Войната по пътищата

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

favaca8888
Контакти:

Войната по пътищата

Мнениеот favaca8888 » 23 апр 2013 15:50

Реших да отворя тази тема за да запитам шоферите какво мислят за ситуацията по пътищата?
Аз лично утре навършвам 20 г. стаж зад волана и мога да се "похваля" с две леки и една тежка катастрофа като
за мой късмет нямаше пострадали освен няколко дървета и стълбове :)

Мисълта ми е помните ли в зората на 90-те и най-вече средата на тези тъмни години, когато предимство имаха хората с по-скъпи коли, а останалите само цъкаха с език? Войната по пътищитата взима в България средно по 1 000 души всяка година, което е повече дори ако се води истинска война.Ще опитам да дам две насоки на темата и нека всеки сподели своите виждания.

1/Положителни

а.Забелязвам , че напоследък така да се каже "диалогът" между шофьорите е в едни нормални рамки и в известна степен има такъв.Смея да твърдя,че
толераността се е повишила значително през последните няколко години.

б.Преди 10 години последното нещо ,което се сещах като се кача в колата беше колана, а сега ми е рефлекс.От една страна трябва да се признае на органите,
че научиха една значителна част от водачите да слагат колан, а и новото поколение автомобили има вече устройства, които почват да пийукат като не слагаш колан.

в.Светлините.Темата е много широка, но ето че и през деня много от водачите пускат светлини( някои габарити ) и има видимост.

г.Пешеходните пътеки.Специално в големите градове шофьорите се научиха да спират.За по-малките населени места нямам наблюдения.

2/ Отрицателни

а."Човека с кайена". Бръсната глава, дебел врат и порше във формата на джип.Класически случай.Ръга,предрежда, засича, мигача го ползва само за аварийни докато пика.Отвратен съм от тези комплескари.Особено лятото, когато с цялата си простотия нахлуват в насрещното ивъобще не им дреме и ние останалите едва ли не трябва да ги пазим...

б.Пътищата/маркировка
Основна вина за инцидентите по пътищата има и държавата ,която нехае за поддръжката.Правило ми е впечатление на много места самата маркировка на пътя е сбъркана, лоша направена или почти изчезнала, което довежда до инциденти.Дупките хич не ги засягам, те са част от пътя.
ГОСПОДА БЪДЕЩИ УПРАВЛЯВАЩИ ! НЕ ЖИВЕЕМ В 18 ВЕК!!!??? ПЛАЩАМЕ СИ КАТО ПОПОВЕ ВИНЕТКИ, ДАНЪЦИ И.Т.Н ОПРАВЕТЕ ГИ , ДЯВОЛ ДА ВИ ВЗЕМЕ !!!

в.Скорост
Въпреки новите закони, а и доста камери които наслагаха в София, всеки ден виждам "човека с кайена" хвърчащ по булевард"Дондуков" със 120 км/ч. без въобще да го е еня какво ще се случи ако му излезе не дай Боже дете или му се наложи с тая скорост да спре внезапно, той просто е неконтролируием ! Българите сме любители на скоростта и основна причина за мен за войната по пътищата е превишената скорост, която фигурира поне в 70 % от протоколите за катастрофи.

И разбира се къде на шега,къде на сериозно, имаше една приказка жена /шофьор и негър / скиор НЕМА :mrgreen:

Е тази зима се убедих във второто че го има, за първото мисля че всички ще се съгласят ,че виждаме доста шофeрки зад волана !
Скъпи дами, не забравяйте,че огледалата не се ползват само за да си сложите червило ;)
Никола Котков : "Локомотив" е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си. Нека знаят всички - кръвта вода не става!

Потребителски аватар
d-o-d-o
Контакти:

Re: Войната по пътищата

Мнениеот d-o-d-o » 23 апр 2013 16:10

Мога само да допълня в тази прекрасна тема която си отворил - МИЛИ ДАМИ МИГАЧА НЕ ВИ ДАВА ПРЕДИМСТВО,КОГАТО ГО ПОДАДЕТЕ ПОГЛЕДНЕТЕ В СТРАНИЧНОТО ОГЛЕДАЛЦЕ !!!!
IF YOU CAN'T SUPPORT US WHEN WE LOSE OR DRAW,DON'T SUPPORT US WHEN WE WIN !!! Bill Shankly

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 23 апр 2013 16:29

Темата е хубава, ама айде да не се обръща в "бъзици" към жените-шофьори. Ако може...
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 23 апр 2013 16:33

Аз пък все си мисля, че основен "виновник" за т.нар. война по пътищата са 20-годишните пикльовци, качили се в колата на тати.
Нещата много бързо ще си дойдат на мястото, когато всяко нарушение и ПТП започне да се отразява моментално в размера на Гражданската отговорност, която незнайно защо се прави за автомобила а не за водача ?!
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
malchev
Контакти:

Мнениеот malchev » 23 апр 2013 16:37

Да уточним, че за радост през последните 2-3 години се наблюдава значителен спад на убитите при пътни инциденти.
До към 2008-2009та имаше над 1000 загинали, за 2010 не можах да намеря данни, но 2011 те са 656, 2012 - 599. До сега през 2013 има 126 загинали по пътищата, със 7 повече от същия период на миналата година.
Дано продължават да намаляват случаите.. подобряване на инфраструктурата, по-нови/надеждни автомобили, по-висока култура на шофьорите.. има какво още да се желае, но аз съм оптимист:)

