Въпрос за българския учител ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Въпрос за българския учител ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
TodorT
Контакти:

Re: Въпрос за българския учител ?

Мнениеот TodorT » 13 юни 2011 23:29

the_parasite написа:Проблемът на първо място е в семействата, 90% от дежата, които постъпват в първи клас нямат елементарни навици и възпитание.На хората в образователната система им се налага да са възпитатели, бавачки, пъдари и какво ли още не. И така до дванадесети клас. Естествено в училищата има и пълни злобари и комплексари, но повечето учители са семейни жени, които горе-долу имат представа как да се справят с учениците.

Колкото до развтието на технологиите при българските учители, тенденцията при тях е като при другите професии - младите са отворени към по-новите неща, докато по-възрастните са по-консервативни. Винаги е било така и така ще бъде.

Напълно съм съгласен с теб!!! Както се държи един учител с учениците си, така се държат и те с него! Третият принцип на механиката* е в сила постоянно! Един учител трябва да респектира учениците си, да бъде нещо повече от един преподавател за тях... да е приятел, да е близък с тях, учителят трябва да може да увлече в приказки възпитаниците си... Аз лично съм имал съученик, който беше меко казано лош... порицания от учители, директор, родителите му бяха все в училището, но дойдеше ли час по история този човек се преобразяваше... с влизането на г-жата момчето онемяваше и слушаше в захлас всяка една дума, която бе произнесена от г-жата.... ДА, възпитанието е най-големият фактор, но има и значение как учители застават пред класа и как се отнасят с него! ;)

*Третият принцип гласи, че всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие ;)

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 13 юни 2011 23:32

Otherside написа:Аз съм учителка и тази анкета ме обижда. Млада съм, но искам да съм перфектна в работата си. Винаги работя с желание, винаги съм била старателна и отговорна.
Учениците ми са казвали, че аз съм по-загрижена за тях, отколкото те самите за себе си. В училище съм им като втора майка. Освен да преподавам, съм възпитател и педагог. И звероукротител.
Винаги съм била приятелка с учениците и сме се разбирали.
В края на всяка година на учениците ми им предстои външно оценяване, ние му казваме изпит, защото си е точно като изпит. Това е едно напрежение през цялата учебна година, да не казвам какво ми е тази и следващата седмица. И то точно около рождения ми ден.
Не мога да не се похваля, че всеки ден печатам допълнителни материали и упражнения, които им раздавам. И пак да се похваля, че ползвам лаптоп и проектор за часовете, защото е много по-лесно, освен упражненията на листите пред себе си, учениците да ги виждат и на PowerPoint презентация.
Миналата година имаше ученици с отлични оценки на външното им оценяване и аз съм изключително благодарна на тези деца. Това беше възнаграждение за моя и техния труд. Пожелавам на всички учители да изпитат такава любов от учениците си, както аз я изпитах миналата година.
Но трябва да призная, че и много се ядосвам и повишавам тон в час когато очакванията ми не се получават. Един не си написал домашното, друг няма желание да научи нещо, трети е нагъл и отговаря. Да съм учителка ми беше цел, но това е била някаква романтична представа за мен. Друго е когато се гмурнеш в действителността. Аз вкъщи, макар да си знам урока и материала наизуст, за да го подготвя за следващия ден, ми отнема повече време, отколкото учениците да се подготвят.
Имам много сериозни колеги, които също съвестно си вършат работата.

П.П. Нямах намерение да пиша, но това обществено мнение лично мен ме обижда.

Хубаво мнение. Поздравления Изображение. Аз лично, никога не слагам всички хора под един знаменател - не всички цигани крадат, не всички жени са лоши шофьори, не всички футболисти са глупави. Има си достатъчно кадърни учители, които трябва да се уважават.
Напълно потвърждавам това,което е написал slavia_forever за държавните университети. Аз лично завърших такъв( ПУ - Пловдив), и съм напълно съгласен, че голяма част от нещата,които се преподават там, въобще не са осъвременени. Може ли, по специалност маркетинг, да ни дават да четем от учебници писани през 90-те години на 20 век. Маркетингът е наука,която се развива постоянно, всяка година излизат различни идеи и концепции. А ние трябваше да четем за маркетинга от учебник, писан преди създаването на гугъл. :roll:
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

jusi123
Контакти:

