botev112 написа:Винаги съм уважавал повече феновете на Левски, от тези на оранжевите , но ме учудва пренебрегването на работата на Керкез. Човекът подхожда към всеки съперник с различни тактики. Примерно с вас, заложи на здрава агресия, остави ви да владеете топката, затвори фланговете и ви останаха само едни безконечни центрирания. Нашия мач с Арда миналата седмица беше огледален като статистика на този и все пак Арда спечелиха. Топка е. Имате никак не лоши играчи, но не съмнява с този треньор да постигнете нещо. Просто не става за големи клубове. И при нас много му се кефихме на приказките, ама всеки един треньор го надигра. Двамата с Томаш се надпреварват кой да се хареса повече на феновете, но неща като тактики, смяна на схемата според противника или по време на игра са им чужди.
Първо не мисля,че в настоящия подфорум е мястото да бъдат коментирани качествата на треньора Керкез( дави напомням ли ,че далеч не толкова отдаван ви нарече "селяндури" , но това си е ваш проблем и както вече написах ,не му е мястото в настоящия форум да бъдат коментирани. Победата си е победа , радвайте и се. Преди около 2 месеца също коментирахте ,какъв гениален треньор е Керкез , трябва ли да ти напомням как един отбор много по-евтин от вашия ви направи за смях на едно селско игрище в един много по-важен мач.
Би ли ми обяснил какво значи ,хем затворил фланговете , хем имало безкрайни центрирания? Добре е заложил на агресията , само дали това е позволено от правилника, защото аз видях безброй ситуации, в които съдията трябваше да се намеси , а не го направи.
Явно не си гледал статистиката на любимия ти отбор от мачовете с Арда и Левски, защото много се различават.
Като говорим за тактика - наистина ли в тактическия замисъл е било удари към вратата да са 3:23 , голови положения 1:6 . Би ли обясним как в тактическия замисъл може да влезне двоен рикошет( единствения ви удар във вратата на Левски ,след който стана и гола беше точно след двоен рикошет в 88-та минута.) . Не ме разбирай неправилно Керкез е много добър и хитър треньор , умеещ много успешно да неутрализира силните страни на другия отбор, нещо подобно на Ил. Илиев. Но на вас честно хареса ли ви да играете пред собствена публика за 0:0?
Дали даден отбор трябва да си променя тактиката спрямо всеки противник е много стар въпрос във футбола. Ако питаш треньор от бившата югославска школа , той ще ти каже категорично "ДА" , ако питаш треньор от холандската школа , то отговора ще е категорично "НЕ" . Въпроса е доколко успешно може да си променяш тактиката за всеки противник - би било чудесно, въпроса е доколко успешно може да го приложиш. Все пак се предполага ,че в основната ти тактическа схема си най-добър.
Относно Генчев и нежеланието му да променя схемата , за мен така е по-правилно Ако искаш да да се научиш да правиш нещо трябва да го повтаряш до откат. Прекалено рано е да се правят изводи за работата му. За мен какво говори извън терена не ме интересува , важно е какво показва отбора на терена и до момента съм много доволен и бих му писал "много добър 5" по шестобалната система.
Нещо ,което не е свързано с въпросния мач. За мен схемата на игра на първия отбор не трябва да се определя от треньора на първия отбор ,а от ръководството на клуба и то не за всеки сезон ,а за период от 8-10 сезона и в тази схема играят всички формации на въпросния клуб - от деца до първи отбор. Примерно Аякс играе в една и съща схема повече от 30 години и си остават най-големия инкубатор на играчи в света. Защото какво се случва в противния случай - при юношите едната формация играе в една схема, другата в друга в зависимост от предпочитанията на съответния треньор следващата година се сменят треньорите и се започва всичко отначало, първия отбор играе в съвсем друга схема и като вземат някой юноша в първия отбор той е тотално "изгубен в превода" на терена. Отделно ако всяка година ще сменяш схемата е много вероятно едни играчи ,които са избрани заради една схема , при друга схема да се окажат излишни. Като се играе по един начин в една схема независимо от треньора се избягва този проблем. Защо младите футболисти от Холандия, Белгия изглеждат на съвсем друго ниво в сравнение с нашите - не са по-бързи , не са по-технични . Но са много по-добре подготвени тактически ,а и физически . Оставям настрана ,че допреди няколко години тактическите тренировки в ДЮШ биваха съвсем загърбвани , вече не е така. Но ако сравним със западните си връстници са много изостанали . Да оставим настрана ,че при правилна тактическа постройка на играчите ще се налага да изминават по-малки разстояния и съответно да се изморяват по-малко и и в последствие да са по-бързи.