nko написа:Да започнем подред на номерата....поне съм малко по-запознат с целия хаос около залата...
1. Залата в груби цифри и не точни, но при идейния проект беше примерно за 20 000 души, после при първата копка се спомена, че е намален обема на 15 000, а в момента цифрата е около 10 000. Това е по-груби спомени, но съотношението на намалението на местата е горе-долу това.
2. Ако някой ми каже и докаже, че "Главболгарстрой" строи без печалба/изгода това... Фактите са следните - жената на брата на главния архитект на София - Диков е един от главните акционери в тази фирма. В Загреб залата излиза около 40млн. евро и е с капацитет около 12-15хил., а нашата струва около 90-100млн. евро и е с около 10хил. места... Отгоре на всичко, за да спечелиш конкурс тук или по-света за строителство на подобен обект изискванията са да си направил вече подобен някъде и то успешно... Ето защо и строителството на нов национален стадион отива при тях...
3. Като архитектура на рендерите всичко е прекрасно, а в действителност като се почне от цветовете всичко е НАСРАНО. Архитект на залата е шеф-катедра във ВИАС, човек който е меко казано дървен философ, но като проектант да заложиш толкова много стоманобетон вместо стомана трябва да си....и аз не знам - човек от преди `89, който е обучен по съветски тип.
Единственото красиво и уникално нещо е покривната ферма - и какво я правят - вместо със стъкло/плексиглас, нашите слагат скапан еталбонд, ако не и по-зле...
4. Не коментирам и не искам, защото още не съм успял да вляза вътре като готова зала, но вече поставям под съмнение и уж добрите и акустични и спортни качества на залата...
Наистина всичко е осрано, просто ще си имаме зала, но от която по-скоро ще ни хваща срам, вместо да се гордеем.... Помните ли историята с Терминал 2 на летище София?! - очаквайте нов епизод в по-големи трагикомични изпълнения.... и не забравяйте от чии подпис е зависело това залата от рендерите да заприлича на това - на един прост комунистически архитект влюбен в "брилянтното панелно строителство в България".
П.С.: колегата горе и показал и залата в Загреб с цена 2,5 пъти по-малка....
Много точно мнение! Стига с тези глупости, че който не харесва залата или т.н бил еди какъв си!
Първо мен залата откъм визия не ме кефи хич, второ убеден съм, че можеше да се напарви в пъти за по-малко пари и с повече места!
Това не значи, че не се радвам, че най-после ще има нещо построено, но както винаги по български нещата не са както трябва