По-добре ли се живее в чужбина?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Къде живеете и къде бихте искали в бъдеще ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

bellamy_99

Re: По-добре ли се живее в чужбина?

Мнениеот bellamy_99 » 14 окт 2015 14:21

iliev72 написа:Да помислим малко логически.Да кажем , че съм напуснал БГ и съм се уредил добре в чужбина и съм се интегрирал в обществото както твърдят болшинството пишещи в темата.Тогава защо въобще да се сещам за България и да вися нон стоп в БГ форуми.Усещате , че в това което сте написали и това което правите няма логика.Ако сте толкова(дори на половината) добре колкото описвате въобще няма да сте в този форум и да пишете в тази тема , а ще си живеете живота и няма да ви пука.Вие сами си отговорете колко сте добре в чужбина.Аз няма да го направя защото косвено вече сте ми отговорили колко сте добре като емигранти.

Логиката не ти е силата. Да погледнем очеизвадно каква е темата: " По-добре ли се живее в чужбина? ", нали? Има и възможност за гласуване, където има като избор чужбина. Темата не е: "Къде се живее по-добре в България: село или град?"... Тогава ЛОГИЧЕСКИ помислено, трябва да има коментари от хора живеещи извън България, нали? Не такива, които са били за по 2-3 дни на екскурзия, капиш? Поради тази причина има хора, които "висят" в БГ форум. Не може ли да "висим" в БГ форум? Или след като по една или друга причина сме в чужбина, не може?
И аз ще ти отговоря не косвено, ами директно: Да добре съм в чужбина, защото с това, което правя и постигам, не карам местните да се държат с мен като с емигрант.
Проблемът е, че правата на сегашните модератори са безсрочни и те блокират всякакви опити да организираме избор на нови. Моля, отнесете това оплакване до някое отговорно лице, което да осигури възможност да проведем избори на нови модератори.

Потребителски аватар
deserteye
Контакти:

Мнениеот deserteye » 14 окт 2015 14:36

hue написа:
deserteye написа: застраховка в не малък размер. Не стига това ами проведохме разговор с шефа дали да започна на 50% работа (съответно половината заплата ще получавам от фирмата, останалата част от тяхната организация по трудова заетост), дали да работя само в офиса, дали ще имам нужда от човек, който да ми помага или някакви допълнителни помощни средства. Това кога ще го има и у нас?
В крайна сметка, може би има нещо вярно в това, че домът е там, където се чувстваш добре.
п.п. - гласувах за "В чужбина съм и ми харесва".

Първо - заплатата за електро инженер в България е 1700 лв (2 и половина средни работни заплати)
Второ - за застраховката ти - за да я имаш, ти се удържа от заплатата - нито я плаща фирмата, нито пада от небето. Казва се застраховка трудова злополука и я имаме в България
Трето - да ти плащат 50% от заплатата не от фирмата, а от държавата се нарича социална помощ - убеден съм, че и шефът ти получава добра субсидия за наемането на имигрант.
Четвърто - кажи колко % от заплатата ти се удържа като данък и колко плащаш при зъболекаря (ако не ти го покрива фирмата)?

