Гардът на Чикаго Булс Дерик Роуз официално получи приза за Най-полезен играч в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 22-годишният Роуз е най-младият баскетболист, удостоен с най-ценното индивидуално отличие в Лигата. Той получи 113 първи места в анкетата между 121 изтъкнати спортни журналисти отвъд Океана, или 1182 точки.
Далеч зад Дерик Роуз на второ място остана центърът на Орландо Дуайт Хауърд със 643 точки. Победителят от последните две години ЛеБрон Джеймс зае трета позиция (522т.), Коби Брайънт е четвърти (428т.), а Кевин Дюрант – пети.
През миналото лято Дерик стана световен шампион със САЩ, а след това изведе Чикаго до първото място в цялата Лига, с 62 победи и 20 загуби. Роденият именно в Чикаго баскетболист регистрира средно по 25 точки, 7.7 асистенции и 4.1 борби на мач.
„Това е нещо, за което само съм си мечтал. Тази награда ме кара да си мисля, че всичко е възможно. Благословен съм да съм на това място,” призна Роуз, и почти се разплака, изказвайки благодарностите си към своята майка Бренда, която от първия ред наблюдаваше церемонията.
„Когато в началото на миналия сезон заявих, че искам да стана MVP, не се опитвах да съм арогантен. Знаех, че съм работил здраво през цялото лято, и исках да си дам цел,” сподели Дерик, който още през септември зададе риторичния въпрос: „Защо да не стана MVP?!”
Роуз ще получи отличието си пред своите фенове в „Юнайтед Сентър” в ранните часове на четвъртък, преди Мач №2 от серията с Атланта от полуфиналите на Изток.
Своята гордост с Дерик Роуз преди награждаването му изказаха генералният мениджър на Чикаго Гар Форман, както и наставникът, и Треньор №1 на сезона в НБА, Тим Тибъдо.
Майкъл Джордан е последният играч на Чикаго, печелил отличието, през 1998-ма година.
Дерик Роуз е №1 в Драфта през 2008-ма, Новобранец на годината, и титуляр в Мач на звездите, но бе категоричен, че наградата за MVP е най-невероятното нещо, което му се е случвало до момента.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jazZWXqiVBQ[/youtube]