Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот CTAHKO » 24 яну 2016 16:12

Кашчей написа:
Tommi написа:................................... Да си избрал друга банка, която не е фалирала. ;)

Като влизаш в дадена банка, дали на вратата те посреща светлинно табло с информация за това, дали ще фалира или не банката :roll: И още нещо, по мой си лаишки начин:
Банката взема от теб и мен пари назаем (депозитите са си точно това), като ни плаща цена от около 2% лихва годишно, но дава тези взети от нас пари на Васконти (примерно) с лихва от 12-14%, също назаем. Ако аз или ти отидем да си ги изтеглим преди някакъв срок-банката ни санкционира, а ако Васконти отиде да си върне заема предсрочно също го санкционира. Въпросът е, аз и ти, като заемодатели на банката, можем ли да я санкционираме финансово, ако си променя едностранно условията по договора, а Васконти може ли?

Ти осъзнаваш ли, че целият ни банков сектор работи против абслоютно всякакви европейски правила и разпоредби, и си прокарва лобистки закони, в противоречие със същите тези правила и директиви 8-) На първо четене и без да се замислям е точно този казус, който повдигна и който е в противоречие с директива 93 на ЕС, което поставя българските банки дори над европейските закони и правила 8-) Да не гоорим, че и останалите институции работят против европейските правила, но това по никакъв начин не им пречи да ни лъжат и сапунисват с някакви европейски изисквания, когато това им отърва 8-) Ето ти директива 93.

http://www.mi.government.bg/bg/library/ ... 262-4.html
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 16:19

Кашчей написа:
Tommi написа:................................... Да си избрал друга банка, която не е фалирала. ;)

Като влизаш в дадена банка, дали на вратата те посреща светлинно табло с информация за това, дали ще фалира или не банката :roll: И още нещо, по мой си лаишки начин:
Банката взема от теб и мен пари назаем (депозитите са си точно това), като ни плаща цена от около 2% лихва годишно, но дава тези взети от нас пари на Васконти (примерно) с лихва от 12-14%, също назаем. Ако аз или ти отидем да си ги изтеглим преди някакъв срок-банката ни санкционира, а ако Васконти отиде да си върне заема предсрочно също го санкционира. Въпросът е, аз и ти, като заемодатели на банката, можем ли да я санкционираме финансово, ако си променя едностранно условията по договора, а Васконти може ли?

При другите инвестиции също не те посрещат със светлинно табло. :) Или си набавяш информация по свои канали, или се доверяваш на регулаторните органи, схемите за защита на влоговете и т.н. Да, в много случаи дори да си най-големия експерт пак няма да хванеш проблем по простата причина, че не разполагаш с необходимата вътрешна информация. Но това е риск, който не може да се избегне.
Какво можеш и не можеш го пише в договора ти и в законите. Като откриеш някакво несъответствие, може да си търсиш правата.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 16:20

il4o_iliew написа:Tommi щом лихвата е цена, що Бернанке казва, че ФЕД трябва да налага отрицателни лихви-цени? Това като ми го обясниш и веднага те признавам за икономист номер едно. :)

http://www.marketwatch.com/story/bernan ... 2015-12-15

Кажи ми коя квартира има отрицателна цена и в кой магазин продават на отрицателни цени, да отида там. :lol:

Ами прочети, то си пише в статията.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 16:25

CTAHKO написа:
Tommi написа:Това можеше да го напишеш без да ме цитираш, защото моят пост се отнася за съвсем друго нещо. :) А по твоя проблем: Да си мислил, когато си инвестирал. Да си избрал друга банка, която не е фалирала. ;)

Викаш да играем тото, а :lol: Банкерството към хазартният бизнес ли се води 8-) Ама не знам защо все бягате от въпроса ми. В кой момент банката носи някаква отговорност :?: :?: :?: Изтеглил си пари, банката ти дига лихвата, не можеш да го изплащаш - ДА СИ МИСЛИЛ. Внесъл си пари в банката, тя фалира и пак ДА СИ МИСЛИЛ 8-) Пак да питам, в кой момент банката носи отговорност :? Тази банкова система ли сте тръгнали да ми възхвалявате 8-)

Носи отговорност да е стабилна, ликвидна, рентабилна и т.н. Иначе ѝ удрят кепенците. Има един куп изисквания, които трябва да покрива. Отделно си носи рисковете от всякакви загуби, но има един куп специалисти, които получават заплата, за да управляват тези рискове.

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 24 яну 2016 16:28

Прочетох я и именно поради това осъзнах, че лихвата не е цена, както се опитваш да ни убедиш.

