Юридически въпрос!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Юридически въпрос!
Най-вероятно е валиден. Не съм компетентен, но мисля, че на базата на такъв договор хората си плащат данъка за наема 10% и не сме заверявали при нотариус. Мисля, че на базата на такъв договор хазяите могат да си търсят по съдебен път парите за наема.
- child in time
- Контакти:
venger написа:Според мен трябва да се обърнеш към адвокат или компетентно лице, това не е въпрос за форум, мненията ще бъдат абсолютно различни и взаимно изключващи се.
Прав си но във форума има и доста квалифицирани колеги за някой знам че са с юридическо образование! Предполагам че ще получа достоверен отговор на въпроса!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! 

Валиден е. При договор за наем, нотариалната заверка съвсем не е задължителна. http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2121934337 от чл.238 до чл.239
[offtopic]Ама все пак изчакай Мегън какво ще каже
[/offtopic]
[offtopic]Ама все пак изчакай Мегън какво ще каже

Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Естествено, че е валиден, никъде в закона (ЗЗД) не пише, че е нужна нотариална заверка на подписите при договор за наем, за да бъде действителен и да поражда действие.
Е ако решиш да го завериш, няма да ти се разсърдят предполагам. Досега не съм виждал нотариус да отказва пари.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Абсолютно валиден.
Nevertheless написа:Лично, некомпетентно мнение - НЕ !
Нотариусите са за това -за да правят нещо валидно пред закона . Така си мисля .. иначе .. за какъв .. ч..п взимат пари , такис и пр.
Пак повтарям - некомпетентно мнение.
До колкото знам главната работа на нотариусите е да валидират гражданско представителство - тоест да прехвърля юридически правомощия от едно лице на друго. Щом сделката не е за продажба на жилище, а само за отдаване под наем не би трябвало да се налага подпис на нотариус.
Мисля, че е валиден. Ролята на нотариуса е по-скоро да узаконява собственост!
child in time написа:Подписан от двете страни договор в два екземпляра за наем на жилище валиден ли е пред закона без нотариална заверка?
Ето адреса на примерния договор : http://contract.bg/content/view/12/60/
Валиден е. Стига да може да докажеш при необходимост че е подписан от двете страни.
Ето ти и отговор от компетентен (аз демек:) ):
Договорът ти за наем е напълно валиден. Договорът за наем изобщо не е нужно да е в писмена форма, камо ли да е нотариално заверен. Има изключения де.... но като цяло това е.
Договорът ти за наем е напълно валиден. Договорът за наем изобщо не е нужно да е в писмена форма, камо ли да е нотариално заверен. Има изключения де.... но като цяло това е.