Шуробаджанащината и връзкарството в България!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Gateca
Контакти:

Шуробаджанащината и връзкарството в България!

Мнениеот Gateca » 15 юни 2011 01:36

В България за да започнеш добра работа на 90 % трябва да си човек на някой, а в провинцията трябва да си човек на някой в 90 % от случаите за да започнеш каквато и да било работа. Да не говорим, че при някой обстоятелства има случай, в който без връзки не можеш да започнеш никаква работа! Начините да те вземат са да имаш супер рядка професия, че да не може роднината или нашият човек да заеме поста, да си някакъв супер-капацитет в областта, за която подаваш молба или просто да попаднеш на не компрометирана фирма, за което шанса е малък. Знам за фирми в провинцията ( доста големи и с добро заплащане на работниците ), където няма "случайни" хора, обикновени фирми също. Особено в държавните учреждения е задължително да си човек на някого, за да постъпиш на работа, там е страшно просто. За да започнеш работа трябва да се обади лелята, чичото, вуйчото, братовчеда, приятеля, спонсора и т.н.:lol: Персонала в болшинството фирми, заводи и малки общини в България представлява сбирщина от бивши колеги, приятели, роднини, съседи, селяни, комунисти и каквото още може да си представите, навързани като свински черва и все наши хора :lol: Всички нормални хора с нормална професия, които нямат познати много трудно могат да започнат добра работа по специалността си, особено в някои сфери. Голяма част от информацията за свободните места в някои фирми с добро заплащане в малките градове дори не се публикуват. Тези свободни места, които се обявяват изискват подаване на документи и явяване на конкурс, от което няма смисъл, защото всичко е с предизвестен край и дори да си Айнщайн и да има много способни или нуждаещи се от работата хора се знае, че тя е запазена за нашия човек. Работата е запазена за някакви тъпаци, като в повечето случай други трябва да им я свършат, а същите тези тъпаци вземат по-високи заплати от тях :roll: Това е действителността в България! Знам, че има хора, които са започнали работа без връзки, но процентът е изключително малък и изключително в големите градове. После ще се чудим защо всички способни хора, които имат възможност напуснаха скапаната държава управлявана от тъпия пожарникар.
„Ако се борим, можем да загубим, ако не се борим, сме загубени" - Ханс Улрих Рудел

Потребителски аватар
Corwin
Контакти:

Re: Шуробаджанащината и връзкарството в България!

Мнениеот Corwin » 15 юни 2011 01:46

Стига си страдал бе, тия фирми дето ги изброи не са ли на НЯКОГО? Собствениците ще си назначават когото си искат, ако искат кучето си ще назначат. Някой като е капацатитет да си прави своя фирма и да изхвърля пълните с некадърници фирми от бизнеса. Баси, да не са ни длъжни работодателите? Тяхна си е фирмата, каквото искат ще си правят.
Виж, вече са държавни позиции е друг въпрос, само дето онова определено не е 'добра' работа.

Потребителски аватар
Gateca
Контакти:

Мнениеот Gateca » 15 юни 2011 02:16

Corwin написа:Стига си страдал бе, тия фирми дето ги изброи не са ли на НЯКОГО? Собствениците ще си назначават когото си искат, ако искат кучето си ще назначат. Някой като е капацатитет да си прави своя фирма и да изхвърля пълните с некадърници фирми от бизнеса. Баси, да не са ни длъжни работодателите? Тяхна си е фирмата, каквото искат ще си правят.
Виж, вече са държавни позиции е друг въпрос, само дето онова определено не е 'добра' работа.

