Мнениеот Hurbata » 05 юни 2013 22:12
Като всички сте такива разбирачи, защо някой от вас не отвори някой речник и не провери, вместо да си мисли, че знае всичко?!!! Аз лично считам, че нивото ми на родния език е с класи над всички ви, взети заедно (няма един, който да не е сбъркал поне едно членуване!); имам 6.00 на матурата по Български език и литература от преди три години и все пак не се тупам в гърдите да си мисля, че съм Господ! Затова седнах и като бял човек отворих старите томчета от библиотеката на баба, които съм ползвал като ученик! И ето какво излезе:
риторика, риторичен = реторика, реторичен
Мисля, че дори това е достатъчно, за да изчерпи темата, тъй като вярвам, че дори и най-неграмотните от вас знаят какво е реторика, но все пак да продължим с урока:
реторика (от гр. rhetorikе "изкуство за красноречие") - 1. Ораторско изкуство, теория на красноречието; 2. прен. Хубави, но празни думи; витийство
реторичен (от гр. rhetorikos) - 1. Красноречив, ораторски; 2. прен. Надут, несъдържателен
(Справка: Речник на чуждите думи в българския език, 3 изд., Ал. Милев, И. Братков, Б. Николов, издателство "Наука и изкуство", София 1970г.)
Няма да коментирам безмислените спорове за глупави подробности около цялата ситуация - личи си, че тези, които го плюят, просто мразят турците и ДПС! Аз самият също не обичам турците, въпреки че животът ме сблъска с поне дузина от тях и от повечето останах с отлични впечатления, но фактът, че Лютви Местан е най-добрият оратор на българския книжовен език сред цялата ни политическа класа (може би паплач е по-подходящата дума, но няма да навлизам в друга тема), е неоспорим!!! И не виждам за какво го хулите и омаловажавате достойнствата му, вместо да се поучите малко от богатия му речник!