Мнениеот D.Georgiev » 18 авг 2012 18:24
Някой от нещата вече съм ги казвал в други теми, за това ще ме извините че ще ги повторя тук, но това е мястото.
На Петев никой не може да му отрече, че за 2 години израстна много. Мисля, че всички помним как играеше "Лудогорец" в "Б" група и колко общо имаше със сега - точно нищо. Единствената прилика е, че и тогава и сега играят по 11 човека. Преди две години бяхме взели Тошко Колев и стилът на игра беше като минем центъра веднаха да изпипем топката в наказателното и да търсим тарана. Тактическите ни "капани" се свеждаха до това, че статичните положения ги изпълняваха различни изпълнителни, за да хванем противника неподготвен.
Истината е, че ако тогава Домусчиев не бе налял пари за играчи можеше и до сега да сме си във втория ешалон. Разчиташе са на индивидуалните проблясъци на новодошлите през зимната пауза, които малко по малко изведоха отбора до първото място. Въпреки това обаче имаше някой сериозни спънки, като дори с този отбор бяхме обърнати от "Поморие" от 0:2 до 3:2 и записахме домакинска загуба в Разград от "Светкавица".
Домусчиев може да е всякакъв, но има достатъчно акъл в главата, интересува се от отбора и страда заедно с него. Реши да опита да накара отбора да играе в испански стил. За целта изпрати Петев на обучение в "Еспаньол". Това, което видяхме през първите мачове на отбора не беше "Лудогорец", които виждахме из "Б" и "В" групите. Отборът къде успешно, къде не се опитваше да прилага този стил. Видяха се много слабости, но с времето нещата започнаха да се поизчистват и в момента отобът играе много приличен футбол на средноевропейско ниво. Миналия сезон не се залагаше на статичните положения, сега виждаме, че нещата са се променили. Миналия сезон често (прекалено) ни хващаха на контри, докато за сега не сме видяли такова нещо. Така или иначе стилът се развива, но проблемите са другаде.
Основните слабости на Петев и треньорския щаб се видяха най-ясно в мачовете срещу "Славия", "Левски", "ЦСКА" и най-вече в двата мача срещу "Динамо". В тези мачове в дадем период от мача успявахме да поведем в резултата, след което наблюдавахме една и съща картинка. Отборът се дръпваше сериозно назад и въпреки че играта му вървяла оставяше инициативата на противника. Като по чудо сини и червени не ни наказаха жестоко за това, сигналната лампа започна да свети, ни никой не я видя, защото постигнахме крайния резултат. За това пък "Динамо" направо взеха лампата и я ни я навряха в очите. Много болезнено, но и много очаквано. Отборът не е научен да приема играта в своята половина и не съумява да играе спокойно и да чака моментът за контраатака. Големи пропуски от тактическа и психологична гледна точка. Сериозни проблеми с избора на смени и навременното им правене.
Друго, което лично аз не харесвам е изключително ненавременното забелязване на проблемите. Те трябва да се потворят по 100 пъти, за да видим промяна. Не ми допада и това, че не се дава повече шанс на резервите да започват мачовете. Няма ротационен принцип, при положения че имаме почни равностойни играчи на скамейката. Ставаме предвидими, хабим много усилия и към края на полусезоните започваме да издъхваме. Срещу различни стилове на игра би следвало да можем да пускаме нужните ни играчи за този конретен мач. Играчи като Мишо Александров, Шоко и Моци имат доста по-различни силни страни от сегашните ни титуляри и могат да ни бъдат изключително полезни.
Въпреки всичко това, плюсовете на Петев за сега са повече от минусите и той си има своите привържаници, дори фенове. Лично аз не съм от тях, но оценявам работата му, въпреки че по-често си казвам само лошите неща. С малко помощ и още опит Петев може да изглади това. Определено смятам, че този сезон за нас се явява 30 подготвителни контролни мача за ЕКТ. Титлата не трябва да ни е фиксидея, достатъчно е да се класираме за ЕКТ, но да сме подобрили слабите си места. Имаме приличен отбор, с който видяхме, че дори "Динамо" и "Евертън" изпитват проблеми когато си играе играта. Трябва много сериозно да се поработи над играта в защита и под напрежение. Мисля, че за сега всичко друго може да почака. Тепърва предстои да видим дали Петев си е взел необходимите бележки от отпадането ни, защото лично аз хрълям голяма част от вината върху него и треньорския щаб като цяло.
Пожелавам му успех през новия сезон. Дано да виждаме положителни промени и си пожелавам когато повеждаме да не играем така, че да треперим до последно. Надявам се играчите ни вместо да бавят времето с лежене, да го правят с владеене на топката и трупане на статични положения в полето на противника. Времето ще покаже. Очакваме ТВ излъчването, защото е трудно да се коментира каквото и да било дори да си бил на стадиона, когато няма повторение.
П.П. А да, забравих да кажа, че се дразня на някой от изказванията за пред медиите. Може да бъде далеч по-скромен и ако има да казва нещо повече да го направи с облика на отбора на терена. Никога не е минус да стоиш ниско. В големите първенства треньорите се чудят как да прехвърлят напрежението при противника, а ние сами си го слагаме на главите. Пример: Гуардиола винаги казваше, че "Реал" са фаворити, дори на "Камп Ноу". Манчини и САФ също постоянно си прехвърляха топката. Тази година Ди Матео от рано обяви "Сити" и "Юнайтед" за основни претенденти и така "Челси" ще играе далеч по-спокойно и ще атакува от втора позиция.