1. Заплата за електро-инженер 1700лв - да, бе, да! Аз получавах 1500лв, но ме осигуряваха на максималната за длъжността, която беше стигнала 590лв. Но като дойде кризата и строителството се срина (било заради самата криза, било заради огромния хотелски балон по Черноморието), започнах да получавам месечна заплата на четири месеца. Говорим за Варна, не например дивия северозапад. Пробвал съм се да си пускам CV-то - от всички отговори, които получих най-голямата заплата, която ми предложиха, беше 700лв бруто. А аз, смея да твърдя, съм човек с много голям опит в електромонтажа, като се почне от обикновен електромонтажник и поддръжка, та до главен електро-инженер. Работил съм и съм ръководил електромонтажи на доста и големи, и малки обекти.
2. Има застраховка трудова злополука в България - това е вярно. Говорим за размер. Скъсах ахилес през 2001г., като изтичаше 4-ия месец от болничния ми, от фирмата почти в прав текст ми заявиха, че ако не се върна работа, да считам, че мястото ми е изстинало. Застраховка - 150лв. Ходих с бастун още два месеца, защото имах нужда от още физиотерапия, но ...... Никой не ме пита как се справям. Добре, че обектите, които ръководех бяха близо до офиса.
3. Не си прочел внимателно всичко. Аз не се водя емигрант, аз съм пълноправен и пълнозадължен норвежки гражданин и не, шефът ми не получава никаква субсидия за никакви емигранти (във фирмата от 23 човека личен състав 6 не сме местни).
4. Процентът, който ми се удържа, е 35%. Но ако видя, че ми се натрупва повече овъртайм (т.е. часове повече от 7.5 часа работен ден), мога сам да си го повиша на 36, 37 или 38%. Това се прави с цел, като си подаваш данъчната декларация, при тегленето на чертата да имаш да вземаш пари от надвзети данъци. За миналата година (в която аз работих само 6мес., тъй като дойдох в Норвегия през март, а започнах работа юни) ми върнаха заплата и половина. Само за сведение ще поясня, че нормална заплата, без допълнителни часове, която да ти стигне за всички разходи храна, квартира, бензин, ако се плащат и ток, и интернет (тук на квартира като си вода не се плаща, а понякога токът и интернетът вървят включени в наема) и да спестиш не лоша сума, се счита 20 хил.крони. Такава заплата съм получавал само ако месецът ми не е бил пълен, т.е. когато съм бил в отпуск. А от тези 35%, които се удържат, като излезеш в платен отпуск ти дават 10% от брутното годишно възнаграждение т.нар. ферипенгер (пари за отпуск).
Много ще ми е интересно да разбера къде ги дават тия 1700лв за електро-инженер?

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 14 окт 2015 15:22

язе написа:Аз бих казал на емигрантите само едно- живейте си добре и спрете да мътите мозъци! Живейте си там с по- добрата заплата и незнайно защо, влизате в кенефните , български форуми... За да ни отворите очите, нали! :mrgreen:
Вие сте капацитетите, а ние сме смотаняците, щото видиш ли, не можем да се реализираме в Германия. :lol: Всъщност, не е ли точно обратното- ние сме тук, защото се реализираме в България, а вие сте там, защото не можете. ;)
Да ви го кажа ли по- разбираемо? Бъдете канадци, американци, германци и... ни избавете от присъствието си. Ние БЪЛГАРИТЕ ще си оправяме държавицата, някакси... Вие пречите!

Чудесно мнение.Браво.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
deserteye
Контакти:

