"А'' група се разпада

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

honda
Контакти:

Re: "А'' група се разпада

Мнениеот honda » 28 ное 2013 12:34

pas написа:От години големите "капацитети" искат намаляване на "А" група. Почти стигнахме тази мечта. И? Много ли е хубаво? Накрая ще останат 3-4 отбора, с повече африканци, отколкото българи, за радост на благодетелите/босове/бащици/местни дерибеи, както и на десетината останали фенове.

А аз твърдя, че силен футбол ще имаме, когато съумеем да структурираме, изградим и накараме да работи една/едни силни "В" групи, които да дават път на млади таланти и да поставят истинска основа на професионалистите, една/едни "Б" група, където да се играе истински, подреден, грамотен, бърз, коректен и спортсменски футбол. Когато има ред в плащанията, правата на футболисти и клубове, равнопоставеност между малки и големи отбори, еднакви правила за всеки и всички. Всеки селски отбор, произвел талант да получава процент от трансфера му до края на кариерата. Да заработят хора с поне средно образование във футбола, да се подреди всяка къщичка, да започнем да се държим нормално... Тогава няма да има значение колко точно са отборите в "А" група, още по-малко кои са те.

напълно съм съгласен с теб,но не ми се обиждай , но си доста далеч от кухнята на българския футбол. Това го пиша,не за да с еправя на голяма работа, просто за съжаление реалностите са такива , че един професионален клуб за да съществува на абсолютния минимум му са необходими минимум минимум около 1 млн лева на година- това е ако не се дава една стотинка за ДЮШ, за подобрения на базата, за трансфери на футболисти в първия отбор, общо взето и без премии на първия отбор. Това е ако имаш 20 футболисти и вссеки ти струва по 3 хил лева на месец- заплата и храна на първия отбор, нещо което по-малко от абсолютния минимум, не може храната на един професионален спортист да бъде под 750 евро на месец. Просто с пица и кола професионален спорт не се прави.
Всичко ,което си написал е много хубаво, но за съжаление реално не повече от 10 клуба ,могат да покрият този санитарен минимум,а ако реално се опита да се работи що годе професионално и да се развива ДЮШ, то минимално необходимия бюджет отива вече към минимум 2млн лева- колко клуба в България могат да си го позволят, повярвай ми не са повече от 10.
Като за развитието на младите футболисти е много добре да бъде създадена единна Б група в която могат да играят и вторите отбори на клубовете от А група,като могат да играят едновременно и в първия и във втория отбор. Така примерно Литекс и Левски ще си обиграват младите футболисти под надзора на треньорите на първия отбор ,а и няма да се страхуват да пускат в Б група юношите, веднага казвам ,че ако това се разреши на практика U-19 на Левски , Литекс и Черно море ще играят в Б група, ами какво по-хубаво от това да гледаме мачове между сериозни отбори от б група и младите футболисти на водещите отбори.

oldcapital
Контакти:

Мнениеот oldcapital » 28 ное 2013 12:42

Трябваше без тези отбори да започне първенството,а не пак да има циркове по никое време...само се говори,нищо не се прави...за кво трябваше постепенно намаление и и не знам си кво....който може да участва и има гаранции-участва,иначе Б група,В група или където искат...ако трябва и 8 отбора да са
Нужно е само да имаш кураж, силата без самочувствие е безполезна.

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 28 ное 2013 13:09

doktora25 написа:Според мен такива отбори пред фалит трябва да преминават в общински ръце.

емо73канар написа:Докторе,ти нормален ли си ???От къде на къде,"моята" община,ще поддържа отбор със моите данъци.Парите,могат да отидат за пътища,детски градини,болници и др. неща, а не за някак ви ретнитопковци.

honda написа:Сериозно :o . Аз си мислех ,че професионалните футболни клубове са частни ,но явно съм се бъркал. ;) Дори и да преминат, какво ще се промени? Според теб дали община Любимец( въобще не съм сигурен дали Любимец е общински център или центъра е Харманли,но това няма значение) може да си позволи отбор в А група?
Точно преди около една година водихме спор с теб на същата тема. Тогава бях писал , че в България реално няма повече от 10 отбора и няма никаъв смисъл А група да бъде с повече от 10 отбора .

Първо, съгласен съм че общините е по-добре да дават пари за болниците, детските градини, училищата, за инфраструктура и т.н. Съгласен съм и че в момента може би 10-тина отбора имат финансовите възможности да издържат отбор в А група, но според мен това не бива да е констатация, с която трябва да се съобразяваме, а проблем, който трябва да бъде решен. Имаше преди известно време една тема в която се дискутираше какво трябва да е финансирането на клубовете и се получи там хубаво обсъждане. Аз имам и някои "по-радикални" виждания по въпроса, но не е това мястото в което трябва да бъдат изложени и не искам да насочвам дискусията в тази посока. Но ще кажа следните неща:

Моделът богат собственик, който да налива пари в даден клуб и да преследва с него високи цели у нас може да се определи като успешен единствено за 3 отбора: Лудогорец, Литекс и към момента за Ботев. Практиката на всички останали клубове у нас показва, че този начин на управление носи повече негативи, отколкото позитиви и според мен трябва да се стремим към неговата модификация и търсене на други алтернативи. Може би най-доброто нещо което може да се направи е източниците на финансиране на отборите максимално да се разширят и всеки един от тях да получава финансиране по различни канали, които непрекъснато се изменят във времето. Напр. собственик, спонсори, общински бюджет, държавен бюджет, билети, телевизионни права, финансиране от феновете чрез акции. Ролята на общината напр. може да се свежда както предложих до финансово подпомагане на закъсали отбори с традиции според възможностите на бюджета, ако всички останали канали за които споменах вече са изчерпани, може и за субсидиране на школата. Подпомагането от страна на държавния бюджет може да е свързано с инвестиции в бази, стадиони и т.н, разбира се не изцяло.

