Ставри Бъчваров -една друга боксова легенда.

Модератори: paceto, kartago, Iceberg, SkArY_9, гарфилд, slavia_forever, Madridist

HEATSEEKER
Контакти:

Ставри Бъчваров -една друга боксова легенда.

Мнениеот HEATSEEKER » 18 ное 2014 09:27

Покрай историческия мач на Кубрат Пулев с Кличко се оказа, че българинът освен че разбира'' коронните '' му дисциплини футбол, политика и секс е и боксов корифей.
За аматьорския бокс кубинците са същото каквото са бразилците за футбола.И ако на бразилците очите им за футбола ги отваря един британец,то човекът отворил очите на кубинците за бокса и положил основите на най-великата аматьорска школа в света е един българин, или по точно варненеца Ставри Бъчваров.
Не, няма грешка, нашенец е този който ги учи поданиците на другаря Фидел на бокс.
Ако речем , че футболът си има Марадона , то за бокса това е Теофило Стивънсън, бъдещият трикратен олимпийски шампион е открит от Ставро(както го наричат) буквално на захарната тръстика.
Но кой е този днес почти неизвестен треньор :?:
Ставри Бъчваров се ражда на 20.04.1920 във Варна .Баща му Панайот е дърводелец, но рано, рано го изгубва.
Въпреки този тежък удар още като дете, това не го сломява.Ученолюбив, но и със спортно сърце.Успоредно с уроците , започва да тренира плуване и бокс.В плуването през 1936 година става градски първенец в дисциплините бруст и гръб.Година по-късно през 1937 във Варна пристига един унгарски треньор, както Ставро сам казва маджарът го учи на модерен бокс, по специална методика за високи състезатели.
След завършването на Търговската гимназия, изкарва 2 години в Ш.З.О. в София.
Каквото и да се занимава обаче , бокса върви успоредно.Макар да е член на Боксовия клуб, той се състезава за СК ''Владислав''.През 1943г, побеждава непобеждавания дотогава Константин Николов-Замората.
През същата година става и първия варненец, държавен шампион по бокс.
След 9.9.1944г, става състезател и треньор в ''Спартак''.За втори път става национален първенец през 1946г.
Прекратява кариерата си малко след Балканиадата през 1947г.
На ринга той ще бъде запомнен като техничен, атрактивен и като боксьор който умее да играе за публиката.
Заради '' неблагонадеждното '' му минало ''Спартак'' решават да го освободят.
Веднага обаче е назначен като треньор на ''Ботев'' при ВМС(''Черно море''), като тренира и състезателите на ''Академик'', един от националните треньори.Ставро притежава има най-ценното в себе си, любовта към това което върши , което е гаранция за успех.
Извън заниманията покрай ринга цели 10 години от 1958 до 1968г е преподавател във ВИНС(днешния Икономически университет).През същата тази 1968г. съгласно договор подписан между БСФС и спортното министерство на Куба отлита за Острова на свободата.Става треньор на националния им отбор и полага основите на кубинския бокс.Няколко години по-късно неговите възпитаници ще станат олимпийски и световни шампиони.
След 3-те години в слънчева Куба, заминава за Мексико.За периода 1971-73, като треньор на мексиканския отбор печели 52 титли от различни турнири.Пак под негово ръководство трима мексиканци стават световни шампиони при професионалистите.
От 1973г е едновременно старши професор и технико-треньор в Олимпийския комитет на Мексико.
Всъщност именно в Мексико Ставри Бъчваров живее до края на живота си.Умира през 1986г.
И днес кубинците не са забравили кой е той и благоговеят пред името му.
Бачо Ставро е легенда на варненския, българския , кубинския, мексиканския въобще на световния аматьорски бокс.Легенда за която със сигурност малцина знаят.
Харизматичен,винаги усмихнат, с невероятно чувство за хумор.Може би ако в съботния мач , именно той беше треньор на Кубрат , изходът можеше и да е друг....
Последна промяна от HEATSEEKER на 18 ное 2014 11:40, променено общо 1 път.
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Re: Ставри Бъчваров -една друга боксова легенда.