Мнениеот deserteye » 14 окт 2015 16:45

tmanolov написа:Ето, че част от емигрантите се обидиха, честно казано и аз не разбрах от какво, но поне сатва нормален разговор. Хайде пак да повтроим нешата, та да се разбираме и да се спрем на обшите точки:
1. Всеки един емигрант е дезертьор - причините могат да са най-различни, аз не отричам факта, че огромната част са си тръгнали заради мизерията, но това не отрича факта - няма ви в Родина, сиреч сте изгубени за нея. Дали децата ви ще знаят български е ирелевантно, те също ще отидат в чужбина и съшо са загубени за България. Можем да наричаме нешата с каквото си пожелаем захаросани фрази, но истината е една - вас ви няма тук
2. Във всеки емигрант е инвестирано от държавата. И то е инветсирано много. Възвращаемостта (в общия случай) от подобен човек е нулева - той не плаща данъци тук, не внася осигуровки тук, не подпомага родната социална система или иначе казано от държавна гледна точка (повтарям от гледна точка на държавата), той е изоставил и родителите, и Родината си, т.е. тези, които са го създали такъв какъвто е. Мисля, че по това 2 мнения няма?
3. Огромната част от родните емигранти идват у нас, за да се лекуват, основно да си оправят зъбите. Да, масата си плаща, така е, но има и много, които точно като циганите, срещу които толкова много пищят, просто ползват системата. Мисля, че и по това няма 2 мнения по въпроса?
4. Моралният дълг на тези хора - и към родителите им, и към Родината е останал висящ и неплатен, Те късат връзката, и я късат доброволно. ЛСед тях няма нищо, никой. А системата, всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения. Вас ви няма, вие сте навън.
5. Странно е как една немалка част от вас се възхишават на местата, в които са, а забравят една велика фраза - не питай какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за държавата. Да, не е от бълагрин тази фраза, но да ви попитам - вие какво направихте за държавата? За онези, дето ви създаде, и същата, която не малка част от вас нарича кочина? Ами може и да е кочина, но вие какво направихте да се промени? Избрахте най-лесното - да избягате, нали?
6. Оше един морален аспект, зашото освен финансови, има и морални такива - вашите и моите деди са се били з атая земя, за правото на самоопределяне, за това да се наричаме с български имена. Да, знам, звучи не особено "европейски", "тъпо", "не на място" и т.н., но е истина. Вие затваряте вратата с;ед себе си.
7. И да, така е, ваше право да правите каквото си искате. Държавата не е футболен клуб, че поне да ви сложи трансферна цена, за всичко, което е направила за вас, пък и колко яко звучи - "аз съм гражданин на света", нали? Или "аз съм професионалист". Така е, тук сте прави, бъдешето е ваше, но докато мислите на парче, замисляте ли се какво би бил мечатният Запад/Изток, ако и хората там мислеха като вас? Или там сте хрисими и честни, а в "кочината" - не - като мутра след табелата на Кулата, дето е карал с 80 в малякия, но у напе село веднага забива 180 по пътя.
8. Да, прави сте и за друго - държавата наистина се държи като мащеха за много от нас и все пак ни е "майка". Знам, патетично е, но е така.
9. Много ор вас споедлят как са се изгърбили от работа в чужбина и знам, че е така, но защо не се пробвахте и тук? Да, знам, че всеки иска живот на макс и е по-изгодно да береш маслини за 800 евро, отколкото да гледаш овце у нас за 800 лв по различните програми за млад фермер, но и тук може, стига да искаш.

Хайде, че стана доста, да кажа 2 думи и за мен - имам 2 деца, все още са малки, затова примерът ще е с мен. Никога не съм давал пари за частни уроци - приеха ме без проблем в елитен университет у нас. Междувременно (като ученик, преди 20-на години), издържах TOEFL - пак без уроци. Не е кой знае какво постижение (TOEFL), Просто казвам, че може. Имам 2 висши, работя в голяма фирма, осигурявам се на максимума, ходил съм на повече места, отколкото 99% от сънародниците си в страната или чужбина. Излизал съм болнични - системата ми покри всичко до стотинка. Имам и доп. здравно осигуряване - не съм платил и стотинка за лекарства, всичко ми бе възстановено. При жената, по време на бременноста - също. Няма друга държава в Европа, която да ти плаща 90% от брутната заплата, докато си майчинство и то в продължение на 410 дни. Да, трябва и да си се осигурявал, така е, но не всичко тук е зле, напротив, точно обратното е. Иска се и желание, и можене, и амбиция, и естествено - късмет.

И за финал - знам, че много от вас, особено емигрантите ще скочат срещу това, което съм написал. Ще помоля само да е с оброване по точки, ако има нещо реално да се каже. Да, знам и че истината боли, но е такава, каквато е, независимо дали ни харесва, или не. Успех в чужбина, дано децата ви научат да говорят български, поменете, че имате дълг, неплатен дълг към "тази" държава (респективно към нас, останалите тук) и поне се постарайте да не я псувате, защото така псувате себе си. Хубав ден.

