Спам тема vol.2

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Re: Спам тема vol.2

Мнениеот boabbb » 29 юни 2022 13:38

NOMER14 написа:
Thsmith написа:Абе преди години имаше един ресторант в Берлин /кулата/ от който се виждаше целия град и се въртеше, имаше 1 или 2 часа време за храна и след това влизаха следващите. Някой знае ли дали още работи след тези епидемии?

Малко преди падането на Стената бяхме в ГДР на студентски стаж. Та качиха ни горе в ресторанта. Последен ден - нямахме пари дори за едно кафе, но германският даскал ни почерпи. Гледката беше зашеметяваща. Гледаш как Стената се извива между жилищни постройки на едни места, а на други е празнина от двете страни. Особено впечатление на групата ни направи как тя минава между два еднакви жилищна блока, отстоящи странично един от друг на по-малко от 5 метра. Цялата наливана идеология в главите ни се изпари моментално. Нарочно ни качи германският преподавател на тази телевизионна кула, за да видим разделението на нацията, въпреки че вероятно си беше от Щази.

Баща ми и лелинчо ми (мъжа на леля ми, да поясня, че навсякъде си имат тълкувания по въпроса :D) са били в тоя ресторант август 1989-та и са си говорели, при което лелинчо ми изразил мнение, че това нещо няма как да продължи още дълго време и Германия пак ще бъде цяла. Баща ми и до днес ми обяснява колко странно и невъзможно му е звучало всичко това, системата е била толкова силна, че хората не са имали и идея, че нещата ще се прецакат ...
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 29 юни 2022 14:09

boabbb написа:
Баща ми и лелинчо ми (мъжа на леля ми, да поясня, че навсякъде си имат тълкувания по въпроса :D) са били в тоя ресторант август 1989-та и са си говорели, при което лелинчо ми изразил мнение, че това нещо няма как да продължи още дълго време и Германия пак ще бъде цяла. Баща ми и до днес ми обяснява колко странно и невъзможно му е звучало всичко това, системата е била толкова силна, че хората не са имали и идея, че нещата ще се прецакат ...

Да, странното е, че няма външни признаци за това. Обикновено империите западат и след това рухват. Който иска това да твърди, но общо стандарта на българина през 80-те е доста сносен в сравнение със Запада. Със сигурност много по-добър от настоящия. Не знам как е в СССР и в другите соц страни, но при нас стана ясно, че става въпрос за вътрешнодворцов преврат от типа на СДС (стани да седна).

Capitana_Puyol

Мнениеот Capitana_Puyol » 29 юни 2022 16:52

Баш 80те години стандарта си пада, говориш пълни глупости. Започна и дефицита на доста стоки. Още по-голямата смехория която написа, че 80те сме имали "сносен стандарт в сравнение със Запада". Направо изкара че сме живели по-добре от французи, британци и западногерманци. Пълен смях.
Барса, Лудогорец и Бойко Борисов, але, алеее... :)

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 29 юни 2022 16:57

И аз така съм чул, че 80-те е било доста сносно в България. Специално за тази екскурзия, която те си бяха правили - тя е с коли и е общо около 20-тина дни и минава през няколко държави, с акцент на Германия. И тогава с курса лев-източна марка (нещо от рода на 1 лев=4 марки) нашите са били силни в Берлин - където и да влезеш, поръчваш без да се интересуваш кое колко струва. Докато примерно в Унгария им се е виждало скъпо - били са странни времена ...

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 29 юни 2022 17:09

Capitana_Puyol написа:Баш 80те години стандарта си пада, говориш пълни глупости. Започна и дефицита на доста стоки. Още по-голямата смехория която написа, че 80те сме имали "сносен стандарт в сравнение със Запада". Направо изкара че сме живели по-добре от французи, британци и западногерманци. Пълен смях.

Ми смей се.
Евростат: 37% от българите не са могли да вържат двата края през 2021 г.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/11916521
Продължавай да се смееш. ;)

Capitana_Puyol

Мнениеот Capitana_Puyol » 29 юни 2022 17:13

Ми смея се, щото тия данни изобщо не са реални. Имам сумати познати дето на хартия се водят на минимална заплата пък карат по 2 коли и реалните им доходи са съвсем различни. И много българи са така и ти добре го знаеш, че официалното дето уж взимат не са им реалните доходи.
Барса, Лудогорец и Бойко Борисов, але, алеее... :)

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 30 юни 2022 11:16

Абе какво сносен с 2 жигули на вход и стоки от кореком?
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 30 юни 2022 11:45

Има си съответни показатели. Като например могат ли хората да обслужват базовите си нужди: да се хранят по-два-три пъти на ден, да имат покрив над главата си, да могат да обслужват сметките си (вж. по-горе "Евростат"), дрехи и обувки. Следват вторични нужди. Тук се включва възможността за спестяване, културен живот (литература, кино, театър, изкуство), почивка и пътувания, възможност за втори дом и тъ нъ. И не, София не е коректив.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 30 юни 2022 13:28

Thsmith написа:Абе какво сносен с 2 жигули на вход и стоки от кореком?

Т.е фактът, че можеш да караш БМВ (че тая тема сега ми е болна :D) и имаш касетофон са определящи за качеството на живот? Не наличието на качествена храна, възможност на ВСИЧКИ да ходят на почивка по 14 дена, а не по 5, да бачкат по 8 часа, а не по 12 ...

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 30 юни 2022 13:54

Kaпиталюгите имат 12-13 години да построят поне един АЕЦ, за да изравнят лошите комуняги, които изградиха бая неща за 45 години.

Айде, АЕЦ-а на капиталюгите, подлоги на американците мое да бъде и с един реактор, пак ще се зачетеИзображение

Ако вземат Нефтохим от руснаците, ще им се зачете също, като да са построили нова рафинерияИзображение

Наличието на БМВ-та на старо, банани и тоалетна хартия не е достатъчен показател за оникауен капиталистически разцветИзображение

Върни се в “Свободна зона”