Мнениеот Blue1914 » 18 ное 2014 10:34

Винаги има един осбен чар в темите, които потребителите пускат, за да разкажат за личности от родното им място! :mrgreen:

Майтапът настрана, хубава тема! :) Жалко, че комунягите не са позволили на такава личност да използва пълния си потенциал в прослава на себе си и на родината си.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 18 ное 2014 11:21

Не виждам какво са му попречили комунистите. Напротив, оставили са го да работи в България, после да излезе и в чужбина, да се занимава и с професионален бокс. Не бях чувал за него досега, благодаря на автора на темата.

Между другото, на испански е Теофило Стивенсон.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
Ботевъ Пловдивски
Контакти:

Мнениеот Ботевъ Пловдивски » 18 ное 2014 13:23

Интересен живот е имал, още един българин, с който да се гордеем. Браво за темата :!:
Изображение Изображение

HEATSEEKER
Контакти:

Мнениеот HEATSEEKER » 19 ное 2014 19:03

Димитров е разковничето Грийн......... ;)
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

КироВарна
Контакти:

Мнениеот КироВарна » 23 ное 2014 19:32

Много малко съм се интересувал от бокс.Били са времена,когато интересът ми се е повишавал.Например когато са се водили атрактивни и интересни двубои за световната титла в различните версии.Имена като Касиус Клей(Мохамед Али),Джо Фрейзър,Джордж Форман,Ивендър Холифийлд и Майк Тайсън са приковавали вниманието ми към този атрактивен спорт с мъжките си битки,а понякога и отхапани уши!В последните месеци естествено следях развитието на отношенията между Кобрата и Кличко.Мачът за титлата,макар и неуспешен за българина е едно достойно постижение,дори и само заради факта,че представителите на много малко нации са стигали до такъв мач!Лично мен най-много ме вълнувал най-великият артист и танцьор в бокса,ОЛИМПИЙСКИЯТ ШАМПИОН,ВАРНЕНЕЦЪТ ИВАЙЛО МАРИНОВ!!!Просълзих се,когато преди много години,стъпил на върха на почетната олимпийска стълбичка,той плака слушайки ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ изпълнен в негова чест!Хубаво е,че се пускат теми за хора,които не бива да бъдат забравяни!Не бях чувал за Ставри Бъчваров!Нарочно написах изброените по горе имена.Това е част от световният боксов елит и е много приятно,че в тази отбрана компания има не малко българи!

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Мнениеот зеления » 23 ное 2014 20:56

КироВарна написа:Много малко съм се интересувал от бокс.Били са времена,когато интересът ми се е повишавал.Например когато са се водили атрактивни и интересни двубои за световната титла в различните версии.Имена като Касиус Клей(Мохамед Али),Джо Фрейзър,Джордж Форман,Ивендър Холифийлд и Майк Тайсън са приковавали вниманието ми към този атрактивен спорт с мъжките си битки,а понякога и отхапани уши!В последните месеци естествено следях развитието на отношенията между Кобрата и Кличко.Мачът за титлата,макар и неуспешен за българина е едно достойно постижение,дори и само заради факта,че представителите на много малко нации са стигали до такъв мач!Лично мен най-много ме вълнувал най-великият артист и танцьор в бокса,ОЛИМПИЙСКИЯТ ШАМПИОН,ВАРНЕНЕЦЪТ ИВАЙЛО МАРИНОВ!!!Просълзих се,когато преди много години,стъпил на върха на почетната олимпийска стълбичка,той плака слушайки ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ изпълнен в негова чест!Хубаво е,че се пускат теми за хора,които не бива да бъдат забравяни!Не бях чувал за Ставри Бъчваров!Нарочно написах изброените по горе имена.Това е част от световният боксов елит и е много приятно,че в тази отбрана компания има не малко българи!

+ 1 000 000
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

Върни се в “Черно море”