Tommi написа:Logical person написа:
Точно това имам в предвидМежду другото виж Борусия Дортмуд, не бяха ли почти фалирали когато се листнаха ??? Не си спомням, но ми се върти нещо такова, че в много тежък момент смениха модела на управление и излязоха на борсата ?
п.п. Акции ще могат да купуват всички хора от целия свят. Не подценявай чара на Лупи да размахва 31 титли пред разни чужденци, които се впечатляват от такива неща![]()
Един е Сашо Томов!Само да е жив и здрав и да ни радва.
![]()
За Борусия хем си прав, хем не си. Те са на Франкфуртската стокова борса още от 2000г., а не се листнаха, когато бяха пред фалит няколко години по-късно. Акциите им стартираха на 11 евро, ако не бъркам, а днес са 3,72 евро, въпреки всичките им титли и добри представяния в Германия и ЕКТ.По едно време цената беше 0,86 евро. Ама тези неща удобно се пропускат от хората, които дават Борусия за пример. Между другото, никой немски отбор не ги последва на борсата.
А спасението им от фалита основно се дължи на изпълнителния им директор (не се сещам името). Той, заедно с помощта на други хора разбира се, успява да се справи с голяма част от дълговете. Дали чрез погасяване, разсрочване, преструктуриране или нещо друго, не мога да кажа. Също така обръща внимание на младите играчи, вместо на скъпоплатени звезди, прекръства стадиона заради дългове и др. И друго важно, което прави (затова казах, че си наполовина прав) е да промени структурата на акционерите в клуба, като по-голямата част от капитала (около 80%) отива в дребните инвеститори (феновете), за сметка на институционалните инвеститори.
Е тя цената зависи и от броя акции все пак. Ако при 6 млн цената е 5 лв, при 60 млн ще бъде 50 ст и т.н. На мен ми се вижда прекалено хубаво да стане на 5 лв, защото това би значело пазарна капитализация от 32,5 млн лева. Съмнявам се да струваме толкова. Пък и с тези пари могат да се оправят и дълговете и стадиона
Иначе нали и Томов се опитва точно това да прави с дълговете. Основно ги преструктурира и разсрочва, а не толкова че изплаща нещо