Не може една цена да е отрицателна, щото измерва нещо, което съществува. Трудът ти например може ли да е отрицателен, краставиците на пазара може ли да са отрицателни? Демек ти да си плащаш, че се трудиш, или на теб да ти плащат, че си взимаш краставици.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 24 яну 2016 16:30

Tommi написа:
Кашчей написа:

При другите инвестиции също не те посрещат със светлинно табло. :) Или си набавяш информация по свои канали, или се доверяваш на регулаторните органи, схемите за защита на влоговете и т.н. Да, в много случаи дори да си най-големия експерт пак няма да хванеш проблем по простата причина, че не разполагаш с необходимата вътрешна информация. Но това е риск, който не може да се избегне.
Какво можеш и не можеш го пише в договора ти и в законите. Като откриеш някакво несъответствие, може да си търсиш правата.

С други думи, твоят съвет е да си нямаме никаква работа с банките 8-) От прочетеното аз поне това разбрах 8-) Особено в частта с доверието в регулаторните органи 8-)

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 24 яну 2016 16:32

Tommi написа:
Носи отговорност да е стабилна, ликвидна, рентабилна и т.н. Иначе ѝ удрят кепенците. Има един куп изисквания, които трябва да покрива. Отделно си носи рисковете от всякакви загуби, но има един куп специалисти, които получават заплата, за да управляват тези рискове.

Нито една банка в момента не е стабилна, щото няма сто процента ликвидност. Това означава, че могат да и турят кепенците още сега по простата причина, че ако всички вложители отидат и си изтеглят парите от банката, тя няма да може да ги изплати. ;) Говорим за всяка една банка.

Следователно тези "специалисти" които управлявали риска преспокойно можем да ги уволним и да се насочат към друга специалност, от която ще са от полза на обществото.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 24 яну 2016 16:37

Tommi написа:
CTAHKO написа:
Tommi написа:Това можеше да го напишеш без да ме цитираш, защото моят пост се отнася за съвсем друго нещо. :) А по твоя проблем: Да си мислил, когато си инвестирал. Да си избрал друга банка, която не е фалирала.

Викаш да играем тото, а. Банкерството към хазартният бизнес ли се води 8-) Ама не знам защо все бягате от въпроса ми. В кой момент банката носи някаква отговорност :?: Изтеглил си пари, банката ти дига лихвата, не можеш да го изплащаш - ДА СИ МИСЛИЛ. Внесъл си пари в банката, тя фалира и пак ДА СИ МИСЛИЛ 8-) Пак да питам, в кой момент банката носи отговорност :? Тази банкова система ли сте тръгнали да ми възхвалявате 8-)

Като са такива специалисти и са толкова много, що фалират банките тогава 8-) Ще ни припомниш ли каква беше първата работа на същите тези отговорни специалисти и експерти, когато Обама отпусна спасителен пакет от 80 милиарда долара на AIG за да не фалира 8-) Пък ти пак си пиши за някаква отговорност 8-)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 24 яну 2016 16:40

il4o_iliew написа:
Tommi написа:

Нито една банка в момента не е стабилна, щото няма сто процента ликвидност. Това означава, че могат да и турят кепенците още сега по простата причина, че ако всички вложители отидат и си изтеглят парите от банката, тя няма да може да ги изплати. ;) Говорим за всяка една банка.

Следователно тези "специалисти" които управлявали риска преспокойно можем да ги уволним и да се насочат към друга специалност, от която ще са от полза на обществото.

Има една малка подробност. За това че си търсите ВАШИТЕ СОБСТВЕНИ ПАРИ ще ви обвинят, че искате да фалирате банката 8-) С дуги думи, вие сте виновни, че сте си потърсили парите 8-) Даваш ги и в никакъв случай не трябва да си ги търсиш обратно 8-)

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 16:48

il4o_iliew написа:Прочетох я и именно поради това осъзнах, че лихвата не е цена, както се опитваш да ни убедиш.

Не може една цена да е отрицателна, щото измерва нещо, което съществува. Трудът ти например може ли да е отрицателен, краставиците на пазара може ли да са отрицателни? Демек ти да си плащаш, че се трудиш, или на теб да ти плащат, че си взимаш краставици.

Ако беше прочел поне заглавието, щеше да разбереш, че отрицателните лихви влизат в ролята на инструмент в борба с кризата. Т.е. не са отризателни заради това, че финансовият ресурс е с отрицателна стойност, а заради това, че преследват някаква цел. Чисто икономически е нетрадиционен метод, но на практика може да се приложи.

Върни се в “Свободна зона”