Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Adrian Monk
Контакти:

Re: Порошенко: Съветник на Путин е ръководил снайперистите

Мнениеот Adrian Monk » 27 фев 2015 12:24

Гамаюн написа:
Adrian Monk написа:
Гамаюн написа:...И мен ме чакат преводи, но пък и да учиш недоучилите си е задължение.

Налага се да взема отношение по въпроса, все пак:
1. Обяснявам за втори и последен път, защото наистина имам доста работа, а и не взимам възнаграждение като лектор във форума:
Изречението е: „Предлагам, на колегата boabbb да бъде отделен специален раздел в нея.”
В случай запетаята служи, за да поясни смисъла на изречението. На модераторите (които не са споменати) се предлага отделянето на специален раздел за колегата boabbb.
Липсата на запетая променя смисъла и означава, че лично на колегата boabbb се предлага отделянето на специален раздел.
Разликата е тънка и е трудно уловима, особено за един руснак, дори той да е живял дълго време в България. ;)
2. Не е необходимо да обикалям старите софийски гимназии, завършил съм една от тях – Софийската немска гимназия „Карл Либкнехт” (сега е „Професор Константин Гълъбов”). Няма да се налага и да сменям никнейма си. ;)
Приятен ден, успех с преводите и си преговори пунктуацията в българския език - тя се различава от руската... 8-)

След като уточнихме, че дори внуците ми ще се гордеят как съм научил Капитана да използва двойно "в" в българския, сега остава да замесим и правнуците ми в особеностите на българския словоред. Те не са по-малко сложни от тези в руския риболов. Вервай ми, даскалите в гореспоменатата гимназия явно не са си свършили работата навремето.
Уточнение: нямам руска жилка, ако не се брои един дядо (чист българин), прекарал 17 години в сталински лагер край Магадан.

Всеки има право на мнение. Съжалявам, че загубих толкова време с теб - ти си тъп, но упорит. Все пак, хубав ден. :)
"... Знаете, че преди победата на деветосептемврийската революция в спорта и най-вече във футбола преобладаваха буржоазно-фашистки елементи. Народната власт не можеше да допусне това. Затова създадохме нашия ЦСКА". Д. Джуров

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 фев 2015 12:28

Капитане, ти докато се наканиш, работният ден свърши :lol: Пък уж имаше много работа 8-) Стига с тия социалистически привички :) Фирмата вече не е държавна 8-) На колегите си и работниците обясняваш, че имаш семейни ангажименти, на жена си обясняваш, че имаш много работа, пък ти висиш във форума на Гонг :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

pomiqr257

Мнениеот pomiqr257 » 27 фев 2015 12:42

Сигурно думите им са 101% истина и както с малоазийския самолет имат сателитни снимки, но няма да ги покажат.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Adrian Monk

Мнениеот Странджата » 27 фев 2015 12:50

1. Обяснявам за втори и последен път, защото наистина имам доста работа, а и не взимам възнаграждение като лектор във форума:
Изречението е: „Предлагам, на колегата boabbb да бъде отделен специален раздел в нея.”
В случай запетаята служи, за да поясни смисъла на изречението. На модераторите (които не са споменати) се предлага отделянето на специален раздел за колегата boabbb. Няма опасност от грешно тълкуване.
Липсата на запетая променя смисъла и може да означава, че лично на колегата boabbb се предлага отделянето на специален раздел в темата. Има опасност от грешно тълкуване.

Запетайката тук наистина не е най-уместният пунктуационен знак. Би се приело едно тире, а най-добре е, за да няма двусмислие, да се замени предлогът – вместо на – за.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: pomiqr257

Мнениеот Странджата » 27 фев 2015 12:57

Колкото се показаха и снимките от Смоленск - познай кой призна, че са получени, но не могат да се намерят, и дали международна или руска комисия води разследването.
Ще ти дам жокер - потърси сред ръководителите на ЕС и после помисли дали Шрьодер е сам. Но не пропускай най-удобната версия, че братът -близнак е накъдрил всичко, за да остане едноличен лидер на опозицията :)
Последна промяна от Странджата на 27 фев 2015 12:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Гамаюн

Re: Adrian Monk

Мнениеот Гамаюн » 27 фев 2015 12:57

Странджата написа:
В случай запетаята служи, за да поясни смисъла на изречението. На модераторите (които не са споменати) се предлага отделянето на специален раздел за колегата boabbb. Няма опасност от грешно тълкуване.
Липсата на запетая променя смисъла и може да означава, че лично на колегата boabbb се предлага отделянето на специален раздел в темата. Има опасност от грешно тълкуване.

Запетайката тук наистина не е най-уместният пунктуационен знак. Би се приело едно тире, а най-добре е, за да няма двусмислие, да се замени предлогът – вместо на – за.

Късно! Експертът вече каза, че отива да работи. Вероятно върху себе си.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Гамаюн

Мнениеот Странджата » 27 фев 2015 13:01

И иронията също не е най-уместна - всеки може да сгреши или да изпадне в заблуждение - особено при днешните правописни и пунктуационни норми.
Приятен ден и на двамата!

Потребителски аватар
Гамаюн

Мнениеот Гамаюн » 27 фев 2015 13:08

Странджата написа:И иронията също не е най-уместна - всеки може да сгреши или да изпадне в заблуждение - особено при днешните правописни и пунктуационни норми.
Приятен ден и на двамата!

Чистосърдечно си признавам, че изпитвам злорадо задоволство да поправям грешките (а те са буквално на всяка крачка) на поправящия почти всички ;)
Но който държи да играе ролята на учител, трябва да чете не по-малко от учениците. Иначе става за смях. Дори да е завършил софийска гимназия.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 27 фев 2015 13:16

Ами понякога леко злорадата радост да поправяш другите е полезна - аз така съм се наплашил от форумните коректори, че по три пъти си редактирам съобщенията. Пък човек като бърза, за да се включи навреме, често и греши :) Но не може да се отрече на Капитана, че насочи коментарите в полезна все пак насока :).

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 фев 2015 13:23

Странджата написа:Ами понякога леко злорадата радост да поправяш другите е полезна - аз така съм се наплашил от форумните коректори, че по три пъти си редактирам съобщенията. Пък човек като бърза, за да се включи навреме, често и греши :) Но не може да се отрече на Капитана, че насочи коментарите в полезна все пак насока :).

Да, да направим дисекция на комунистическото му ДС минало :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Свободна зона”