Странджата написа:С интерес прочетох всичко до тук. Но много неща не разбирам.
Не разбирам толкова ли е основопполагаща генната определеност. Може ли например произходът да детерминира съдбата на един народ? Как тогава да съвместя възходът при Симеон Велики и Иван Асен II с провалите на държавността ни само сто години след тях. Детерминацията на историята от произхода ми се струва теория с твърде ограничена обяснителна сила. Явно наследствеността не е единственият решаващ фактор - всеки това го знае. Тогава какъв смисъл има да откъсваме произхода от социокултурните условия, за да търсим отговор на въпросът кои сме - или ако цитирам - защо сме такива.
Има според мене неоспорим факт. На Балканите единствено българите - да приемем, че са тюркско племе, без да настояваме за категоричностм създават държава толкова рано. Държавата си създават в съюз със славяните и завареното антично население траки (по Евгения Иванова). Доминацията на тюркското племе (сродно с турците - вж Кастелан - История на Балканите) прабългари, което е било толкова значима поради факта, че то било дотолкова могъщо, че принуждава Византия за признае неговата държава. Същата тази доминация за два века изчезва (вж.П. Мутафчиев) заради - според него , службата, която е бил отредана на славяните от прабългарите - да пазят държавата. Разселени из Балкана и изпълнявайки тази служба, славяните в прабългарската държава постепенно придобиват политическо влияние, а това, комбинирано с демографски и възможно и икономически фактори, ги превръща от победен етнос в асимилиращ. Така че каквато и теория за произхода да се окаже вярна, само системният анализ, а не само ДНК-то, може да ни води към отговора на въпроса, който тук явно или неявно вълнува всички - кои сме ние и защо сме такива.
1-во: Няма такъв народ, като "пра-българи".
Това е някакво извратено наименование, вкарано от ком. номенклатурата, за да се различават българите от вече основаната Държава, с тези, дето "УЖ" дошли с Аспарух.
Никакъв съюз със славяните не е имало.
Теофилакт Симоката, мисля, подчертава, че след победата си над войските на Константин, Аспарух изселил славяните на север от Истър.
Малко ми е странно да се постъпва така със съюзник.
Византийските хронисти пишат, че не се създава никаква Държава през 681-ва.
Пък камоли с некви славяни... Които както стана ясно по-назад, по-него време въобще не са се наричали така.
Въобще, думата "славяни" в периода, когато Аспарух завзема "Мизия", я няма в нито един източник, съвременник, на онези събития.
Странно, от къде и на кого въобще му е хрумнала идеята, че влизаме в съюз ?
Пък това, дето нашите оставили на славяните да вардят България... Тоя П. Мутафчиев най-вероятно е бил хапан от луда крава.
Така, като гледаме имената на кавканите, зера-тарканите, боилите и багатурите ( това са висшите офицерски длъжности в средновековната ни войска ) ... Нема нито едно славянско име.
Вичките са некви типове, с имена: Исбул, Онегавон, Цок, Докум, Докс, Севар, Аспар, Елемаг, Стан, Кубер, Вокс, Маламар, Оксун, Барс, Окапор... И т.н.
И това е за целото 1-во Царство.
Та дори и през 2-рото има подобни, но в по-малък брой... Останалите обаче, не са славянски, а чисто и просто - християнски.
Ако славяните наистина в даден момент, са били надмогнали над българският етност, и са били овладели Държавата, то защо тя и до днес се нарича с чуждото за всекакъв славянски народ дума - България.
Това е много хубав въпрос ...
Колега, да не излезе, че апострофирам теб, щото мисля ,че ти просто показа това, което смятат някои "историци", без категорично да си застанал зад казаното от тях.
Аз съм контра на тях.