Националният ни интерес, ако Германия беше спечелила войната

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

honda
Контакти:

Re: Националният ни интерес, ако Германия беше спечелила войната

Мнениеот honda » 02 ное 2010 21:42

THE G.A.M.E написа:
honda написа:А това че през 1940-41 българската армия е можела да се противопостави на немската е несериозно.

Несериозно, несериозно .... колко да е несериозно ?
Колкото, когато се включваме на страната на западните сили, и наритваме няколко SS дивизии из Сърбия, Хърватия и Унгария ? ... :lol:
Както написах по горе, техническото превъзходтсво на немците е щяло да се изпари още при преминаването на Дунав !
Да не говорим вече, за Стара планина ....
От това нагоре, към онзи момент нашите със сигурност са можели да мобилизарат към 1 милион българи, докато немците са разполагали с 500 - 700 хил.
Тоест, и численото превъзходтсво е щяло да бъде на страната на България.
Много подценяваш Българската армия ми се струва ... ;)
Армия,която междудругото, няма загубена битка в историята си !
Войни да, но всички знаем заради кои ..... некъдърните ни политици !

През 1940/41 българската армия не е имала практически никакви противотанкови средства, практически никакви зенитни средства, практически никакви сериозни бронетанкови съединения. Просто нашите не са имали с какво да спрат една танкова колона- с щикова атака или с атака на кавалерията просто е нямало да стане. Въоръжението на българската армия през 1944/45 е доста по-различно от същото през 1940/41. Българската армия първо взема не малко изоставено от немците тежко оръжие- основно оръдия, също така получава и от руснаците трофейно немско оръжие. Германците са покаали че нямат проблем при преминаването на реки - по нагоре съм ти написал няколко реки ,който не са по-тесни от Дунав и на брега им е имало разработени отбранителни линии . също така не са имали проблеми при преминаването и на планински масиви- релефа в Гърция и Югославия не е много по-различен от този в България и германците са минали през планините без да срешнат никаква сериозна съпротива.
между другото дядо ми е бил полковник и командир на полк в царската армия, така че няма как да не уважавам българската армия ;) .
Вече ти писах какви са били тези СС дивизии с които се срещат нашите. Между другото в много български източници се споменава ,че дивизията "Принц Ойген" е била унищожена от българската армия- не е вярно. Нашите побеждават ,но не ги унищожават. Официално дивизията "Принц Ойген" се предава на югославската армия след капитулацията на Германия.
Като пишеш за войната и участието на България в последната фаза забравяш ,че българската армия не е участвала самостоятелно- тя е била в подчинение на 3-ти Украински фронт на маршал Толбухин. Между другото не ми е известно българската армия да се е сблъсквала с която и да е от елитните немски дивизии- "Адолф Хитлер", "Дас Райх", "Тотенкопф"(Мътрвешка глава), "Норд", "Викинг","Флориан Гайер", "Велика Германия"(не е СС дивизия) ,ще ти бъда много благодарен ако имаш някаква информация по въпроса да я споделиш.
Към Madridist-една поправка - най-елитната немска част е 2-ри СС танков корпус - съставен от СС танковите дивизии ЛССАХ( "Адолф Хитлер")," "Дас Райх" и "Тотенкопф"- почти всички пробиви немската армия са извършени от него. Между другото ЛССАХ е първата немска част ,която навлиза на територията на България през 1941.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 03 ное 2010 07:46

Кашчей написа:А ти си един много, ама много заблуден човек!

Невероятно .....
Човек решава да напише няколко интересни факта, и го обвиняват в "заблуден"! ... :lol:
И що така ?

П.п.

Като нямаш какво да кажеш по темата, защо пишеш ?
==================================================================================

Иначе се получи доста добра дискусия, научих някои нови и неизвестни ( поне за мен ) неща.
Човек наистина - реално, цял живот се учи !
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 03 ное 2010 11:37

THE G.A.M.E написа:
Иначе се получи доста добра дискусия, научих някои нови и неизвестни ( поне за мен ) неща.

+1. Напълно съм съгласен с теб Изображение. Аз също научих интересни неща и факти,които не ги знаех. Все пак темата за ВСВ е изключителнои обширна и няма как човек да знае всичко. Дано всички спорове във форума, са на такова интелектуално ниво като този. :)

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 03 ное 2010 18:37

THE G.A.M.E написа:
Кашчей написа:А ти си един много, ама много заблуден човек!

Невероятно .....
Човек решава да напише няколко интересни факта, и го обвиняват в "заблуден"! ... :lol:
И що така ?

П.п.

