diplomat написа:Според мен ЕС също има огромен потенциал, да не забравяме, че кризата още не е напуснала и моментното състояние не се равнява на възможностите на европейските държави.
Позволи ми, да не се съглася. Напротив! ЕС е най-слабото звено от изброените. Ще се обоснова: САЩ макар и на кредит, се държат над водата. Голям плюс за тях, при взимането на заеми, се явява факта, че големите корпорации водят началото си от САЩ. (хората все още по инерция смятат, че след като Маикрософт, Ейпъл и Кока Кола са основани в САЩ, би следвало да са съпричастни към съдбата на Америка. Наивно, нали?) Друго основно оръжие се оказва самото оръжие. Който не слуша, няма да го снабдяваме, а ако не започне да слуша пак, ще му пратим я пролетна революция, я майдан и т.н. Япония. Ех, Япония, там нещата са коренно различни. Тази нация, няма нищо общо с всички останали народи по света! Ако само 20% от населението на света бяха като японците, досега да сме колонизирали Марс! Тези хора са като мравуняк. Задружни, работливи, спазва се йерархия, всичко им е тип-топ! Но те имат един огромен проблем- остаряват толкова бързо, че след 15 години, няма да има достатъчно хора, който да работят в държавата. Пробваха да "внесат" емигранти, но за съжаление, нито корейците, нито виетнамците могат да свикнат на японския ритъм на живот. И накрая ЕС: това е един конгломерат от народи, който започнаха нещо, но не го довършиха! Тоест, прибраха под шапката на големите: търговията, производството и услугите от държавите, но им оставиха "правото" да се грижат сами за социалната си политика. Е как да стане? (освен със заеми, които още при даването е ясно, че няма да се връщат!!!) Като прескочим слабостта на политическото управление на ЕС, стигаме до икономиката. Тоест тоталното и отсъствие! Всички големи компании или фалираха или изнесоха производството си в страни от БРИКС! Изброй ми пет компании, който са изцяло европейски и са лидери на пазара. Не можеш, сигурен съм. Не на последно място, ще засегна една тема, която се пренебрегва и в България, но вече е болезнена за западна Европа: неграмотността на младежта и нежеланието й, да се развива! Все повече млади хора "избутват" средно образование и излизат от образователната система. Търсят се причините къде ли не, но според мен те са: мързел, презадоволеност и лош пример от TV.
Както и да е, не искам да съм прав. Нека греша и нека светъл път да има пред България! Няма да има по-щастлив човек от мен, ако България спечели от моята грешна преценка! Но не мога да спра да се притеснявам, че съм прав!