Финансиране и управление на Левски - идея

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Zaash
Контакти:

Re: Финансиране и управление на Левски - идея

Мнениеот Zaash » 14 юни 2020 09:46

galin56 написа:Тази идея е напълно нереализируема. Първо 20 млн лв на година да се съберат само от привърженици е абсолютна химера. Най-лесно е с смс-и и който иска пуска смс на цена 2 или 3 лв примерно. Никой няма да седне да си купува coin или други кодове в платформа, или поне много малко хора. Но да оставим това, примерно искаш да вземеш решение за даден футболист. Футболиста Х, или да речем Кристиян Димитров или Тошко Неделев. И сега - питат те, бюджета ни за заплати на месец е 500 хил. лв, преговаряме с Тошко Неделев, договорили сме цена от 700 хил. лв, и той иска заплата 35 хил. лв съгласни ли сте? И от там всички конкуренти го прочитат и всеки може да си прецени дали да предложи малко отгоре и да го вземе, а всеки ще знае точно какви са възможностите на Левски и ще започнат спекулации. Тъпо е.
Няма начин нещо което трябва да се пази като търговска тайна до последно, да го научат всички предварително и да не вредиш.

Според мен не е невъзможно да се събират по 20 млн. на година, защото сега без да има ясна обвързаност се събират стотици хиляди за месеци. Ако парите, които си дал имат ясна и определена роля, а не отиват просто дарени, много повече хора биха се включили с повече средства. Мотивът става многократно по-сериозен.
По принцип си прав, че би се загубила възможността за тайни преговори с играчи и това може да предизвика много проблеми, но и сега нерядко медиите намират начини да стигнат до информация за приблизителните суми. Още повече, че ако се залага основно на юноши (каквато е моята мечта) този проблем няма да го има.
Ако пък някой иска да навреди на клуба при взимане на решения, то ще трябва да се бръкне със сериозни суми в ПОЛЗА НА КЛУБА, което ще е доста глупаво от негова страна. Или пък ако решил да надцаква знаейки точната оферта, то нямам нищо против, защото ако хората са за, но някой е надцакал клуба с оферта, ще има нови два варианта пред отбора. Да вложи парите в друг играч или да даваш шанс на собствените си юноши, което е най-правилното. А този дето си мисли, че е прецакал Левски, първо трябва въпросният играч, да иска да играе в неговия клуб и второ, ако трансферната политика на този клуб се обуславя от прозрачната трансферна политика на Левски, то нищо добро не го чака.
Какви са възможностите на Левски се знае и сега.

Zaash
Контакти:

Мнениеот Zaash » 14 юни 2020 09:57

Captain Stottlemeyer написа: Ще добавя, че всеки, който не е привърженик на "Левски" би могъл да саботира избора на решение - както е написал сам авторът на темата, "в този дигитален свят всичко е възможно"... 8-)

Ако имаш предвид хакване на платформата има си начини това да става много трудно. Все повече хората управляват парите си дигитално и риск винаги има, но не мисля, че това е причина идеята да не може да се реализира.
Въпросът е, че аз съм никой и няма да се реализира, защото даже няма да стигне до когото трябва. А и да стигне, предрасъдъците са толкова много, че няма да има смелост и желание да се случи, знам.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юни 2020 11:02