Като цяло идеята ми е, че трябва да се направят някои промени в нормативната база, които да са насочени към постигането на подобно гъвкаво финансиране и да не бъдат отборите до такава степен зависими от техните собственици.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Ботевъ Пловдивски
Контакти:

Мнениеот Ботевъ Пловдивски » 28 ное 2013 13:35

Ако останат 10 отбора - само 2 изпадащи т. г., плейофи Първа петица и Втора петица, влизат първите 2 отбора от"Б"-група и готово.
Изображение Изображение

NADURVEN_FILOSOF
Контакти:

Мнениеот NADURVEN_FILOSOF » 28 ное 2013 17:11

Най-добре да се оставят 5 отбора и да играят, ама рядко :lol: , така ще се играе настървено и всяка година ще има шоу, ако до тогава не умре футбола :mrgreen:
сърце, душа за берое стара загора
http://vbox7.com/play:9114d3b3

Потребителски аватар
hd29
Контакти:

Мнениеот hd29 » 28 ное 2013 19:20

Ботевъ Пловдивски написа:Ако останат 10 отбора - само 2 изпадащи т. г., плейофи Първа петица и Втора петица, влизат първите 2 отбора от"Б"-група и готово.

А имат ли право БФС да променят наредбите си в движение,все пак вместо 4 ще изпаднат 6 отбора така.

Потребителски аватар
GA_ veliki
Контакти:

Мнениеот GA_ veliki » 28 ное 2013 21:00

doktora25 написа:
doktora25 написа:Според мен такива отбори пред фалит трябва да преминават в общински ръце.

емо73канар написа:Докторе,ти нормален ли си ???От къде на къде,"моята" община,ще поддържа отбор със моите данъци.Парите,могат да отидат за пътища,детски градини,болници и др. неща, а не за някак ви ретнитопковци.

honda написа:Сериозно :o . Аз си мислех ,че професионалните футболни клубове са частни ,но явно съм се бъркал. ;) Дори и да преминат, какво ще се промени? Според теб дали община Любимец( въобще не съм сигурен дали Любимец е общински център или центъра е Харманли,но това няма значение) може да си позволи отбор в А група?
Точно преди около една година водихме спор с теб на същата тема. Тогава бях писал , че в България реално няма повече от 10 отбора и няма никаъв смисъл А група да бъде с повече от 10 отбора .

Първо, съгласен съм че общините е по-добре да дават пари за болниците, детските градини, училищата, за инфраструктура и т.н. Съгласен съм и че в момента може би 10-тина отбора имат финансовите възможности да издържат отбор в А група, но според мен това не бива да е констатация, с която трябва да се съобразяваме, а проблем, който трябва да бъде решен. Имаше преди известно време една тема в която се дискутираше какво трябва да е финансирането на клубовете и се получи там хубаво обсъждане. Аз имам и някои "по-радикални" виждания по въпроса, но не е това мястото в което трябва да бъдат изложени и не искам да насочвам дискусията в тази посока. Но ще кажа следните неща:

Моделът богат собственик, който да налива пари в даден клуб и да преследва с него високи цели у нас може да се определи като успешен единствено за 3 отбора: Лудогорец, Литекс и към момента за Ботев. Практиката на всички останали клубове у нас показва, че този начин на управление носи повече негативи, отколкото позитиви и според мен трябва да се стремим към неговата модификация и търсене на други алтернативи. Може би най-доброто нещо което може да се направи е източниците на финансиране на отборите максимално да се разширят и всеки един от тях да получава финансиране по различни канали, които непрекъснато се изменят във времето. Напр. собственик, спонсори, общински бюджет, държавен бюджет, билети, телевизионни права, финансиране от феновете чрез акции. Ролята на общината напр. може да се свежда както предложих до финансово подпомагане на закъсали отбори с традиции според възможностите на бюджета, ако всички останали канали за които споменах вече са изчерпани, може и за субсидиране на школата. Подпомагането от страна на държавния бюджет може да е свързано с инвестиции в бази, стадиони и т.н, разбира се не изцяло.

Като цяло идеята ми е, че трябва да се направят някои промени в нормативната база, които да са насочени към постигането на подобно гъвкаво финансиране и да не бъдат отборите до такава степен зависими от техните собственици.

Съгласен съм с последното изречение, ако тези промени касаят не само футбола ами и всички частни фирми в България :lol:
Не с гняв, със смях се убива..
Това е спортен форум на "Гонг", един от най-уважаваните в България... :lol:
Това, че не обичам сащ не значи,че обичам путин
"Люлека ми замириса"

Върни се в “Футбол - България”