megan fox написа:
А най-забавното е, че повечето от тия дето плюят по съветската армия и комунизма най-вероятно нямат и 20 години, т.е. не са живели изобщо във времената на комунизъм и не знаят за какво става въпрос, но иначе плюят! И не ме разбирайте погрешно, не казвам, че комунизма е добра идеология, просто е смешно да обсъждаш нещо, за което си нямаш никаква представа! Това е все едно никога да не си ял крем карамел, но да обясняваш колко е вкусен или неприятен, защото някой така ти е казал!!! - същото е!
Сега, аз съм живял по това време. И за малкото време съм видял много неща. Видял съм как баща ми се водеше враг на народа, защото дядо ми беше свещеник. Постоянно се записваше къде ходи, къде ходим цялото семейство, какво говорим и всяка седмица съседи доносници донасяха тези неща в районното звено на партийната групичка. Видял съм как са се държали с дядо ми като свещеник, с баба ми като негова жена. Знаел е няколко езика и е бил духовен водач на хората, не със сила и издевателства, присъщи на системата тогава, а със знания и доброта. Другият ми дядо е бил заместник директор на второто по големина речно пристанище у нас. Завършил инженерно образование във Варна. Беше много чел и знаещ човек. Само че за да си директор на подобно място, трябва да си партиен член. Е той не е станал член на партията и за директор на пристанището е направен човек, с незавършен 7-ми клас, но партиен член. Продължавам с баща ми - врагът на народа, невиновен, че е син на свещеник, за да не го пратят в лагер, негов втори братовчед - партиен член е гарантирал регулярно за него, за да се спаси от ботуша на системата. Нагледал съм се на комунистическата казарма в Сливница и във Враца, които все още по мое време още не бяха изобщо реформирани или затворени, макар и след 90-та година. Нагледал съм се как как се е чакало за кола в годините, а жилищата, казармите, болниците и повечето сгради са били със сходна архитектура. Нагледал съм се как се чакаше за жилища и ги деляха на категории - първа, втора и трета, крайно нуждаещи и т.н., а категории се взимаха "по заслуги" и зависеше от това "на кой си човек".
Нямаш моралното право да съдиш за "повечето" хората тук при положение, че явно не ги познаваш - например мен. Ако имаш статистика за повечето хора тук - ок, давай я, защото аз лично познавам някои от тук и мога да кажа, че нямат нищо общо с някакви пишлемета, говорещи си глупости, а са сериозни хора.