Снощи стана късно, а и бях уморен, затова нямах време да доразвия мислите си. В идеята на автора на темата има резон, но ...
Както бях написал, не е необходимо да откриваме топлата вода или дръжката на чука – те вече са открити. Трябва да потърсим и намерим в световния опит това, което е най-приложимо за българските условия (може би да погледнем към страни от нашата черга) и да го осъществим. Какво имам предвид?
Демокрацията е хубаво нещо, но народът не управлява, народът избира кой да го управлява (не че винаги изборът е добър, но като няма риба и цацата е риба). Разликата е малка но съществена. Иначе поговорката за многото баби и хилавото дете повечето от нас я знаем.
Трябва да се прави разлика между собственост, управление и финансиране на един футболен клуб – това са различни неща. В България собственикът финансира футболния клуб, защото самият клуб или по точно неговият управленски екип (по обективни и/или субективни причини) не може да създаде условия, за да генерира големи приходи.
Един пример: Смята се, че Манчестър Юнайтед е най-популярният клуб в света. В Китай той със сигурност има много повече привърженици, отколкото в Англия. Ами ако всеки един китайски фен, който никога през живота си не е бил и няма да бъде на Олд Трафорд, си купува в годината само по 1 (една) клубна фланелка, примерно за 100 евро!?
Членската маса на клуба може да се използва в един начален момент, за да генерира приходи под формата на закупуване на акции. След това дребните акционери ще участват в разпределението на (евентуалната) печалба.
Аз съм привърженик на германския футбол, харесвам (без да съм фен) Борусия Дортмунд. Най-общо казано, като организационна структура Борусия Дортмунд (Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA) е командитно дружество с акции (хибридно капиталово дружество между акционерно дружество и командитно дружество). В това командитно дружество неограничено отговорен съдружник (комплементар) и собственик на около 5,5 % от акционерния капитал на дружеството е спортният клуб Борусия Дортмунд (Borussia Dortmund e.V). Другите съдружници са ограничено отговорни съдружници (командитисти), които притежават останалия капитал както следва -
- около 60 % - дребни притежатели на акции, свободно търгувани на борсата;
- около 15 % - Evonik – химическа компания;
- около 5 % - Signal Iduna – застраховки и финанси;
- и др.
Тук неограничено отговорният съдружник, т.е. клубът, управлява оперативно (съвет на директорите) и определя текущата политика на дружеството, като може да наложи вето върху решение, прието с мнозинството от акциите на другите акционери, което не е в интерес на клуба.
В България този тип дружества донякъде е уреден чрез ТЗ.
Без да навлизам повече в повече правни и финансови подробности (по образование аз съм икономист, но не съм финансист, още по-малко юрист), това би било една възможна форма за управление на „Левски“, като клубът стане неограничено отговорен съдружник. Като пожелание, една мощна фирма като Главболгарстрой (примерно) може да бъде привлечена като ограничено отговорен съдружник, а задълженията към фирмата да бъдат капитализирани във вид на дялова вноска.
(Така преди време задължения на клуба "Левски" към фирми на г-н Тодор Батков бяха капитализирани с увеличаване на капитала на акционерното дружество. По подобен начин задълженията на ПФК „Литекс“ към „Литекс Комерс“ участват като дялова вноска в капитала на ... ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД).
П.П. Накрая, вместо заключение: Според мен сега в управлението на "Левски" не са необходими големи левскари "със сини сърца". На "Левски" му е необходим ръководител - добър организатор (надявам се, че Наско Сираков с известна помощ ще се справи). Необходими са професионалисти - юристи, финансисти, специалисти по маркетинг (неотдавна аз не успях да си купя от малките календарчета за 2020 г. с отбора, защото "били свършили", а щях да взема поне 10 за подарък на приятели-левскари - това само като пример). Тези специалисти трябва (длъжни са) да извършат прехода от модела "бащица" към някакъв по-цивилизован, европейски модел (макар че и в родината на футбола е пълно с бащици на клубове). На "Левски" не трябва и треньор, който е голям левскар, който е бил голям футболист - наказва е "кръвния враг" дори със счупена глава, но който като треньор и ръководител е посредствен. "Левски" има нужда от треньор - професионалист, треньор без цвят (тук някои ще ми се разсърдят). Ако ще (теоретично) Стойчо Младенов да дойде на "Георги Аспарухов" (без да го съблекат), аз пръв ще му окажа доверие като фен, ако представи ясна и професионално обоснована концепция; ако пък направи "Левски" шампион и го вкара в групите на ШЛ - ще ида на стадиона и лично ще му стисна ръката.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Zaash
Контакти:

