pomiqrat написа:Представям си как днес се появява морбили и хората отказват да се ваксинират, защото ваксината е с цел да унищожи човечеството или да ги чипира, за да бъдат управлявани от сателитите на Мъск

Напоследък задавам един много простичък въпрос на доста хора, чийто отговор би трябвало да е ясен на доста от тях, което до скоро бях приемал по дефолт, че го знаят, но се оказва, че греша, тъй като това инфо е достъпно дори в уикипедия.
Та въпросът е, наясно ли си, че преди 2020-та, ваксина по технологията иРНК(Файзер/Модерна) и ДНК(Астра, Янсен, Спутник) не е била одобрявана и използвана за масова употреба сред хора, нито за не масова, нито за каквато и да е била друга, освен периодични тестове с животни или малки групи доброволци. И всичко това без успех, заради показани незадоволителни резултати при безопасността и ефективността. Изключение прави само една днк ваксина одобрена за употреба при коне в САЩ 2016-та мисля. 1989 г се разработва иРНК технологията, 1983 г днк. 30+ години преди ковид безуспешно. За 6 месеца след ковид я направиха "успешна", "ефективна", "безопасна". Повтарям: Уикипедия!!!
На мен това инфо ми преобърна изцяло мнението за ваксините и оттогава натам знам, че има нещо безкрайно нередно в целия този процес, макар да няма как на 100% да съм сигурен какво точно е, дали става въпрос само за баналната печалба на фармацевтичните компании, или има и нещо много по-дълбоко.
Хубаво си споменал морбили. И морбили, и грип, и полио, и каквото се сетиш друго, ваксините се правят по познатите, тествани, безопасни, ефективни методи налични от близо стотина години. Но конкретно тази от Ковид не. Защо?
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]