Традиционни лекове в българския бит

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
hajitsu

Re: Традиционни лекове в българския бит

Мнениеот hajitsu » 01 дек 2013 21:26

Вино и ракия - профилактично. Също така много помагат билковият чай, чесънът, медът. Ако вече сте болни - 50 грама ракия на гладно или мазане с ракия на гърдите и гърба (второто е за децата и възрастните хора с отслабена имунна защита). Изрично отхвърлям ваксините - те са пригодени за предишен щам на вируса и няма да помогнат при новия. Напротив - по-вероятно е да отслабят организма, отколкото да го подсилят (предишни години съм си слагал ваксини и на следващия ден бях болен, изкарвайки група по-тежко от обикновено). Доста добър помощник в борбата с настинката и грипа са Омега 3 мастни киселини. Има различни комбинации с витамини, аз лично използвам тези с витамин Е. Но те не са само за зимата, а може да се приемат целогодишно, защото подпомага сърдечно-съдовата система, нервната дейност и тялото като цяло.

П.П. Не се чудете защо ракията помага при всякакви болежки - покачва телесната температура за известен период, при което "нашествениците" се чувстват некомфортно и умират. Неслучайно при развиване на инфекция организмът сам покачва температурата си.

Съвет: не бързайте с лекарствата като се разболеете (антибиотиците по-специално). Оставете тялото си само да се справи с проблема (покачването на температурата и болките в отделни мускули са типични). Ако не успее до 2-3 дни, тогава вече е време за по-сериозни мерки. Дотогава можете да редувате аналгин и парацетамол.

Добре влияе и аспиринът, независимо дали е обикновен или протект. Той разрежда кръвта, разширява кръвоносните съдове и помага за оросяването на крайниците, друг проблем в студеното време (при ниски температури кръвоносните съдове се свиват).
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 02 дек 2013 11:57

TristaNNN написа:Момент. Сладолед през зимата не звучи като лек за каквото и да е заболяване. Другарю, не се ли боите, че това сладко изкушение би могло да отклони крехките младежки съзнания от правия път? :?

Сладоледът "Кирил" е парадоксален в своето естество, тъй като той не е студен, а е по-скоро топъл и напомня повече на крем. В същото време може да бъде охладен и като сладолед. Родопчани помнят.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 02 дек 2013 12:34

shumkar_44 написа:
TristaNNN написа:Момент. Сладолед през зимата не звучи като лек за каквото и да е заболяване. Другарю, не се ли боите, че това сладко изкушение би могло да отклони крехките младежки съзнания от правия път? :?

Сладоледът "Кирил" е парадоксален в своето естество, тъй като той не е студен, а е по-скоро топъл и напомня повече на крем. В същото време може да бъде охладен и като сладолед. Родопчани помнят.

Aх, в такъв случай моля да простите невежеството ми. Всъщност защо не споделите рецептата за този крем, ще се радваме да приготвим и опитаме благинките на родопския край.
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
:mrgreen:[/offtopic]

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 02 дек 2013 14:29

TristaNNN написа:Всъщност защо не споделите рецептата за този крем, ще се радваме да приготвим и опитаме благинките на родопския край.

Прелестно. Рецептата не е в никакъв случай сложна, нито финансово ангажираща. Достатъчно е да закупите два плика крем нишесте, по възможност ягодово и малиново.Ползувайки овална купа, изсипете три супени лъжици от нишестето, като след всяка добавяте и по една лъжица биволско мляко. Разбъркайте интензивно до хомогенна смес, след което сипете още половин литър мляко, този път от крава. Сместа се изсипва в чаши за питейна вода. Ако искате "Кирил" да е сладолед, поставете клечка в сместа и вкарайте чашата във фризер за около час, след което ще имате прелестно лакомство на клечка, подобно на "Ескимо". Ако се опасявате от настинка, просто изсипете чашите обратно в овалната купа, разбъркайте сместа с три супени лъжици брашно и един жълтък и изсипете получения "Кирил" в една тава за кекс, който след това можете да изпечете във фурната.
Както казах, тези сладоледи могат да паснат на буквално всяко предпочитание.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 02 дек 2013 15:19

А ако ни е трудно да си набавим кисело биволско мляко, може ли да полз(у)ваме краве?

[offtopic]Мисля, че е крайно време да отворите тема за рецепти![/offtopic]
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 02 дек 2013 20:44

Споменатите от колеги ракия, вино и чесън са класика! Освен това наесен събираме шипки и ги сушим. Цяла зима почти всеки ден се вари по тенджерка шипков чай, който пием всички. Фрашкан е с витамини и полезности. В тенджерката според случая добавяме и стрък жълт кантарион, риган или мащерка( сбрани от Родопа), а може и всичките в в комбинация. Без захар-единствено мед. за сърцето и тонуса му е добре да е пие глог. Може да се вари чай, а може и да си вземете готова тинктура от аптеките-струва левче. По 20-30 капки сутрин и вечер.
Когато имах проблем с язва, пиех по литър чай от жълт кантарион на ден. Заедно с назначеното лекарство даде страхотен резултат.
Но все пак е добре да се консултира човек с опитен билкар. Билките далеч не са безвредни, те са мощни химически активни съединения и могат да са опасни при произволна употреба. Миналата година имах проблем, и се посъветвах с един такъв от Радуил. Пих месец каквото ми каза, и при контролните тестове лекарят не можеше да повярва... Вика: Кажи кво си пил, да го давам на пациенти и познати! Аз му казах, че лесно ще му дам рецептата, ама дали ще е подходяща за всеки?
Има ги тези неща. И другото-когато се ползват билки, трябва желязна дисциплина и търпение. Никакъв пропуск, никакво отпускане. Резултатите идват бавно, но пък са положителни, и най-важното-трайни!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Върни се в “Свободна зона”