Мнениеот Zaash » 14 юни 2020 12:05

Много интересно и компетентно мнение Captain Stottlemeyer. До голяма степен съм съгласен с теб. Разликата спрямо моята идея, е че аз нямам предвид, клубът наистина да се управлява от акционери под каквато и да е форма. Защото тези юридически норми са ми малко излишни. След събранието Сираков да си е собственик да си направи екип. Но решенията за клуба да идват от тези, които изискват купи и титли, за сметка на личните им средства и то за период от 1 година, т. е. привържениците. След края на периода закуеният глас изчезва и трябва отново да дариш ако искаш да учавстваш във вземането на решенията. Има много риск в идеята ми, но аз виждам и много положителни възможности. По моя начин всеки привърженик ще има съвсем различно отговорно отношение, когато преценява как да гласува и какво да изисква/ очаква. При демократични избори хората не дават личните си средства когато гласуват, а такъв акт винаги влияе на взетото решение. Затова съм убеден , че освен, че много повече хора биха дали и много повече пари, но и няма с лека ръка да се купуват чужденци и след това да се освобождават също така безотговорно и с огромни неустойки. Ще бъдат много по-отговорни решенията, а със сигурност и публиката на Левски ще бъде много по-близо до клуба, в буквален и преносен смисъл. Иначе може и да не съм прав и реално наистина да се събират много по-малко пари (1-2 млн. например) на година, които са крайно недостатъчни, а лесно манипулируеми. Или пък първата година да има бум с много пари, но в някоя/и от следващите години да има срив и приходите да се окажат много под очакваните.
Знам, че идеята ми изглежда много трудно реализуема, защото звучи някак романтично, но си я мислех от няколко месеца и реших, че не пречи да я споделя, поне да видя какво мислят другите левскари. Освен това се уморих от слабото представяне на отбора за 30-те години откакто гледам футбол ( с изключение на синята приказка). Уморих се от постоянната несигурност, прахосване на пари и трупане на дългове. А най-ценното за футболния клуб са неговите привърженици и смятам, че не се използват достатъчно.
Последна промяна от Zaash на 14 юни 2020 12:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 14 юни 2020 12:12

Captain Stottlemeyer написа:"Левски" има нужда

Левски има нужда просто от един "Чорни", който с една фуния да излива 20 млн$ годишно за да има футбол и отбора не просто да съществува, а да се бори за нещо. И естествено да го няма Килима, който да открадне 10 тина от тези млн за да докара някой ала Жоал Карлош и да го пише, че струва 10 млн$. :lol:
И това за тройчо е без коментар просто. По хубаво без треньор, а не с такъв. Аз също не смятам, че треньор и ръководство трябва да се търси по Левскарска линия и да се наемат само бивши играчи, легенди или привърженици. Трябват професионалисти, но не трябва да се изпада в другата крайност. Една свиня си е свиня и ако ще да е като Бекенбауер, няма място!

Що се каса е финансиране от привърженици, това е абсурдно. Можеш да събереш някаква дребна сума от голяма цифра хора, но ще го направиш еднократно. Съвсем различно е да го правиш регулярно всеки месец.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юни 2020 12:34

Zaash написа:Много интересно и компетентно мнение Captain Stottlemeyer. До голяма степен съм съгласен с теб. Разликата спрямо моята идея, е че аз нямам предвид, клубът наистина да се управлява от акционери под каквато и да е форма. Защото тези юридически норми са ми малко излишни. След събранието Сираков да си е собственик да си направи екип. Но решенията за клуба да идват от тези, които изискват купи и титли, за сметка на личните им средства и то за период от 1 година, т. е. привържениците. След края на периода закуеният глас изчезва и трябва отново да дариш ако искаш да учавстваш във вземането на решенията. Има много риск в идеята ми, но аз виждам и много положителни възможности. По моя начин всеки привърженик ще има съвсем различно отговорно отношение, когато преценява как да гласува и какво да изисква/ очаква. При демократични избори хората не дават личните си средства когато гласуват, а такъв акт винаги влияе на взетото решение. Затова съм убеден , че освен, че много повече хора биха дали и много повече пари, но и няма с лека ръка да се купуват чужденци и след това да се освобождават също така безотговорно и с огромни неустойки. Ще бъдат много по-отговорни решенията, а със сигурност и публиката на Левски ще бъде много по-близо до клуба, в буквален и преносен смисъл.
Знам, че идеята ми изглежда много трудно реализуема, защото звучи някак романтично, но си я мислех от няколко месеца и реших, че не пречи да я споделя, поне да видя какво мислят другите левскари.