Добре, да почнем по ред:
1. Значи според теб един мизерстващ човек няма право да напуска страната за да търси нормално препитание, а трябва да си стои в България, да продължава да мизерства, да обрича семейството си на немотия (как по този начин се "изплаща на държавата за нейната инвестиция" това пък е направо мисия невъзможна) и на всичкото отгоре да се бори за подобряване на жизнения стандарт в същата тази държава. Ами аз виждам така нещата - човека си мизерства, близките му също, но той организира с все сили протести, които най-малкото целят само подобряване на жизнения уровен, но в един момент така оскотява, че грабва някой шмайзер и почва да стреля де когото свари. Ерго и други оскотели от мизерия стигат до същите решения и лавината тръгва. Тук трябва да отворим една скоба, че пазарът на труда е толкова свит, не само за висококвалифицирани кадри, а най-вече за тези с обикновени професии - да не ги изреждам, те се знаят. А не може всички да сме IT специалисти, банкови служители и адвокати.
2. Много искам да ми бъде обяснено какъв е механизмът на инвестиция на държавата в отделния индивид. Хайде, да речем, че аз съм израснал по времето на соца и тогава и образованието, и здравеопазването си бяха безплатни. Но откъде идват парите за това? Ами от работещите. Т.е. не държавата инвестира в мен, а моите родители, които са си плащали всички налози, както си му е реда. Значи аз трябва да се отчитам пред тях и съм го правил, докато бяха живи. Държавата нито ме е хранила, нито ме е обличала, нито е купувала лекарства, когато съм боледувал. Държавата съществува, благодарение на работещите в нея. Политико-икономическата мафия унищожи буквално икономиката ни след 10.10. Е, какво да правят хората тогава, изхвърлени от системата на улицата. Да чакат някога да се отворят отново заводите и фабриките? Кога? Всеки има по един живот, поне засега няма индикации това да се промени, трябва да се вземе в ръце и да го изживее нормално, а не да чака и да се бори с вятърните мелници. И пак повтарям - аз, лично си плащам редовно данъци и здравни осигуровки в България. За други емигранти не знам, сигурно има много като мен. За това не трябва да се поставят всички под общ знаменател - колкото хора, толкова различни съдби.
3. По тази точка има и различно от твоето мнение. Все още, за да минеш при личен лекар само с такса, трябва да си здравно осигурен (за циганите не знам, те са по-особена прослойка от населението и темата за тях е на друго място). За да се лекуваш по дадена клинична пътека - също. Друг е въпроса от какво си болен и колко ти поема здравната каса. По твоята логика, ако емигрантите не плащаме за здраве в България, как точно точим държавата, че идваме да се лекуваме в България оказва се без пари. Дадох пример с мой приятел, на когото му направиха сърдечна операция (не по спешност). Той защо ли не се върна и да издои системата, щом може да я ползва ей така? Трябва да го питам.
4. Моралният дълг към родителите си съм го изплатил, а много други като мен също. Не познавам човек, който да е навън и да е оставил родителите си с по 40 и кусур години трудов стаж, да се чудят 150лв пенсия да ги гледат ли или да ги миришат. Напълно съм съгласен, че "всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения". Но ако системата повече взема, отколкото дава и повече руши, отколкото изгражда - тогава какво?
5. Отново обобщения как всички емигранти мислим едно и също. От всичките над 2 млн. емигрирали можеш ли да дадеш статистически данни колко от тях наричат България кочина? И пак въртим същото - какво направи ти за държавата? - ами правя го и в момента, а и много други - плащам си данъци и здравни осигуровка. Какво повече мога да направя. Ако се прибера и съм без работа, няма ли да висна на ръцете на държавата и да чакам от нея, като циганите? Как ще плащам тогава?
6. Това за морала е хубаво. Следвайки този принцип, валиден не само у нас, светът би изглеждал система от капсуловани държави, защото, видиш ли, във всяка от тях е имало деди, които са се борили за самоопределяне и за това да се наричат с техните си имена по държави. Светът е започнал да се глобализира още от първобитно-общинния строй и колкото по-развит става, толкова по-глобален. Това е необратим процес. КНДР е изключение (макар и не на 100%), потвърждаващо това правило. Местоположението ми не ме прави по-малко Българин, може би дори и от теб.
7. За пореден път едно и също. Дали не трябва да се направи разследване, например, колко от виновниците за катастрофи у нас са емигранти, върнали се за малко да си покарат ей така на воля със 180 на село и да понарушат малко правила, че видиш в странство законите са строги и трябва да се спазват. Това е смешно. Ще излезе още малко, че всички престъпления в България се вършат от емигранти. То като се замислиш има смисъл. За това и нищо не могат да разкрият и никого не могат да осъдят. Връща се емигранта Пенчо, прави си престъпления на воля, прибира се обратно и иди, че разбери кой и къде е престъпника, ммм има смисъл, да. Как не те беше срам да го напишеш това - мутри ни изкара?!?
8. Без коментар за патетиката.
9. Не всички берем маслини, а и да берем 800 евро НЕ СА РАВНИ на 800лв. Капиш? Ти чел ли си някоя програма за млад фермер, пробвал ли си нещо там? И как реши, че всички емигранти сме в позицията да се класираме по тези програми. Най-малкото по възраст, защото си има ограничение. За образование - също. Не си наясно по тази тема, затова и не пиши.
Хайде сега, ако можеш опонирай аргументирано по всички точки. Бъди и ти жив и здрав.

