Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

petko.h.markov
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот petko.h.markov » 14 дек 2015 10:31

boabbb написа:
petko.h.markov написа:
boabbb написа:Реална цена на природен ресурс :?: Няма такова нещо като "реална цена" . Има цена, която се определя на обикновения закон за търсене и предлагане ;) Саудитска Арабия вдига добива, Щатите почват да продават, Иран излиза на пазара с няколкото си милиарда барела :arrow: цената се срива яко ;)

Хайде бе,няма!Тогава как фирмите участват на търг?Можеш ли да продаваш нещо под себестойността му продължително време?

Може, викат му "дъмпинг" ;)

Дъмпинг-цена под цената за производство.И до кога ще издържиш?

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 14 дек 2015 10:49

petko.h.markov написа:
boabbb написа:
petko.h.markov написа:
boabbb написа:Реална цена на природен ресурс :?: Няма такова нещо като "реална цена" . Има цена, която се определя на обикновения закон за търсене и предлагане ;) Саудитска Арабия вдига добива, Щатите почват да продават, Иран излиза на пазара с няколкото си милиарда барела :arrow: цената се срива яко ;)

Хайде бе,няма!Тогава как фирмите участват на търг?Можеш ли да продаваш нещо под себестойността му продължително време?

Може, викат му "дъмпинг" ;)

Дъмпинг-цена под цената за производство.И до кога ще издържиш?

Специално в случая с нефта - докато е нужно на тоя, дето ти задава темпото ;) В Щатите по-големите фирми могат да получат "рамо" от държавата, ако е нужно ... А арабелите са като ветропоказатели, действат по метода за най-малкото съпротивление :lol: Колкото до иранците - там е малко мъгляво, тъй като те имат залежал петрол на склад и едва ли ще го изкарат на ниската цена :roll: Аз на тяхно място бих чакал по-добри времена, стига пускането на тоя петрол да не е било заложено в преговорите за сваляне на ембаргото ...
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Re: Националният фронт на Марин льо Пен претърпя поражение ?

Мнениеот doktora25 » 14 дек 2015 10:56

Жалко, но е още по-жалко, че президентските избори са чак са през 2017 г.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 14 дек 2015 11:35

Случващото се с нефта се обяснява със сравнително проста пазарна логика, без военни конспирации или световни заговори срещу Русия. :) Писал съм го тук още миналата година, когато някои хора обясняваха, че падането на цената е целенасочен удар срещу руската икономика и рублата.
Научно-техническият прогрес върви напред и вече наложи таван върху цената на петрола, което ще рече, че нови високи стойности като от близкото минало са малко вероятни. Имам предвид, че колкото по-скъп става конвенционалният нефт, толкова по-рентабилни изглеждат алтернативните източници и технологии (шистов нефт и не знам още какви). Затова арабите добиват много (като по този начин натискат конкуренцията в лицето на алтернативните технологии) и гледат да осребрят каквото могат дори на ниска цена, защото в противен случай рискуват да останат с огромни залежи от нефт с ниско търсене. Може да се добавят и други фактори като забавения растеж на китайската икономика, например, които също имат принос.
А руснаците да се съобразяват с пазарната ситуация, защото глобалният пазар няма да се съобразява с тях. ;)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 14 дек 2015 11:40

Tommi написа:Случващото се с нефта се обяснява със сравнително проста пазарна логика, без военни конспирации или световни заговори срещу Русия. :) Писал съм го тук още миналата година, когато някои хора обясняваха, че падането на цената е целенасочен удар срещу руската икономика и рублата.
Научно-техническият прогрес върви напред и вече наложи таван върху цената на петрола, което ще рече, че нови високи стойности като от близкото минало са малко вероятни. Имам предвид, че колкото по-скъп става конвенционалният нефт, толкова по-рентабилни изглеждат алтернативните източници и технологии (шистов нефт и не знам още какви). Затова арабите добиват много (като по този начин натискат конкуренцията в лицето на алтернативните технологии) и гледат да осребрят каквото могат дори на ниска цена, защото в противен случай рискуват да останат с огромни залежи от нефт с ниско търсене. Може да се добавят и други фактори като забавения растеж на китайската икономика, например, които също имат принос.
А руснаците да се съобразяват с пазарната ситуация, защото глобалният пазар няма да се съобразява с тях. ;)

Евала, това е все едно да кажеш, че Минев не блъсна Асприля, а се опря в него, щото се беше спънал :lol: :lol: Къде ги тия други източници, бе :?: Кой нормален човек си купува електромобил, да не говориме за т.нар. хибриди :?:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 14 дек 2015 11:57

boabbb написа:
Tommi написа:Случващото се с нефта се обяснява със сравнително проста пазарна логика, без военни конспирации или световни заговори срещу Русия. :) Писал съм го тук още миналата година, когато някои хора обясняваха, че падането на цената е целенасочен удар срещу руската икономика и рублата.

Евала, това е все едно да кажеш, че Минев не блъсна Асприля, а се опря в него, щото се беше спънал :lol: :lol: Къде ги тия други източници, бе :?: Кой нормален човек си купува електромобил, да не говориме за т.нар. хибриди :?:

Не те разбрах. :? За какви електромобили ми говориш? :roll:
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

THE G.A.M.E

Re: Националният фронт на Марин льо Пен претърпя поражение ?

Мнениеот THE G.A.M.E » 14 дек 2015 13:00

Хубаво е когато пишман националисти губят по-всички фронтове.

Не разбирам хората, които подкрепят пишман-национализма ?
Та нали един такъв предизвика Втората Световна Война ?
К'во, готино ли беше ???
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

petko.h.markov
Контакти:

Мнениеот petko.h.markov » 14 дек 2015 13:04

Като всяка стока и петрола си има цена по себестойност,която включва всички разходи по добиването му.Или както аз не много точно съм нарекъл "реална цена"
Относно пазарна цена там влияят други фактори-пазара,но не вярвам някои продължително време да продава под себестойността.По-добре да изчака по-добри
времена.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 14 дек 2015 13:20

petko.h.markov написа:Като всяка стока и петрола си има цена по себестойност,която включва всички разходи по добиването му.Или както аз не много точно съм нарекъл "реална цена"
Относно пазарна цена там влияят други фактори-пазара,но не вярвам някои продължително време да продава под себестойността.По-добре да изчака по-добри
времена.

Разбира се, че има разходи по добива и други съпътстващи разходи. Тази себестойност е различна и варира според определени фактори (примерно геоложки особености). Сега не продават под себестойността, реализират си печалби (макар и по-малки, отколкото при 100 долара за барел), но въпросът е, че предпочитат да продават каквото могат при по-ниски печалби, а не да чакат по-добри времена, защото може и да не ги дочакат.

Потребителски аватар
HoUs4oOL

Мнениеот HoUs4oOL » 14 дек 2015 13:24

Tommi написа:Не те разбрах. :? За какви електромобили ми говориш? :roll:

На база на какво твърдиш, че научно техническия прогрес вървял напред и затова цената на нефта падала, да не са открили някакъв революционен заместител на нефта и ние да не сме разбрали.
Китайската икономика се забави, но за сметка на това тази на Индия отчете по-голям ръст от очаквания.

Върни се в “Свободна зона”