Мнениеот jusi123 » 13 юни 2011 23:33

Тук идва разделението на учителите .. тези преподавали преди 2000г(дори някой преди 89 :o ) и новите младите които имат още детското в себе си (поетично :lol: ) По мои наблюдения по - младите намират по - лесен начин за изучаване на учебния материал .. по - лесно го обесняват и е много по- лесно на учениците да го разберат ..За мен учителите преди преподавали още от преди 2000г трябва незабавно да се пенсионират или нещо да измислят да се махат, че там часовете са ужас.. Явно има доста разлика от дисциплината и възпитанието на децата от тогава и сега... :cry:

Потребителски аватар
boston celtics
Контакти:

Мнениеот boston celtics » 13 юни 2011 23:34

Еми ок,ама още не си махнал анкетата... :?
Дали това, което не те убие те прави силен да продължиш, да искаш да загубиш, но победиш, да искаш да убиеш, но да спасиш, да имаш много, но да не споделиш, да видиш пътя, но да се отклониш, да се кълнеш,че няма да бъдеш друг,но да се промениш...

Потребителски аватар
Otherside
Контакти:

Мнениеот Otherside » 13 юни 2011 23:35

boston celtics написа:Как всички замлъкнаха....Жената ви постави по местата...Знам какво е,защото майка ми е учителка....А сега махнете анкетата...Или поне добавете още неща...

Благодаря ти за подкрепата! :P
Със сигурност и твоята майка дава всичко от себе си. Поздрави я от мен.

Потребителски аватар
hgfgvh
Контакти:

Мнениеот hgfgvh » 13 юни 2011 23:36

Otherside написа:Аз съм учителка и тази анкета ме обижда. Млада съм, но искам да съм перфектна в работата си. Винаги работя с желание, винаги съм била старателна и отговорна.
Учениците ми са казвали, че аз съм по-загрижена за тях, отколкото те самите за себе си. В училище съм им като втора майка. Освен да преподавам, съм възпитател и педагог. И звероукротител.
В края на всяка година на учениците ми им предстои външно оценяване, ние му казваме изпит, защото си е точно като изпит. Това е едно напрежение през цялата учебна година, да не казвам какво ми е тази и следващата седмица. И то точно около рождения ми ден.
Не мога да не се похваля, че всеки ден печатам допълнителни материали и упражнения, които им раздавам. И пак да се похваля, че ползвам лаптоп и проектор за часовете, защото е много по-лесно, освен упражненията на листите пред себе си, учениците да ги виждат и на PowerPoint презентация.
Миналата година имаше ученици с отлични оценки на външното им оценяване и аз съм изключително благодарна на тези деца. Това беше възнаграждение за моя и техния труд. Пожелавам на всички учители да изпитат такава любов от учениците си, както аз я изпитах миналата година.
Но трябва да призная, че и много се ядосвам и повишавам тон в час когато очакванията ми не се получават. Един не си написал домашното, друг няма желание да научи нещо, трети е нагъл и отговаря. Да съм учителка ми беше цел, но това е била някаква романтична представа за мен. Друго е когато се гмурнеш в действителността. Аз вкъщи, макар да си знам урока и материала наизуст, за да го подготвя за следващия ден, ми отнема повече време, отколкото учениците да се подготвят.

Значи все пак още някой споделя това, което почувствах и аз.Стана ми много обидно и наистина е неприятно, когато прочетеш нещо подобно, но за жалост нещата вече не са както е било в миналото и дори най-възрастните в някое село са ставали и са отдавали чест на учителя, защото той е бил умният човек, човекът който е давал разум и е учил на четмо и писмо. Поздравявам те за това, което си направила с учениците си, аз макар че не работя това на практиката си бях изключително доволен от учениците ми и няма някой, който и сега ако да види да не се зарадва и да ме помоли да се върна и да им преподаваш, просто трябва да се напипа правилното отношение и тогава вече учениците ще те боготворят!

jusi123
Контакти:

Мнениеот jusi123 » 13 юни 2011 23:38

Otherside написа:
boston celtics написа:Как всички замлъкнаха....Жената ви постави по местата...Знам какво е,защото майка ми е учителка....А сега махнете анкетата...Или поне добавете още неща...

Благодаря ти за подкрепата! :P
Със сигурност и твоята майка дава всичко от себе си. Поздрави я от мен.