Потребителски аватар
HardWork
Контакти:

Мнениеот HardWork » 23 апр 2013 17:25

В България основния проблем е в манталитета на хората! Имам предвид "закона е врата у поле, само балъците го спазват", докато така разсъждават голяма част от гражданите, промяна няма да има нито на пътя, нито никъде!
Аз живея в Германия през повечето време, и когато се върна в милата родина всеки път се убеждавам в тоталната липса на разум, култура и самодисциплина в българина!На местата където може да се кара бързо той кара бавно, но падне ли му малка улица в града, раздава газ като за последно! Проблема според мен не е в скоростта, а в това, че се превишава когато няма условия! В Германия няма ограничение на скоростта по магистралите, но в градовете има и са доста ниски, но въпреки това всички спазват независимо колко са богати и каква кола карат, дори и турците и кюрдите( с каквито е пълно) са успели да се научат! А към малкото изключения отношението е отвратително от страна на другите водачи! Другото което ме вбесява по българските пътища е изпреварването от дясно, предреждането на светофарите, завиване от неправилната лента, и маршрутникте!
Едиственото решение е много строг контрол, брутални глоби и никакъв шанс за измъкване!

orlando7
Контакти:

Мнениеот orlando7 » 23 апр 2013 17:27

Какви катастрофи, бе? Нали като караме на фарове през жегата и катастрофите щели да намалеят! Да се поучат австрийците и швабите от нас много сме напредничави!

Потребителски аватар
tsonpen
Контакти:

Мнениеот tsonpen » 23 апр 2013 17:32

На мен ми са интересни различните навици в различните населени места. Например едно населено място колкото е по-малко, толкова по-бавно се кара. Това е разбираемо - ако караш с 60 км/ч за две минути си го прекосил и се губи удоволствието, че си с колата :) Другото е, че в по-малките населени места никой не те пази и всяка грешка си е твоя. Докато в София повечето гледат в огледалата и когато се налага рязка маневра, мислят и за останалите дали ще могат да реагират. Обаче в София го има и навика на нерегулирано кръстовище да покажеш един метър муцуната на колата за да се огледаш по-добре. И когато отидеш в някой малък град и някой вземе, че ти отнесе бронята и си мислиш, че си невинен, защото си спрял да се огледаш.
Другото са светофарите. Много са коварни светофарите в малките населени места за софийски шофьори. Разликата е, че в доста по-малки градове жълтото светва едновременно и за двете направления, докато в София е изместено и така и да минеш на жълто, рискът е по-малък. Това е другата клопка, която ви дебне например в Разград, където по светофарите обикновено се чукват коли с чужда за града регистрация.
Забелязали ли сте също, че шофьорите с различни регистрации имат различни начини на шофиране?
Моите наблюдения са следните:
В - тези са екстремисти, но премерени ексремисти;
А - тези са непремерени екстремисти, по-екстремисти от варненци;
ТХ и ОВ - от тези стойте далеч, никога не знаете с каква маневра ще ви изненадат, докато се влачат през вас;
РК - за тези няма да ни стигне темата :mrgreen:
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
HardWork
Контакти:

Мнениеот HardWork » 23 апр 2013 17:33

orlando7 написа:Какви катастрофи, бе? Нали като караме на фарове през жегата и катастрофите щели да намалеят! Да се поучат австрийците и швабите от нас много сме напредничави!

В Германия не е задължително, но всички карат най - малко на габарити извън населените места! Има и утайки който не си пускат фаровете докато не им направи някой забележка, но обикновено това става бързо и ги пускат! Тук вече говорим за култура! Не е задължително да караш на фарове или габарити, но го правиш защото по този начин улесняваш движението!

Потребителски аватар
kartago
Контакти:

Мнениеот kartago » 23 апр 2013 18:15

Темата е интересна, аз също като автора натрупах вече 20 и.....години стаж зад волана, за щастие без нито едно ПТП (пу, пу, пу, никой не е застрахован), доста ми се налага да карам. С много неща съм съгласен, и аз вече карам с много по-малко използване на "мамата", за мен лично вече ми е повече от неудобно ако карам без колан (преди нямаше кой да ме накара да го сложа), това с фаровете ми харесва, защото поне за мен виждам по-добре колите. Започнах да карам много по-нормално в градовете вече не искам да се покажа какъв "Шумахер" съм (дразни ме, че като спазвам скоростта за града, отзад някой с джип започва да ми бибитка, че видите ли какво се влача). И нещо много тъжно, тенденцията за намаляването на жертвите не е, че станахме по-добри шофьори, а че много хора вече не карат толкова защото не могат да си позволят да зареждат колите си.
П.П.: Искам да уточня, че съм с номер "А" - тези са непремерени екстремисти, по-екстремисти от варненци;, както казва един разбирач по темата, аз пък мисля, че навсякъде има и нормални хора, има и от такива от които трябва да се пази човек!

Върни се в “Свободна зона”