Като нямаш какво да кажеш по темата, защо пишеш ?
==================================================================================

Не мисля, че е интересен факт наивната ти вяра, че България е можела да спре немската армия в началото на 41-а.Това беше причината да ти напиша, че си много заблуден.Знаеш(надявам се) какво е представлявала линията "Мажино", но и тя не е помогнала на Франция, а ти наивно вярваш, че Дунав и Стара планина ще ги спрат.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 03 ное 2010 21:29

Препоръчайте ми няколко добри и надежни сайта за ВСВ
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

bronzov
Контакти:

Мнениеот bronzov » 04 ное 2010 06:22

Не искам и за миг дори да си представя какъв ужас щеше да сполети не само България, но и цялото човечество, ако фашистите, които унищожиха милиони хора в страшните лагери на смъртта, избиха други милиони невинни граждани на окупирани държави, проявиха небивала жестокост към заловени борци от съпротивата, бяха спечелили войната. Представяте ли си, каква държава щеше да бъде България, при една победа на немско-фашисткото чудовище, победа за която работеше с пълни сили тогавашната фашистка власт у нас?
Във всички случаи ние щяхме да бъдем държава еднотипна с нацистка Германия. Нашата държава, щеше бъде изградена изцяло по образ и подобие на тази чудовищна, фашистка Германия. Нацизмът, който щеше да бъде въведен щеше да даде всички свойствени за него отровни плодове. Това, което щеше да ни се случи при една победа на нацистка Германия, щеше да надмине ужасите на собствения ни фашизъм.
За щастие това не се случи и войната завърши с победа за антихитлеристката коалиция.Това е една от най-големите исторически победи за човечеството!

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 04 ное 2010 15:05

AnalBreaker написа:Препоръчайте ми няколко добри и надежни сайта за ВСВ

За мен, най-добрият български сайт за ВСВ е форумът "Бойна слава". Ето ти линк с раздела за ВСВ- http://forum.boinaslava.net/forumdisplay.php?s=5b2385e8eb63899903d3ce4f4245033a&f=273. Има страшно полезна и интересна информация. 8-) Отделно има тема,във въпросният форум, за линкове към страници за ВСВ- http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5517 8-)

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 04 ное 2010 19:18

Мерси, Вик :)
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
Mussolini
Контакти:

Мнениеот Mussolini » 05 ное 2010 12:56

bronzov написа:Не искам и за миг дори да си представя какъв ужас щеше да сполети не само България, но и цялото човечество, ако фашистите, които унищожиха милиони хора в страшните лагери на смъртта, избиха други милиони невинни граждани на окупирани държави, проявиха небивала жестокост към заловени борци от съпротивата, бяха спечелили войната. Представяте ли си, каква държава щеше да бъде България, при една победа на немско-фашисткото чудовище, победа за която работеше с пълни сили тогавашната фашистка власт у нас?
Във всички случаи ние щяхме да бъдем държава еднотипна с нацистка Германия. Нашата държава, щеше бъде изградена изцяло по образ и подобие на тази чудовищна, фашистка Германия. Нацизмът, който щеше да бъде въведен щеше да даде всички свойствени за него отровни плодове. Това, което щеше да ни се случи при една победа на нацистка Германия, щеше да надмине ужасите на собствения ни фашизъм.
За щастие това не се случи и войната завърши с победа за антихитлеристката коалиция.Това е една от най-големите исторически победи за човечеството!

Не съм сигурен, че така биха се развили нещата.Да не би да мислиш, че зад геноцида над евреите са стояли всички германци, които са избрали нацистите да управляват?Ако хората знаеха за тези издевателства никой нямаше да ги търпи и затова твоя сценарий ми се вижда невъзможен.Видях, че мадридиста споменава за Катинската гора и се сетих за нещо малко известно в България, поне така си мисля.Знаете ли какво нарежда Сталин след приключването на войната?Когато съветските войските се прибират той нарежда голяма част да бъдат избити.Ще питате защо - ами те били потенциален враг на държавата понеже са видели устройството на западаните страни, което е коренно различно от комунистическите ценности в СССР.Много писатели и поети, част от културната интелигенция в СССР са били погубени в ГУЛАГ и другите подобни места.И не става дума само за войниците, които са били в Германия.Така че монетата има две страни.Не си мислиете че едва ли не само в нацистка Германия са се извършвали ужаси.Просто те са били победени и "тримата големи" са изкарали наяве "немските кириливи ризи".По време на война се случва всичко.И в завършек ще добавя че тази победа на антихитлеристката коалиция не бива да се приема като победа на цялото човечество, а като урок.Иначе е много вероятно нещата да се повторят....Поздрави.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 05 ное 2010 21:36

AnalBreaker написа:Препоръчайте ми няколко добри и надежни сайта за ВСВ

Oсвен сайта предложен ти от Мадридиста, бих ти предложил и един филм- "Вторая Мировая ден за днем" - на руски е около 100 серии е мисля ,че го има в замунда. един малко по-различен поглед за войната. Бих те препоръчал книгите на Гудериан, Манщайн, фон Клайст, Алекзандър. на фон Клайст я няма на български, другите ги има .
Иначе и на мен цялата дискусия по тази тема ми достави удоволствие.

Върни се в “Свободна зона”