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 14 окт 2015 20:44

Петко винаги си отговарял интересно , но този път се издъни. Нито Борис Христов , нито Райна Кабаиванска са емигрирала. Прави ли разлика от емигрант и от такъв който е поканен в голяма институция заради доказан талант.
Имам познати на които децата им учат в чужбина. И коментара е следният - гледат на нас като касички. И ако тези деца не се омъжат/оженят за местни няма да останат. Това ти го гарантирам от това което наблюдавам.
bellamy_99 усещаш ли какво глупост си написал. Знаеш колко такива познавам като теб(дори и в Сф).Които твърдят , че са добре но истината е друга. Ако се прибере ще кажат - Смотльо, толкова е оправиха само този не успя.
Не ми обяснявай колко си успял и колко си добре. Защото ако беше истината нямаше да се пъчиш с това тук. Но щом искаш да си вярваш , вярвай си !
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 14 окт 2015 21:10

Не разбирам, защо хората живеещи в чужбина, си умират да дават акъл, на тези живеещи в България. Ми бъдете си добре и ни оставете ние тука, да сме си зле. Наистина ли чак толкова ви пука за нас? Съмнявам се. Ако ви пукаше, нямаше да сте там, а тук. И след като не ви пука, ми ебете си (изоставете си) майката, и живейте добре! Не ни учете как става, защото ние го знаем по- добре.
Баси, ако мечтата на сина ми е да стане пицар в Германия, собственоръчно ще го убия! Само толкова ли можеш? :evil:
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
pinkopinkito
Контакти:

Мнениеот pinkopinkito » 15 окт 2015 04:17

За съжаление темата се изроди, като в нея преобладават най-различни квалификации за българите в чужбина, споменават се "кочини", "предатели", "дезертьори" и т.н. А основният въпрос е съвсем различен, а именно: "По-добре ли се живее в чужбина?". Предполага се, че компетентни да отговорят на този въпрос са именно хората, живеещи в чужбина, а също и тези, които са живели навън, но поради една или друга причина са се върнали в България.

Ето го и моето мнение:

