Коронавирусът в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Nilim

Re: Коронавирусът дойде в България

Мнениеот Nilim » 15 мар 2020 00:52

Dust написа:Не зная дали си чел това интервю https://btvnovinite.bg/svetut/ruskijat- ... g1WxGBTMec а и не е във поредният фейк сайт

Да, чел съм го, но този учен се позовава на неуточнени свои колеги от други държави. Ще ме прощаваш, че отдавна избягвам да вярвам на прима виста. Завеждащият руската Научна лаборатория за екология на микроорганизмите Михаил Щелканов преди месец и нещо твърдеше че вируса категорично не е изкуствен.
С оглед на всичко това не бързам с изводите. Ако Еделев е прав и други учени ще застанат с името и институцията си зад подобни твърдения, поне за състава на вируса. Най-малкото китайците ако са сигурни ще го огласят с конкретни данни.

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 15 мар 2020 01:13

metodito написа:Поначало, човек "Нейчър" е по-достоверен източник от "Сайънтифик америкън". И в случая, може би е така. Експерименти като този не са нещо необичайно - най-малкото така могат да разберат как един вирус ще действа на човешкия ген. Ясно е, че няма да го тестват върху жив човек.
Иначе САЩ много се оакаха. Тепърва предричат, че там ще става мазало.

Прочети забележката в самото начало, където Нейчър сами казват, че статията им се ползва за фейк нюз.
https://www.nature.com/news/engineered- ... ch-1.18787
Последна промяна от tiamat на 15 мар 2020 01:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 15 мар 2020 01:13

Nilim написа:
metodito написа:Има само една малка подробност относно тази стратегия. Обикновените вирусни щамове, преболедуваш го и този щам не те хваща през сезона. Короната повтаряла, което е необичайно.

Човек може да се зарази повторно с даден вирус ако има имунодефицит. Всъщност това е изключително неприятен вариант ако се случи скоро след оздравяването, защото организма му е сериозно отслабен. Неслучайно често отчетените повторно заразени пациенти не преживяват второто заразяване.

Отчитат и още един вероятен вариант: вируса след като даде леки симптоми да "заспи", при което на пръв поглед пациента е излекуван. След това се активира отново, пациента дава втори път положителна проба и се приема че става дума за реинфекция. Тази теория не е доказана, дават го само като вариант (не е типично и не знам).

Нека не забравяме че вируса официално има и два варианта (S & L мисля) (без да броим изследвания в момента "мутант" с липсващи нуклеотиди), като доказано е възможно пациент да носи и двата щама. В такъв случай не изключвам да е възможно някой да се разболее първо от единия, после от другия. Нещо като гриповете, с които всяка година се сблъскваме - варианти бол, често различни.

Съдя от себе си. Професията ми беше да контактувам отблизо, в продължения на година с по 200-300 човека всеки ден. Прекарвам "вируса на мода", който е за сезона и след това нищо, но пък го карах, мани-мани. Не ми се е случвало да го карам два пъти. И ми звучи странно. Откакто не си упражнявам професията - няколко години - нищо не ме е хващало. И вирусите, дето ги хващах съм убеден, че щяха да убият един по-възрастен човек. Бил съм просто един-два пъти в безпомощно състояние. А бях човек, който принципно се грижи за себе си. Сега пуша, пия, имам ниска захар и ниско кръвно, веш ли го.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 15 мар 2020 01:20

tiamat написа:
metodito написа:Поначало, човек "Нейчър" е по-достоверен източник от "Сайънтифик америкън". И в случая, може би е така. Експерименти като този не са нещо необичайно - най-малкото така могат да разберат как един вирус ще действа на човешкия ген. Ясно е, че няма да го тестват върху жив човек.
Иначе САЩ много се оакаха. Тепърва предричат, че там ще става мазало.

Прочети забележката в самото начало, където Нейчър сами казват, че статията им се ползва за фейк нюз.

Не казват такова нещо баш. А фактът е факт - сметни шанса от всички wet пазари в Китай, където продават опосуми, прилепи, кучета и не знам какво, точно там да се случи това. Математически е невъзможно. Шит хапънс, ще кажеш. Ми не, бих казал аз. Не вярвам в случайността, съдбата и не знам какво. Ако я нямаше тази статия, tiamat, нямаше да имам тази позиция, която имам. За мен тези са мърлячи с пари. И на първо място не е трябвало да им разрешават да има такъв обект там - заради високите нива на корупция в тази страна, неглижирането на протоколи, базисни правила и тъ нъ. Не знам кой го е позволил, но за мен става въпрос за корупция в СЗО. Нямам друго обяснение.

На свой ред да питам. При положение, че ядат прилепи и такива неща от много години, защо сега се случва тази мизерия?

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 15 мар 2020 01:39

Дали вирусът не е пуснат там нарочно в Ухан, за да си мислят такива като мен: "Ахаааа, 2+2...", това е вече друга работа и влиза в сферата на конспирациите. Но случайности и съвпадения, няма. В случайността, съдбата, боба, вярват едни други хора.

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 15 мар 2020 12:59

Сега трябва да му повярваме, че е опасно...
„Коронавирус е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса“.

На база на тези данни е абсолютно ирационално презапасяването с хранителни продукти, каквото се наблюдава през последните дни, коментира началникът на ВМА.