Колега, благодаря за оценката, но сега не му е времето да се хвалим един друг, "а да си кажем кривиците, ти моите и аз твоите, па да се поправим и все заедно да вървим...".
Пак относно демокрацията: Стотина висшисти - лекари, икономисти, юристи, филолози и т.н. няма да могат да поправят демократично казанчето в твоята тоалетна за разлика от един водопроводчик със средно образование (примерно). По-горе един колега го е написал: Феновете биха могли да дават акъл и да гласуват, например, за дизайна на фланелките (при избор от 3-4 варианта), които ще си купят. За избора на един футболист отговаря треньорът. За избора на треньора отговаря ръководството на клуба. За избора на това ръководство и в частност на управителя (президента), например за 5-годишен мандат, вече отговарят акционерите, т.е. собствениците. Има законни начини за представителство на дребните акционери (в Испания това са socios на Барселона или на Реал Мадрид) на общите събрания (по понятни причини всичките няма как да участват). Ти си купуваш 1 или повече акции на "Левски" и придобиваш правото да избираш компетентни по твое мнение лица, които да влязат в управителния съвет начело с управител, за да вземат оперативните управленски решения (така е и при изборите - парламентарни и/или общински). В квартала не се събирате, за да решите коя улица да се ремонтира с предимство, къде да се смени осветлението и т.н. ...
П.П. Колегата по-горе е подкрепил косвено мнението ми за пряката демокрация... 8-) Всеки има право на мнение, но решава един - този, когото избере мнозинството.
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 14 юни 2020 12:46, променено общо 1 път.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юни 2020 12:44

Thsmith написа:
Captain Stottlemeyer написа:"Левски" има нужда

Левски има нужда просто от един "Чорни", който с една фуния да излива 20 млн$ годишно за да има футбол и отбора не просто да съществува, а да се бори за нещо. И естествено да го няма Килима, който да открадне 10 тина от тези млн за да докара някой ала Жоал Карлош и да го пише, че струва 10 млн$. :lol:
И това за тройчо е без коментар просто. По хубаво без треньор, а не с такъв. Аз също не смятам, че треньор и ръководство трябва да се търси по Левскарска линия и да се наемат само бивши играчи, легенди или привърженици. Трябват професионалисти, но не трябва да се изпада в другата крайност. Една свиня си е свиня и ако ще да е като Бекенбауер, няма място!

Що се каса е финансиране от привърженици, това е абсурдно. Можеш да събереш някаква дребна сума от голяма цифра хора, но ще го направиш еднократно. Съвсем различно е да го правиш регулярно всеки месец.

И какво правим, когато утре "Чорни" си вземе еднопосочен билет занякъде, например да играе сантасе с Божков? В Германия със закон е забранено едно лице да притежава повече от 50 % от даден клуб (това, как Хофенхайм е намерил вратичка в закона, не знам, пък и не ме интересува особено). Това за Тройчо беше умишлено краен теоретичен пример, не трябваше да се хващаш за него. Все пак аз предпочитам за треньор на "Левски" Тройчо пред Гонзо, а и както е казал по друг повод един римски император: "Парите не миришат". В нашия случай - свинята, когато е наша, е добра свиня. :lol: И за протокола (иначе нямаше да бъда заядливият дърт капитан Стотълмайер): Цифрите са 0, 1, 2 ....9. Точната думичка е "число".... 8-)

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 14 юни 2020 12:53

Гонзо се опитваше с трици да лови маймуни и накрая пак той излезе виновен, но това е друг въпрос.

--
Продължаваме, това правим, но поне евентуално си спечелил нещо през това време, а не си имитирал участие/съществуване (както правим в последните 10 години). Ако някой иска да гледа спаринг партньор на Домусчиев, това е друг въпрос. За да си истински конкурент обаче ти трябват ПАРИ, много пари. Или просто имитираш участие. Може да не е приятно да се каже, но е истина.

