Betchualeng Arnaikem написа:Много ми е интересно как се нахвърлиха на автора на темата.
Не виждали защо ЕС да ни дава пари. Ами аз да питам защо пък България да им дава пари за членски внос и така нататък? Пари за помощи за Мали имаше, за България са .. "колкото трябва". Румъния получи 6.5 пъти по-голям процент покриване на щетите, и то при положение, че румънците отнасяха същите критики като България.
При това коментирам само въпроса, за който има претенции автора на темата. За останалите минуси и баланса им спрямо плюсовете на това членство пък и дума да не става.
Нека обаче и автора на темата не забравя нещо: ако бяхме нормална държава щетите щяха да се покриват без да са ни нужни парите от ЕС. Ако държавата и общините се бяха погрижили щетите от бедствията понякога щяха да бъдат в пъти по-малки. И понеже това не е нормална държава дори да бяха отпуснати нужните пари, независимо дали от българския бюджет или от ЕС парите щяха да изчезнат, поне повечето от тях.
Та.. ЕС повече ни пречи отколкото носи полза, да. Но тук вътре системата е такава, че ЕС се явява допълнителен проблем, не основен. И аз съм евроскептик, не съм против ЕС като идея а съм против това, което представлява този съюз сега. Но определено си мисля, че основния проблем е в държавата ни. Замисли се: ако ЕС толкова ни пречи.. кой ни вкара в него? Ами.. същите, които ни управляваха дотогава и щяха да ни управляват и без наличието на ЕС. И проблемите щяха да са същите...
Нахвърлиха ми се, защото робският манталитет е нещо трудно лечимо. Робът е свикнал да бъде роб и така му е по-удобно. Тия всичките, които тук се плюнчат по някакъв начин са обвързани с този ЕС. Кой емигрирал, друг работи в някое НПО и взима заплата от Сорос, трети на държавна службичка и за него е важно да сме тотални гъзолизци, че тогава има "допълнително материално стимулиране", четвърти пише проектчета по европрограмите срещу 5-7% от съфинансирането...това е една прослойка от евро-плужеци.
А в този ЕС ни вкараха тези същите европлужеци и гъзоблизци. И никой не ни попита! И дори да се появи някакъв политик който да отстоява позицията на България, веднага ще му спретнат протестче чрез плужеците от "протестна мрежа" и разните други групи за натиск...