По думите му сме преживели далеч по-опасни инфекции през 2002 г. и 2012 г. – смъртността е била в пъти по-висока, отколкото при COVID-19.

Ново представително проучване за коронавируса – върху 72 хил. случая, изследва смъртността от това заболяване, обяви професорът. То показва, че 80+ години смъртността е 14,8%, между 70 и 80 г. е 8%, между 60 и 70 г. – 3,6%, между 50 и 60 г. – 1,3%. Под 6-годишна възраст смъртността корелира с тази при грип тип Б, а под 10-годишна възраст смъртността е нула, сочи проучването.

В световен мащаб най-висока остава смъртността от сърдечно-съдови заболявания, следвана от диабета и хронични белодробни заболявания, допълни
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Nilim

Мнениеот Nilim » 15 мар 2020 13:49

Проблема на тоя вирус е че късно се забелязва. Колкото по-късно, толкова повече хора може да зарази болния. Част, повтарям само част от тия хора са наистина уязвими и за тях е опасно.

Нека допълня, че не е изключено част от оздравелите да имат и трайни последици след заболяването. Поради кратките срокове в които се развиха събитията тепърва ще се правят по трайни и дългосрочни наблюдения.

Паниката е лошо нещо, но подценяването също е опасно. Дали говорим за 1 процент ли 2 или 5, това са човешки животи. Колкото повече се разпространява, толкова повече животи.

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 15 мар 2020 15:54

metodito написа: За кулите... там е дълга и широка и каквато и теория да имам, надали е вярна. Съмнявам се и твоята да е вярна.

[offtopic]Теории всеки може да има, но има факти, които са незаобиколим. Изгледан това филмче https://www.imdb.com/title/tt0831315/ , има и други подобни, и ще видиш за какво става дума. Тук са само факти.[/offtopic]

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 15 мар 2020 16:05

Паниката около тоя вирус спрямо смъртността от него може да се сравни с обявяването на най- корумпирания човек в България и недопускането му в Щатите :) :)
Между другото има лекарства, които вършат работата за короната: https://eurocom.bg/new/kitay-prizna-kub ... u-covid-19
А има и такива, които вредят: https://dariknews.bg/novini/sviat/frens ... us-2216780

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 15 мар 2020 16:18

pomiqrat написа:Сега трябва да му повярваме, че е опасно...
„Коронавирус е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса“.

На база на тези данни е абсолютно ирационално презапасяването с хранителни продукти, каквото се наблюдава през последните дни, коментира началникът на ВМА.

По думите му сме преживели далеч по-опасни инфекции през 2002 г. и 2012 г. – смъртността е била в пъти по-висока, отколкото при COVID-19.

Ново представително проучване за коронавируса – върху 72 хил. случая, изследва смъртността от това заболяване, обяви професорът. То показва, че 80+ години смъртността е 14,8%, между 70 и 80 г. е 8%, между 60 и 70 г. – 3,6%, между 50 и 60 г. – 1,3%. Под 6-годишна възраст смъртността корелира с тази при грип тип Б, а под 10-годишна възраст смъртността е нула, сочи проучването.

В световен мащаб най-висока остава смъртността от сърдечно-съдови заболявания, следвана от диабета и хронични белодробни заболявания, допълни

Пич, извади ми статистики, линкове към сайтове, новини, официални изявления където се посочва примерно тази година колко точно са починали от уж по-опасният грип тип Б. Щото аз такова нещо не намирам. Сигурен съм, че и ти няма да намериш.
Чужди сайтове следиш ли? А наши такива относно положението в Италия? Ти кога си виждал при обикновен грип болниците да са препълнени, а лекарите да избират кой да живее и кой да умре? Не сериозно? Кога за последно видя тук, или някъде по света едновременно толкова много болни, че да няма достатъчно легла за тях. И това са тежки случаи. Не просто някой, който се закашлял, не просто някой който има задух дори, а хора, които имат спешна нужда да бъдат поставени на апаратно дишане. кога го видя това при обикновения грип?

Китай затова построиха две болници в рамките на седмица-две, като и те даже не стигнаха, щото бил обикновен грип нали?
Ми те тогава трябва да строят във всеки град по една на година, щото той си е сезонен грип.

А осъзнаваш ли, че това нещо се случва при условията на тотална изолация и масова карантина в момента. Задаваш ли си въпроса как биха изглеждали нещата, ако както при обикновения грип никой не налага карантини, освен разпускане на училищата. Болниците не могат да поемат хората, толкова много болни при условия на карантина, и то само защото се подсмиваха на опасността и първите 4-5 дни до седмица не предприеха мерки. Представяш ли какво ще стане, ако всичко е отворено там - заведения, театри, спортни събития, както са отворени при обикновен грип.

Ние тук извадихме късмет, че вече видяхме колко е опасно положението и се взеха мерки. Едновременно с това вече и Сърбия, Австрия, Чехия, Хърватска, Румъния и т.н бяха поизатворили доста неща и това ни спасява и нас.

Мислиш, че ако при обикновен грип имаше повече заразени и по-голяма смърност, както се твърди, това просто ще мине незабелязано. Щото аз заклевам се през живота си да съм попаднал на максимум 4-5 до десетина новини как някой умрял при обикновения грип, най-вече, ако е ставало въпрос за усложнения при дете.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Върни се в “Свободна зона”