Соларис срещу Междузвездни Войни

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Соларис срещу Междузвездни Войни

Мнениеот shumkar_44 » 01 ное 2012 20:14

Здравейте, мили приятели. Покрай цялата медийна шумотевица от изминалите дни стана ясно, че аниматографска компания "Уолдисни" закупува правата за продуциране на известния филм "Междузвезни войни". Естествено, аз съм сигурен, че няма човек, който да не е чувал именитата поредица. Няма да навлизам в детайли относно мнението си за този наивен и глуповат филм,но е неразбираем факт, че той задмина незабравим филм като "Соларис" от далечната 1972 -ра година. Тази тема не е създадена да провокира ненавист към "Междузвездни войни" (макар такава да би била обяснима), а да насочи вниманието Ви към наистина стойностното кино и по-специално филма на Андрей Тарковски. Вместо космати и гърбати създания, измъдрени от тежко душевно болна личност с едипови наклонности, Соларис ви отвежда на едно изключително мрачно пътешествие в човешката душа, на борда на високо технологичен летателен космически съд. Тягостната атмосфера и мистерията ще ви държат на нокти! Ала да ви разкажа повече за този филм би значило да ви издам прекалено много за него, така че ще ви оставя да го гледате на спокойствие. Факт е, че от "Соларис" черпят идеи много съвременни западни помии от филмов жанр "космически ужаси" или "космически трилър". Сами усещате колко глупаво звучи това

[center]Изображение[/center]

Надявам се да са останали все още любители на качествено кино, с които да си побъбрим!
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
BLUE CHAMPIONS

Re: Соларис срещу Междузвездни Войни

Мнениеот BLUE CHAMPIONS » 01 ное 2012 20:42

Шумкарю, заглавието ти е скандално. Абсурдно е да се сравняват две крайности- докато в едната продукция се набляга на "панаирджийството" и забавлението, в другата се набляга на вглъбяване и мислене. Нямат никакви допирни точки. Масовата публика ще възприеме продукта на Тарковски като скучен и муден. Аз лично препоръчвам в този случай четенето на Станислав Лем.
[offtopic][wrapimg=]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/q71/s480x480/576815_272513049560227_557336297_n.jpg[/wrapimg][/offtopic]

urkoto

Мнениеот urkoto » 01 ное 2012 21:19

Соларис така и не го изгледах, трябва да поправя някой ден тази грешка. Предполагам обаче, че филма е издържан в същия дух като Сталкер, който беше страхотен. Факт е обаче, че масовата публика такива неща нито ги възприема, нито обича. Напоследък Холивуд се мъчи да прави продукции с подобен дух (в смисъл такъв, че наред с безмозъчния йекшън вкарват и доста символика, мъчат се да задълбаят и в дълбоки, екзистенциални теми) но според мен успеха е меко казано променлив.
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.

http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството

Потребителски аватар
soccerav
Контакти:

Мнениеот soccerav » 01 ное 2012 21:31

Междузвездни войни е един от най-великите филми на всички времена. Самият факт,че когато е излязъл, кината дори тук са били фрашкани е достоен за уважение от всеки. Този филм е любим на поколения. Той ще остане завинаги в историята. Винаги ще има кой да го гледа. Не съм го гледал този Соларис но и не мисля да си губя времето с него. Мисълта ми е , че филми като Star Wars, Indiana Jones, The Lord of the Rings, Титаник и пр. са плод на изключителен гений. Кой го знае този Соларис? В такава тема е невъзможно някой да не подхване темата САЩ-Русия. Макар, че според мен всеки трезвомислещ човек, който гледа реално на нещата ще признае, че САЩ водят във всяко едно отношение Русия. Фактите са навсякъде. Но все пак темата е за филми и затова мнението ми свършва тук. :)