Еми почти всички тея фирми са приватизирани за жълти стотинки срещу съответната комисионна или процент, основани са благодарение на изпраните пари от куфарчетата с милиони долари комунистически пари, служат за пране на пари (малка част от тях) или са собственост на някое партийно отроче обвързано до девето коляно с управляващата върхушка от БКП :lol: Ако ми кажеш, че има честно изкарал парите си милионер - собственик на голям завод или фирма явно живееш в някакъв друг свят или си изключително заблуден.
Явно не ти се е налагало да си търсиш работа от много години или си назначен след съответното обаждане. Или пък живееш със странните илюзии, че щом някой плаща от джоба си,ще търси професионалист,а не "свой" човек,че няма да го интересува на колко години е,а какво може и знае :lol: Имам двама братовчеди, които работят в Германия и един в САЩ и точно в подобни страни това е реалност.Може някога и да стане и в България, ама не в близките десетилетия! Не, че няма шуробаджанащина на запад, но е сведена до абсолютен минимум.
Опитвам се да кажа, че намирането на добра работа без връзки в България е немислимо, за болшинството от българите поне на този етап. И няма значение колко езика знаеш и какво си завършил ако има готов "наш" човек или ти живееш в матрицата щом не знаеш тези неща. Обаче ти си на логиката, че работодателите трябва да си назначат и кучетата щом искат, както и разни знайни и доказани некадърници, които редовите работници едва траят, а способни и квалифицирани хора да бъдат отхвърлени с лека ръка, защото така решавал собственика. После се чудим защо има емиграция и защо сме най-скапаната държава в Европа.
„Ако се борим, можем да загубим, ако не се борим, сме загубени" - Ханс Улрих Рудел

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 15 юни 2011 02:31

Gateca написа:
Corwin написа:Стига си страдал бе, тия фирми дето ги изброи не са ли на НЯКОГО? Собствениците ще си назначават когото си искат, ако искат кучето си ще назначат. Някой като е капацатитет да си прави своя фирма и да изхвърля пълните с некадърници фирми от бизнеса. Баси, да не са ни длъжни работодателите? Тяхна си е фирмата, каквото искат ще си правят.

Еми почти всички тея фирми са приватизирани за жълти стотинки срещу съответната комисионна или процент, основани са благодарение на изпраните пари от куфарчетата с милиони долари комунистически пари, служат за пране на пари (малка част от тях) или са собственост на някое партийно отроче обвързано до девето коляно с управляващата върхушка от БКП :lol: Ако ми кажеш, че има честно изкарал парите си милионер - собственик на голям завод или фирма явно живееш в някакъв друг свят или си изключително заблуден.
Явно не ти се е налагало да си търсиш работа от много години или си назначен след съответното обаждане. Или пък живееш със странните илюзии, че щом някой плаща от джоба си,ще търси професионалист,а не "свой" човек,че няма да го интересува на колко години е,а какво може и знае :lol: Имам двама братовчеди, които работят в Германия и един в САЩ и точно в подобни страни това е реалност.Може някога и да стане и в България, ама не в близките десетилетия! Не, че няма шуробаджанащина на запад, но е сведена до абсолютен минимум.
Опитвам се да кажа, че намирането на добра работа без връзки в България е немислимо, за болшинството от българите поне на този етап. И няма значение колко езика знаеш и какво си завършил ако има готов "наш" човек или ти живееш в матрицата щом не знаеш тези неща. Обаче ти си на логиката, че работодателите трябва да си назначат и кучетата щом искат, както и разни знайни и доказани некадърници, които редовите работници едва траят, а способни и квалифицирани хора да бъдат отхвърлени с лека ръка, защото така решавал собственика. После се чудим защо има емиграция и защо сме най-скапаната държава в Европа.

Corwin е прав в случая. Всеки ръководител има право да избира по какъв начин ще управлява фирмата, по какъв начин ще се осъществява подборът на персонал и той ще понесе последствията (добри или лоши) от тези свои решения.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
santiliana

Мнениеот santiliana » 15 юни 2011 06:06

Ако е частна фирмата- ОК,собственика й да си назначава когото иска.Но човека говори и за държавните и общинските учреждения, и е адски прав.Там наистина е страшно.Цели семейства,че даже фамилии работят по този начин и...всъщност не случайно сме на този хал.Защото не се гледат уменията на даден кандидат или вече титулярен служител, а само това- кой на кого е човек.И се стига до парадокса на дадена длъжност да работят хора,нямащи хал-хабер от понятие.Примери колкото щете,само се огледайте.
Тъжно и жалко,но ФАКТ.
И рекъл Господ: "Само Левски!",
и направил небето синьо!