Родом съм от Варна и целият ми живот е минал там. Там и работех, преди на напусна страната. Имал съм управленски функции в хотел, бил съм и държавен служител. Заплата повече от 400 лв не съм видял, а отговорности колкото си искате и малко отгоре. С тези пари едвам тока си плащах, като ли семейство да гледам. Затова и реших да си пробвам късмета навън и отидохме в страната на съпругата ми - Мексико.
Дадоха ми работна виза за по-малко от 3 месеца и тъй като не говорех грам испански, нямахме пари и ми беше повече от спешно да започна работа, си намерих такава с английски в един call center. Колкото и кофти да е тази работа, ми плащаха няколко пъти повече на месец, отколкото тук + доп. здравно осигуряване и ваучери за храна. Към това по закон ми се полага допълнителна половин месечна заплата преди Коледа и фирмата ми даваше новогодишен бонус от почти 3 брутни месечни заплати. С държ. здравно осигуряване получих 100% безплатна до-/болнична помощ + 100% безплатни лекарства. Ако само 1 член на семейството е здравно осигурен, то цялото семейство е осигурено.
Минуси: Год. платен отпуск от 6 дена (на година се дават по два допълнителни до достигане на 12 дена, след което на всеки 5 години мисля, че дават по 1. И това само ако не сменяш работата. Смяна на работа означава, че започваш отново от 6 дена на година). Работната седмица е от 48 часа. Ако си загубиш работата, няма социално подпомагане, след 3 месеца цялото ти семейство губи здравно-осигурителни права + децата.
След като понаучих езика, си намерих офис работа в една фирма. Занимавах се с внос на продукти от САЩ, логистика, малко счетоводство, малко администрация, инвентари и т.н. Плащаха ми малко повече на месец отколкото в call center-а, нямах новогодишен бонус + доп. здравно осигуряване. Но благодарение на тази фирма, успях да започна собствен бизнес и в момента, колкото и малък да е той ми оставя пари, за да живея нормално, а също и да наема няколко работника.

*Нормален живот тук е:
- не мислиш колко ще харчиш за храна, просто пълниш количката и плащаш;
- не мислиш как ще си платиш сметките;
- пари остават и за глезотии, хубави ресторанти, туризъм, кино, театър и др.;
- имам що-годе хубава кола, на не много години.

В България:
- се чудех какво да купя, че да изкарам до края на месеца;
- тока през зимата си беше направо мисията невъзможна;
- с много зор оставаше нещо за развлечение;
- кола нямах, не можех и да си позволя.

Още няколко съпоставки:
В България услугите са по-евтини - интернет, кабелна, моб. телефони, водопроводчици, ел. техници и т.н., но горивата са по-скъпи.
Тук услугите са скъпи - интернет (5 Мб) + каб. ТВ (около 55-60 канала) са ми 80 бг лева на месец, бензинът е по-евтин (1,40-1.50 бг лв за литър А87, и около 15 стотинки на литър повече за А92 - друг бензин няма).
Месечно харча за бензин повече отколкото печелех в България. Пращам и пари на близките си.

Дали е лесно - НЕ Е! Едва ли всички ще ме разберат, но хората в моето положение, със сигурност знаят за какво иде реч.
Дали си заслужава - въпрос на гледна точка. Ако мога да осигуря по-добър живот на децата, семейството и родителите си, то смятам, че си заслужава.

Какво ми даде животът в чужбина:
- Обогати ме като житейски опит, като мироглед и начин на мислене. Със сигурност станах по-позитивна, по-самоуверена и по-вярваща в собствените си възможности личност.
- Показа ми какво е да си късаш д-то от работа. Ако в България работех по 40 часа на седмица, тук когато пристигнах по 48, то сега понякога ми се налага да работя по 16 часа на ден + през доста от почивните и празничните дни.

Какво ми взе: Мисля, че е повече от ясно. И тук не говоря за материалното.

Надявам се да съм отговорил достатъчно пълно и ясно на авторът на темата.

The Macallan
Контакти:

Мнениеот The Macallan » 15 окт 2015 05:44

обикновено се опитвам да съм достатъчно интелигентен и да не се намесвам в повечето загрубели теми, но уви ще пробвам този път

първото ми наблюдение е, че няколко индивида (предимно живеещи в България, не че има значение ...) са доста крайни в глупостите, които говорят. просто няма как интелигентен човек да си губи времето да се обяснява на лишените им от логика 'аргументи'

второто - не разбирам защо се прокрадва тази идея, че българите в чужбина едва кретат...някой продължават да го повтаряд сякаш, за да го повярват и да убедят сами себе си.

няколко пъти беше написано, какви са основните проблеми в България и само глупак или слепец не ги вижда: отншението на хората, ниската култура, ниското образование, връзкарщината, мутрите (ака бизнесмени сега :Д ), неспазването на законите, докторите, които надписват книжки или пък взимат пара под масата, абе общо взето, за съжаление, корупция във всяка една сфера и какво ли още не...

