Авалокитешвара написа:Той пикът наистина тепърва предстои. Достигането на пика означава, че броят на текущите болни спира да расте. Това означава, че броят на оздравяващите плюс броя на умиращите трябва да се изравни с броя на новозаразените за даден период. В Италия положението е горе-долу 6000 нови болни на ден при, да речем, 800 умиращи и 1000 изписани. 1000 + 800 << 6000. Т. е. сме много далеч от достигането на пика. Същото важи и за нас и за испанците и т. н. От числата, които съм виждал, само за Китай и за Южна Корея бих казал, че са достигнали пика на заразата, а Япония е близо.
Това, което някои незнайно защо наричат (или се надяват) достигане на "плато" за Италия, аз бих казал, че е само линейно разпространяване на болестта. Всеки ден броят на болните расте със сравнително постоянна скорост. Какво плато какви 5 лева!
Това е съгласно официалните числа.
Не знам, по моему пикът е преминат, когато почне да намалява броят на новозаразените на дневна база, независимо дали намалява с малко или много. Каквато и да е сметката, ако щатът Ню Йорк е на 2-3 седмици от пика, тоя пик ще дойде при стотици хиляди болни. А още оня ден CNN показаха как паркират някакви хладилни камиони до болниците в самия град Ню Йорк. А ме съмнява тия хладилни камиони да са там, за да раздават сладолед от тях.