boabbb написа:А икономическото положение - същия х*й, само дето излиза от друг джобОня мазният министър на финансите ме е гнус да го гледам, а пък като заговори - ми става лошо
Теглил нови заеми да връща старите
![]()
Ти си типичният пример за лаик, та ти ли ще ми даваш оценка за действията на финансовия министър!?? В интернет спокойно можеш да провериш какъв е държавният дълг на България и как се е движел неговият процент през годините. Както и на кое място е България в това отношение спрямо другите страни от ЕС. Какво странно има в това да се погасяват дълговете чрез заеми!?? Да, България има дългове, ако случайно не знаеш това, а тези дългове си имат падежи. Само до края на 2017г. предстои да се падежира общ държавен дълг на стойност 5.9 милиарда лева. Опциите пред правителството са да запълни фискалния резерв с нови спестявания от бюджетни излишъци, с които да се увеличат натрупванията в резерва, да се приватизират държавни активи и да бъдат използвани по същото предназначние или падежиращите дългове да бъдат финансирани с нови заеми.
И понеже постоянно се спекулира по темата ще добавя, че според Конвергентната програма за периода 2013-2016г., подготвена от ГЕРБ и придобила завършен вид по време на служебния кабинет, рефинансирането на падежиращите дългове се счита за най-удачния вариант.