Госпожа която гледа спорт и се интересува от него СУПЕР .. ако имахме такива и в моето училище цял час щяхме да си говорим за спортните събития през изминалия ден :lol: :lol:

Потребителски аватар
Otherside
Контакти:

Мнениеот Otherside » 13 юни 2011 23:46

hgfgvh написа:Значи все пак още някой споделя това, което почувствах и аз.Стана ми много обидно и наистина е неприятно, когато прочетеш нещо подобно, но за жалост нещата вече не са както е било в миналото и дори най-възрастните в някое село са ставали и са отдавали чест на учителя, защото той е бил умният човек, човекът който е давал разум и е учил на четмо и писмо. Поздравявам те за това, което си направила с учениците си, аз макар че не работя това на практиката си бях изключително доволен от учениците ми и няма някой, който и сега ако да види да не се зарадва и да ме помоли да се върна и да им преподаваш, просто трябва да се напипа правилното отношение и тогава вече учениците ще те боготворят!

Благодаря ти, това показва, че и ти си намерил правилния подход.
Миналата година преподавах на клас, който за всички други беше проблемен по отношение на дисциплината. Другите постоянно се оплакваха от тях. Но аз съм карала невероятни часове с тях. Имам прекрасни спомени. Точно на родителските срещи родителите ми казваха, че наистина подходът към учениците е много важен. Тази година идват през междучасията да си говорим.

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 13 юни 2011 23:51

Страхотно мнение. Адмирирам те. Сестра ми също е учителка, така че не малко съм слушал тезите от страна на учителската общност. Аз наблегнах повече виждането ми за обучението в учебните заведения след средното образование, които за много хора не са задължителни. В местата, където същото се заплаща скъпо, за тези които плащат се предполага, че имат пряк интерес да се придържат към изискванията на преподаващите им. Те от своя страна имат интереса (не само волята и романтичните нагласи от идеалите, свързани с тази професия), да пресъздадат по максимално интересен и професионален начин материята така, че да стигне до възможно най-голяма аудитория. Не само с желание, но и с професионален психологически подход и при определени правила, чиито граници не се преминават нито от преподаватели, нито от тези на които преподават. Защото в момента, в който студентите/учениците не приемат преподавателя, който получава много високи хонорари, той си заминава на заплата в държавните ВУЗ-чета, там където няма значение как преподава и как го приемат. Говоря за двустранен процес, в който и двете страни имат своите права и задължения и се водят по правила и критерии. Когато това стане навсякъде, тогава българското образование ще има класа и няма да има обидени преподаватели от общото мнение. Оценка за българския преподавател е нивото на образованието в България. Дори и да има единици, които с желание и любов опитват да вършат своята работа, това не е достатъчно. Учителската професия трябва да бъде добре обезпечена, а преподавателите да покриват критерии, част от които са психологически! Трябва да свикнем, че доброто образование, както и всичко качествено на този свят НЕ е безплатно, а комунизмът произведе учащи, чиято цел е да се научат достатъчно, за да не работят.
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
hgfgvh
Контакти:

Мнениеот hgfgvh » 13 юни 2011 23:52

Otherside написа:
hgfgvh написа:Значи все пак още някой споделя това, което почувствах и аз.Стана ми много обидно и наистина е неприятно, когато прочетеш нещо подобно, но за жалост нещата вече не са както е било в миналото и дори най-възрастните в някое село са ставали и са отдавали чест на учителя, защото той е бил умният човек, човекът който е давал разум и е учил на четмо и писмо. Поздравявам те за това, което си направила с учениците си, аз макар че не работя това на практиката си бях изключително доволен от учениците ми и няма някой, който и сега ако да види да не се зарадва и да ме помоли да се върна и да им преподаваш, просто трябва да се напипа правилното отношение и тогава вече учениците ще те боготворят!

Благодаря ти, това показва, че и ти си намерил правилния подход.
Миналата година преподавах на клас, който за всички други беше проблемен по отношение на дисциплината. Другите постоянно се оплакваха от тях. Но аз съм карала невероятни часове с тях. Имам прекрасни спомени. Точно на родителските срещи родителите ми казваха, че наистина подходът към учениците е много важен. Тази година идват през междучасията да си говорим.

Значи това, че идват да си говорите е показателно, успяла си да ги грабнеш някак и това само говори добре за теб, а до колегата от форума, който е пуснал темата да взема да му кажа да пусне и една с положителни и отрицателни отговори да видим тогава какъв ще е процента, учителите не са виновни на мързеливите и немотивирани ученици!!!

Върни се в “Свободна зона”