга, ми е мъчно, че напускам един клуб, в който съм инвестирал енергия, в който сме поставили началото на много положителни неща по пътя към израстването. Без никакво съмнение Черноморец Бургас ще остане завинаги част от мен.
- Кога получихте поканата от Щутгарт и как преминаха преговорите?- Преди седмица-две проведохме разговори с ръководството на Щутгарт. От самото начало се видя, че те са позитивно настроени към мен и моите виждания за развитие на клуба. В същото време обаче съвсем естествено са водени разговори и с няколко други кандидати. В крайна сметка те са се спрели на моята кандидатура, което означава, че ми гласуват доверие, което искам да оправдая.
-Какво ви накара преди година и половина да започнете работа в Черноморец? Как Митко Събев и Красимир Балъков успяха да ви убедят да приемете?- С Красимир Балъков се познаваме много отдавна, а мисленето и вижданията ни за развитието на футбола са идентични. Проектът и концепцията за неговото осъществяване, които ми представиха г-н Митко Събев и Красимир Балъков, бяха толкова впечатляващи, че нямаше как да откажа на такова предложение. И сега, когато си тръгвам оттук, се чувствам безкрайно щастлив, че бях част от това начинание.
- Доста български медии написаха, че напускате Черноморец, защото усещате нестабилност в клуба и виждате, че проектът няма да бъде осъществен? Как ще им отговорите?- Уважавам българските медии, но моето заминаване няма нищо общо с тези твърдения, за които говорите.
Затова само ще кажа - това са спекулации. Напротив, аз оставям един добре работещ и функциониращ клуб без никакви финансови проблеми. Разбира се, трябва да отчетем, че Европа се намира в труден период на криза и това няма как да не окаже влияние. Има временни затруднения, както навсякъде, но ние се стремим и успяваме да се справим с тях.
- Считате ли, че в българското първенство има футболисти, които биха могли да играят с успех в Щутгарт, и ако „да", ще опитате ли да привлечете някой от тях?- В българското първенство има много талантливи млади футболисти но такива, които да играят в Бундеслигата, са единици. БФС трябва сериозно да помисли и да направи лигата в България по атрактивна и конкурентна на останалите европейски първенства. Да промени така футболния продукт, че българските футболисти да станат по-конвертируеми в Европа. Достатъчно е да се погледнат първенствата на съседни страни, които могат да послужат като еталон, за да може един ден и българските футболисти да се котират по-добре в първенства като Бундеслигата, Премиер Лийг, Примера и други.
- Какво ви хареса и какво ви разочарова в българския футбол?- Креативността, гордостта и голямото желание са нещо много позитивно, но те трябва да бъдат канализирани и свързани със съвременните тенденции за развитие на продукта футбол. Разочарованието ми е породено от нерешителността за промени в българския футбол. Не познавам в подробности и задълбочено работата в другите български клубове, но това, което виждам, е, че повечето от тях се опитват да работят професионално. Вярно е обаче, че и много от тях нямат необходимите условия за това. Ето защо ние в Бургас започнахме от изграждането на една съвършено нова, много добра база за работа на футболистите, която след време ще донесе и така очакваните успехи.
- Има ли други отбори в България освен Черноморец, които са на правилен път и ви допада как работят и се развиват?- Разбира се, има клубове, които вървят по свой път и начин, градят авторитет и постигат успехи като Литекс и традиционните участници в европейските турнири ЦСКА и Левски.
- Ще ви видим ли някой ден отново в Бургас, на мач на Черноморец, и ще продължите ли да помагате на Краси Балъков, макар вече като шеф в Щутгарт?- Отношенията ми с г-н Събев и Красимир Балъков автоматично се превръщат в едно партньорство, което несъмнено ще донесе позитиви за Черноморец. В подходящо време ще направим контрола между представителните отбори на Черноморец и Щутгарт. Тя ще се проведе на чудесния стадион „Лазур" в Бургас. Треньори и служители на бургаския клуб ще се обучават и ще трупат опит в Щутгарт. Съвместната ни работа ще намери и други по-широки измерения, които ще коментирам на един по-късен етап. Винаги съм отворен с каквото мога да бъда в полза на Черноморец. Аз, както вече споменах, съм инвестирал немалко енергия и сили за осъществяването на забележителния проект за развитие на клуба. В мое лице Черноморец Бургас, господин Събев и Краси Балъков имат eдин съмишленик и партньор в по-нататъшния път за развитие. Искам да пожелая на всички служители, фенове, футболисти и най-вече на човека, който е първопричината нещата да се случват и Черноморец да е това, което е сега, а именно господин Събев - много късмет, енергия и търпение, за да постигнат заедно това, към което са тръгнали. За мен най-голямото удовлетворение ще бъде догодина да видя Черноморец Бургас и Щутгарт като участници в Европейските клубни турнири.