McLovin написа:Red Warrior написа:RedeviL написа:Земетресене от 6,5 по скалата на Рихтер в Егейско море разлюля към 12:30 часа България. Епицентърът е на 22 километра от град Камаритосиа и на 44 от остров Гьокчеада, което е на 320 километра югоизточно от София. Трусът бе усетен отчетливо в столицата и други части на страната. За момента няма информация за поражения на територията на България и няма причина за допълнителна паника. Преди две години и два дни бе последното силно земетресение в България - 5,6 в Перник. Днешният труд обаче е около 30 пъти по-силен заради спецификата скалата на Рихтер. При земетресение от 5,6 се освобождава енергия от 16 тераджаула, докато при 6,5 - както е днешното енергийният еквивалент е 360 терадажула. С всяко увеличаване с 0,2 единици от скалата, енергията, която се освобождава се удвоява. Поради тази причина на места в страната, най-вече в Южна България, то е било усетено доста по-силно от това край Перник.
Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=489295
Мисля, че това обяснява причината, поради която на някои места в страната днешното земетресение е било усетено по-силно от това в Перник преди 2 години.
Поне в София миналото земетресение се усети доста по-силно от днешното. Не много, но осезаемо по-силно. Нормално след като сме по-близо до Радомир отколкото до Тасос.
Което поне мен ме прави много тъжен![]()
Какво му е на Пернишкия регион? Мили, възпитани и културни хора, които и на мравката път правят. Красив изглед на мини и рушащи се заводи.