NEVER BACK DOWN ! Изображение

Потребителски аватар
pinkopinkito
Контакти:

Мнениеот pinkopinkito » 15 юни 2011 08:17

Вярно е, че на много места се искат контакти, но не винаги.... работих 3 години в държавната администрация и мога да ти кажа, че започнах без никакви връзки. Започнах по заместване, 3 месеца по-късно имаше конкурс, който спечелих и ми дадоха постоянно място. И така до миналата година, когато напуснах службата,а 2 седмици по-късно и страната :cry:
Шуробаджанащина има навсякъде, повярвай. Няма ги такива "до минимум", има я и в Англия, и в Германия, и в САЩ, не се залъгвай, че всичко там е като пиказка ...

Потребителски аватар
JohnnieWalker
Контакти:

Мнениеот JohnnieWalker » 15 юни 2011 09:03

Кмета на моето село се жени за 5ти път. Предишните му 4 жени работеха в кметството :mrgreen: Също така наема много цигани, зада му осигурят следващия мандат...

veselin111
Контакти:

Мнениеот veselin111 » 15 юни 2011 09:07

Аз лично до сега като съм си търсил работа винаги съм я намирал по обяви - интернет и вестници. Кандидатствал съм си по нормалния начин, ходил съм на интервю и никога до сега не ми се е налагало да търся познати или други странични връзки, по които да си уреждам работа, надявам се и да не ми се наложи. Може би съм късметлия, че съм попадал на такива фирми, но ми харесва това което правя и съм доволен от работата си.
Знам че има фирми, които си назначават свои хора на хубави позиции и по добро заплащане, но това е частен сектор и всеки собственик прави каквото си иска - най-лошото в такива случаи, е че обикновените работници трябва да работят и за т.нар. връзкари, за да изкарват и техните заплати, че фирмата да не е на загуба.

Потребителски аватар
Oskron
Контакти:

Мнениеот Oskron » 15 юни 2011 09:21

veselin111 написа:Аз лично до сега като съм си търсил работа винаги съм я намирал по обяви - интернет и вестници. Кандидатствал съм си по нормалния начин, ходил съм на интервю и никога до сега не ми се е налагало да търся познати или други странични връзки, по които да си уреждам работа, надявам се и да не ми се наложи. Може би съм късметлия, че съм попадал на такива фирми, но ми харесва това което правя и съм доволен от работата си.
Знам че има фирми, които си назначават свои хора на хубави позиции и по добро заплащане, но това е частен сектор и всеки собственик прави каквото си иска - най-лошото в такива случаи, е че обикновените работници трябва да работят и за т.нар. връзкари, за да изкарват и техните заплати, че фирмата да не е на загуба.

И аз винаги съм си търсил работа по обяви явявал съм се на интервюта и са ме взимали или пък не (включително и в държавна фирма). Но ако имах собствена фирма бих предпочел да работя с хора които познавам и на които вярвам, но разбира се трябва да си разбират от работата.

Xamy
Контакти:

Мнениеот Xamy » 15 юни 2011 09:55

Вие двамата сте някакво изключение. Аз трудно сега се сещам за повече от двама-трима познати, които са почнали с конкурс. Повечето си почват с информация или препоръки от някого. Пак е трябвало да се докажат, но вратата им е не само показана, а и е заведен до там.
Иначе изключения има и в държавните предприятия, тъй като и там трябват хора, които да работят. Да не мислиш, че връзкарите ще се скъсат да работят.

Върни се в “Свободна зона”