едит: Без значение на каква цифра хора им харесва.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Zaash
Контакти:

Мнениеот Zaash » 14 юни 2020 12:54

Captain Stottlemeyer написа: В квартала не се събирате, за да решите коя улица да се ремонтира с предимство, къде да се смени осветлението и т.н. ...

В съвременния свят технологиите позволяват хората да са много по-близо при взимането на решенията. Това, коя улица да се ремонтира, може да се реши и вселдствие на хората по кварталите или което и да е решение. Прав си, че вече има установени варианти, как да се случи нещо подобно на моята идея вследствие на акционерите. Но ми се струва, че интернет предлага възмножността, много повече хора да участват при това много по-лесно и бързо. Прав си, че един доктор може да не е с най-меродавното мнение за даден футболист, но не ти ли писна от "специалисти", които се оказват компетентни колкото пияниците в кварталната кръчма? Не искам да обидя никого, но нито един от славното ни поколение от САЩ 94 не стана сериозен треньор, това какво ти говори?
Сигурно си чувал как нашите политици смело твъдят, че референдуми не трябва да се правят за всяка тема, къде поради специфика, къде поради интерес. Т. е., че ако питаш народа иска ли да му намалят данъците със сигурност ще иска. Само дето в Швейцария питаха хората, дали искат минимален гарантиран доход и населението каза "не"!!! И точно по тази причина смятам, че всеки един, който е дал лични средства независимо колко е компетентен ще преценява много по-отговорно избора си. Освен това нищо не пречи, около взимането на дадено решение, да има коментари и информираност от компетентните по темата хора.
В спора се ражда истината, а сега един или група хора взимат генерални решения. Така няма как да не се правят грешки, а личната отговорност е доста размита. Защото, когато вследствие на решенията ти са загубени и твои лични средства гледната точка е съвсем различна.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юни 2020 13:11

Zaash написа:
Captain Stottlemeyer написа: В квартала не се събирате, за да решите коя улица да се ремонтира с предимство, къде да се смени осветлението и т.н. ...

В съвременния свят технологиите позволяват хората да са много по-близо при взимането на решенията. Това, коя улица да се ремонтира, може да се реши и вселдствие на хората по кварталите или което и да е решение. Прав си, че вече има установени варианти, как да се случи нещо подобно на моята идея вследствие на акционерите. Но ми се струва, че интернет предлага възмножността, много повече хора да участват при това много по-лесно и бързо. Прав си, че един доктор може да не е с най-меродавното мнение за даден футболист, но не ти ли писна от "специалисти", които се оказват компетентни колкото пияниците в кварталната кръчма? Не искам да обидя никого, но нито един от славното ни поколение от САЩ 94 не стана сериозен треньор, това какво ти говори?
Сигурно си чувал как нашите политици смело твъдят, че референдуми не трябва да се правят за всяка тема, къде поради специфика, къде поради интерес. Т. е., че ако питаш народа иска ли да му намалят данъците със сигурност ще иска. Само дето в Швейцария питаха хората, дали искат минимален гарантиран доход и населението каза "не"!!! И точно по тази причина смятам, че всеки един, който е дал лични средства независимо колко е компетентен ще преценява много по-отговорно избора си. Освен това нищо не пречи, около взимането на дадено решение, да има коментари и информираност от компетентните по темата хора.
В спора се ражда истината, а сега един или група хора взимат генерални решения. Така няма как да не се правят грешки, а личната отговорност е доста размита. Защото, когато вследствие на решенията ти са загубени и твои лични средства гледната точка е съвсем различна.

Колега, аз познавам добър специалист по ВиК, когото ползвам. Това, че от добър футболист не винаги става добър треньор е азбучна истина. В Швейцария има референдуми за всичко, но има и задължителна военна служба, минимум 9 месеца - ти искаш ли я? А колкото до личните средства - ти винаги можеш да ги загубиш, ако се окажеш в малцинство (макар и взел правилно решение), докато болшинството вземе грешнотс решение (както го прави от 1989 година насам)... 8-)
Беше ми приятно да участвам в дискусията, но макар и да е неделя - аз имам работа за вършене. Хубав ден.

Върни се в “Левски”