blue avalanche написа:Аз, пък, си спомням за един чуждестранен бритиш съдия ху броке дъ гейм.![]()
Както казват хората: внимавай какво си пожелаваш...
От Дитер Паули през 1984 г. (споменат даже в "синята ода", приписвана току на Радой Ралин, току на Серафим Северняк: ""Пъргав като антилопа,/Искренов е пръв в Европа!/Румениге го не бива/за игра такваз красива!" -/призна си чуждият арбитър/на име Паули, хер Дитер..."), през Маркус Мерк на 5:0-годишния юбилей през 1998 г., та до Хелмут Флайшер през 2007 г., от чуждестранни съдии в дербитата имаме предимно добри спомени.
Ако нещо не бъркам, услугите на такива за последно бяха ползвани относително често за наши мачове през сезон 2006/07 г., откогато датира и последният ни требъл. През него сезон чужденци "свириха" двата ни мача с "Литекс" (тогава още подвизаващ се в Ловеч) за шампионата, като записахме 0:0 в гостуването и бихме с 6:2 в шампионския мач на "Герена", както и финала за купата, пак срещу тях - 1:0, като Любош Микел, реферирал година по-късно финала на ШЛ, ни даде дузпа в продълженията.
Странно или не, в следващите години чуждестранни съдии ползвахме само за мачове срещу "Литекс". През сезон 2007/08 г. загубихме и в трите си мача срещу "оранжевите", ръководени от чужденци (с 1:2 в Ловеч и с 0:1 в София в шампионатните срещи, както и за купата, пак в Ловеч, след 0:0 в редовното време и продълженията, с 3:4 при дузпите), а в следващата кампания успяхме да вземем домакинството си на тях на "Герена" с 2:0, като свирката в него надуваше съдия от Румъния. Това (2008/09 г.) е и последният ни засега шампиноски сезон. През май 2011 г. имахме нидерландски рефер за шампионатната си среща с (все още) оранжевите на "Герена" и бихме с 2:0, но пък месец по-рано съдия от Дания беше свирил при отпадането ни за купата в Ловеч след 1:1 в 120-те игрови минути и 2:4 при дузпите. Това пък беше последният сезон без "Лудогорец" в елита.
Оттогава насам, вече повече от 12 години, аз лично не се сещам чуждестранни рефери да са ръководили мач на "Левски" в шампионата или турнира за Купата на България, с единственото изключение на един мач насред пандемията (юли 2020 г.) срещу "Славия", ръководен по не по помня каква причина от френски съдии и загубен с 1:2 на "Георги Аспарухов". Допускам, че съдии от чужбина в същия времеви период не е имало и в мачовете на останалите клубове, макар че те не ме интересуват достатъчно, за да знам със сигурност. Общо взето, но това е напълно случайно, разбира се, откакто не се ползват чуждестранни рефери за ключовите мачове, "Левски" няма никакви успехи, нито дори добър актив в дербитата, а периодът - отново по силата на една случайност, - съвпада и с възхода на "Лудогорец" в българския футбол.