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 01 ное 2012 21:37

soccerav написа:Междузвездни войни е един от най-великите филми на всички времена. Самият факт,че когато е излязъл, кината дори тук са били фрашкани е достоен за уважение от всеки. Този филм е любим на поколения. Той ще остане завинаги в историята. Винаги ще има кой да го гледа. Не съм го гледал този Соларис но и не мисля да си губя времето с него. Мисълта ми е , че филми като Star Wars, Indiana Jones, The Lord of the Rings, Титаник и пр. са плод на изключителен гений. Кой го знае този Соларис? В такава тема е невъзможно някой да не подхване темата САЩ-Русия. Макар, че според мен всеки трезвомислещ човек, който гледа реално на нещата ще признае, че САЩ водят във всяко едно отношение Русия. Фактите са навсякъде. Но все пак темата е за филми и затова мнението ми свършва тук. :)

Абе, че шумкаря пак си е намерил начин да си пробутва соц. пропагандата, за това спор няма. Но тоя път наистина уцели десетката - Соларис е много добър филм. Но пък и е вярно, че не е редно да бъде сравняван точно с Междузвездни Войни, най-малкото са в съвсем различни стилове. И двата филма са много добри, но всеки в своя си жанр.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
MuFc1878
Контакти:

Мнениеот MuFc1878 » 01 ное 2012 21:47

Междузвездни войни от 80-те бил наивен и глуповат................. този филм си е цяла революция в ИЗКУСТВОТО на киното (не сегашните бълвочи)!!! Някои хора въобще не знаят къде и как да се изказват/пишат.

БАН за такова кощунство спрямо оригиналната трилогия на Лукас!

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 01 ное 2012 21:49

urkoto написа:Соларис така и не го изгледах, трябва да поправя някой ден тази грешка. Предполагам обаче, че филма е издържан в същия дух като Сталкер, който беше страхотен. Факт е обаче, че масовата публика такива неща нито ги възприема, нито обича. Напоследък Холивуд се мъчи да прави продукции с подобен дух (в смисъл такъв, че наред с безмозъчния йекшън вкарват и доста символика, мъчат се да задълбаят и в дълбоки, екзистенциални теми) но според мен успеха е меко казано променлив.

Напълно си прав, приятелю! Напълно бях забравил за "Сталкер" - един филм, десетки пъти по-добър и стойностен от американския "Пришелец". "Чернокожият" колега над теб, пък, макар и да не мисли като мен, отлично се е сетил да спомене и Станислав Лем. Аз бих добавил и един не особено известен на младото поколение автор на научна фантастика, на име Светослав Минков. Старите книжни кучета ще се съгласят с мен, че той действително е едно от светилата в сферата на българската научна фантастика!

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 01 ное 2012 21:50

BLUE CHAMPIONS написа:Шумкарю, заглавието ти е скандално. Абсурдно е да се сравняват две крайности- докато в едната продукция се набляга на "панаирджийството" и забавлението, в другата се набляга на вглъбяване и мислене. Нямат никакви допирни точки. Масовата публика ще възприеме продукта на Тарковски като скучен и муден. Аз лично препоръчвам в този случай четенето на Станислав Лем.

+1 :) Напълно съм съгласен. Като ученик много обичах фантастичната литература, а Лем беше един от любимите ми писатели в този жанр: "Соларис", "Непобедимият", "Кибериада" (смял съм се с глас, четейки майтапите в тази книга), разказите за пилота Пиркс... :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

sandi74

Мнениеот sandi74 » 01 ное 2012 22:26

Несравними са.

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 01 ное 2012 22:34

sandi74 написа:Несравними са.

Естествено. Единият (Войните) се подиграва с всички закони на физиката, астронавтиката, биологията и изобщо с всяка една приложна наука! Като премахнем научния елемент, който е меко казано абсурден, остава само сюжет като от сапунен сериал и предсказуем край. От друга страна имаме изпипания по всички показатели Соларис, който ни навежда на размисъл и поставя множество въпроси относно душевното и научното начало. Така, че си прав. Не можеш да сравниш истинското кино с масовия продукт. Той е за "шкартото".

Върни се в “Свободна зона”