живея в чужбина от 4/5 години - в така мразената от много хора америка. завърших, според мен, най-добрия университет в България и после дойдох тук да правя магистратура в един от най-добрите университети в америка (брашляновата лига за запознатите) и видях на какво 'чудно' ниво е образованието в държавата ни...с много четене и усилия успях да бъда сред най-добрите студенти и си намерих работа в една от най-реномираните инвестиционни банки в света (бих казал топ 2). работих там около две години и в момента работя в един от най-големите инвестиционни мениджъри в света. абсолютно всичко съм го постигнал с усилия и подкрепа от родителите ми и нищо не ми е паднало от небето. да сме живи и здрави мисля, че за годините си, живея добре - имам апартамент около 70 квадрата (и нямам съквартиранти, както някои бързаха да посочат) карам нова немска кола (не искам да изпадам в твърде много подробности).

имам доста познати и малко приятели тук, но 90% от тях имат подобен профил на описаното горе.

МОЛЯ ВИ, не ме разбирайте погрешно, НЕ казвам всичко това, за да покажа колко съм 'велик'. напротив, тук се научих да съм много по-скромен и да осъзнавам, че много много хора около мен са постигнали много повече или са много по-умни или кадърни в различни сфери. ЕДИНСТВЕНАТА причина поради, която написах предния абзац е, за да попитам един прост въпрос. КАК в България, може някой с големи амбиции да ги постигне? Или дори как може някой да постигне нещо голямо БЕЗ връзки и корупция? Има разбира се някакви изключения, НО те са изключения, а тук е по-скоро правило, че с труд, живот и здраве, всичко се постига.... не не и в България.

имам много приятели в България, които живеят добре (разбира се в София). Имат добри работи и започват живота си по много добър начин. но те са пак изключенията по-скоро, а не правилото.

бих се върнал в България, определно не в близко бъдеще. ако се върна бих направил, каквото мога, за да помогна на държажата да се оправи (не мисля, че скоро ще има кой знае каква промяна). според мен най-големия проблем на България е изключително ниското ниво на образованост. народът е прост и се оправлява лесно от крадци и бандити. ако народът поумне това ще стане по-трудно.

поздрави на всички!

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 15 окт 2015 06:38

Противопоставянето отново взима връх.До толкова че да наричаш икономически имигрант предател.Българина в Чикаго или Лондон е българин,дори и с чуждо поданство.Не разбирате ли че някои след време ще се върнат,за да се отдадат на старини в Родината,макар и с деца останали на новото местожителство.В Америка има повече евреи от колкото в Израел,но са си останали евреи.Въпрос на възпитание,морал и ценностна система.И когато вие видите че детето ви че идва изморено от работа но не може да си позволи някои неща които харесва сами ще го посъветвате да се реализира навън.Едно е да си борец за граждански права и свободи,друго е дъщеря ти да покани негър на вечеря,а сина ти зет.

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 15 окт 2015 11:09

язе написа:Не разбирам, защо хората живеещи в чужбина, си умират да дават акъл, на тези живеещи в България. Ми бъдете си добре и ни оставете ние тука, да сме си зле. Наистина ли чак толкова ви пука за нас? Съмнявам се. Ако ви пукаше, нямаше да сте там, а тук. И след като не ви пука, ми ебете си (изоставете си) майката, и живейте добре! Не ни учете как става, защото ние го знаем по- добре.
Баси, ако мечтата на сина ми е да стане пицар в Германия, собственоръчно ще го убия! Само толкова ли можеш? :evil:

А ако иска да стане лекар в чужбина и да е в пъти по-добре платен и уважаван, пак ли ще го спреш?

Или викаш нека си взима 1000 лева на месец и някой мангал току виж го пребил, все пак тук нас ни третират като малцинство, а в Германия или друга западна страна би взимал по 5-6 хиляди евро минимум.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Върни се в “Свободна зона”