Alexx написа:Хан Аспарух е изключително исторически неточен филм.
Иначе е много добър като филм, но е далеч от историческата истина.
А ти, ако знаеш каква е историческата истина, кажи я, не я крий!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Alexx написа:Хан Аспарух е изключително исторически неточен филм.
Иначе е много добър като филм, но е далеч от историческата истина.
GOLEADOR написа:Дано романа Антон Дончев се изучава в българските училища.Така децата сами ще си отговорят на въпроса имало ли е турско робство в България или не.
ntodorov написа:Не виждам "Хан Аспарух" сред тези филми.
Филмът беше на три серии, но година след това беше "обединен" под една за да бъде
пласиран зад океана. Той е един от малкото БГ филми по това време прожектирани извън кината на Стария Юръп
във времена на "студена война" и политически противоречия.
Скъп филм, в който няма грам компютърна намеса. Масовите сцени бяха плод
на свикване "под знамената" на огромна част от тогавашната ни Народна армия и огромния ресурс от запасен контингент ( 1980/81 година).
Цели полета ( Дунавската равнина в частта около град Никопол и село Черквица) са били изпълнени с
народ. Огромни пари са наливани за костюми, декори, каскади. Скоро четох, че за този филм са били използвани толкова много коне,
колкото към този момент няма в цяла България.
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
talpata написа:Някои от филмите в десетката са толкова тъпи и безинтересни/Крадецът на праскови,Осъдени души..../,че отново се доказва лошият материал в България е доста голям и като е гласувал за тях ги прави това което не са.
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Drunken_Master написа:Филмът "Време на насилие" по романа на Антон Дончев "Време разделно" спечели класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино",която подреди 100-те най-любими български филми на зрителите по случай 100-годишнината на кинематографията у нас. Финалът беше излъчен снощи с гласуване на живо, а първи подгласници станаха "Козият рог" на Методи Андонов и "Оркестър без име" на Людмил Кирков.
От тук изниква и дълго предъвкваната тема "Дали наистина романът е пропаганда на БКП ?",тъй като според доста хора,романът е написан с изкривени исторически факти и множество манипулации.Достоверността на източниците, на които се базира романът, е подложена на сериозни съмнения.На многократно отправяните критики за това, че романът е поръчков, Антон Дончев отговаря: "На мен не са ми давали поръчка! Аз реших да я напиша тази книга. След като и Стефан Дичев, и Андрей Гуляшки отказаха, тогава бях още неизвестен автор. И ми дадоха само 75 лева командировъчни и аз обиколих Родопите с тия пари за 15 дни. Никога преди не бях ходил там."
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot], ReBorn1982 и 14 госта