Кой е най-хубавият химн на футболен отбор в България?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Re: Кой е най-хубавият химн на футболен отбор в България?

Мнениеот slavia_forever » 21 ное 2010 17:04

ivo_gf написа:
whitesnake написа:Ако можеш,постни и химна на Миньор,моля ти се ! Нали се сещаш,там дето вместо "жик-так" се пее "Ми-ньор!" или там на Мишо Шамара с винкела...Не знам кое от двете е химна :roll:

http://vbox7.com/play:666e9318
Я ми посочи къде се пее вместо жик-так Мин-ьор? Прави разлика между това, че Михи или някой друг е решил да направи песен за нас и химна, моля ти се :)

Предполагам, че whitesnake имаше предвид това: :lol: :lol: :lol:

Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
kokic1986
Контакти:

Мнениеот kokic1986 » 21 ное 2010 17:12

MORSKI написа:А това блу канари какво е? Кой го изпълнява и защо се пее на италиански?

Да бе и аз се това се чудя :? Като гледам клипчето това е няква пиеска и то хумористична , защото хората се смеят :shock: и цялото това какво общо има с Ботев Пловдив :?: Някой ботевист да обясни , че всички сме в тотално неведение :?

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 21 ное 2010 18:23

MORSKI написа:
nik_bg1 написа:
TPAKTOP написа:Айде кажете кой е химна на Ботев Пд? Това клипче го гледах доста пъти ама не схванах нищоо :shock:

"Естествено, че най-хубавият химн е на Ботев Пловдив...а именно "Тих бял Дунав" стихотворение което е написано от Иван Вазов "...при първата вест за минаването на Ботьова чета при Козлодуй..."

А това блу канари какво е? Кой го изпълнява и защо се пее на италиански?

Blue canary значи "тъжни канарчета".А защо се пее на италиански?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=97Huj2QXmSM[/youtube]
Ето защо.Защото си е италианска песен.

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 21 ное 2010 20:07

Чудесно Аваланче, но това какво общо има с Ботев Пловдивд освен канари? И това било ли е химн :shock:

Потребителски аватар
TPAKTOP
Контакти:

Мнениеот TPAKTOP » 21 ное 2010 20:12

nik_bg1 написа:
TPAKTOP написа:Айде кажете кой е химна на Ботев Пд? Това клипче го гледах доста пъти ама не схванах нищоо :shock:

"Естествено, че най-хубавият химн е на Ботев Пловдив...а именно "Тих бял Дунав" стихотворение което е написано от Иван Вазов "...при първата вест за минаването на Ботьова чета при Козлодуй..."

Аз питах затова с канарите и клоуните! ;) Не е ли малко нахално да се присвоява национална революционерска песен и да се използва за лични облаги?! Все едно да кажа че хина на ЦСКА е "Мила родино" :?
helemong написа:Най-хубавото е че феновете и футболистите на цска явно не разбраха нищо от лекцията на доктор Ст.Генов след две седмици когато им се изнесе лекция номер две в София и бъдат отстранени за купата да усетят,че е замърсен въздуха в столицата

Потребителски аватар
TPAKTOP
Контакти:

Мнениеот TPAKTOP » 21 ное 2010 20:15

MORSKI написа:Чудесно Аваланче, но това какво общо има с Ботев Пловдивд освен канари? И това било ли е химн :shock:

Не яввно е била някаква закачка :? Едва ли фенове на Ботев биха пяли за "тъжни канари"
helemong написа:Най-хубавото е че феновете и футболистите на цска явно не разбраха нищо от лекцията на доктор Ст.Генов след две седмици когато им се изнесе лекция номер две в София и бъдат отстранени за купата да усетят,че е замърсен въздуха в столицата

Потребителски аватар
radezki
Контакти:

Мнениеот radezki » 21 ное 2010 20:20

kokic1986 написа:
MORSKI написа:А това блу канари какво е? Кой го изпълнява и защо се пее на италиански?

Да бе и аз се това се чудя :? Като гледам клипчето това е няква пиеска и то хумористична , защото хората се смеят :shock: и цялото това какво общо има с Ботев Пловдив :?: Някой ботевист да обясни , че всички сме в тотално неведение :?

В началото на 60-те тази италианска песен е била голям хит./Ако сте гледали българския филм ,,Сезона на канарчетата'',може и да ви стане и по-ясно/ и е била популярна сред всички млади хора тогава.На Ботев пък точно тогава започнали да им викат канарчета и съвсем естествено популярната тогава песен ,веднага се свързала с отбора на Ботев и започнали да я пускат на мачовете на Ботев/без значение от текста и смисъла-просто хит в който се пее за канарчета/.Само че тази музикална визитка на отбора била приета много добре от всички жълто-черни привърженици и се е наложила да се слуша на всеки домакински мач на Ботев ,вече повече от 40 години.
П.С. Спомням си едно интервю на сегашния треньор на Левски Я.Петров преди време , в което каза че е играл на доста места и у нас и в чужбина и е слушал доста клубни химни , но когато чуе Блу канари настръхва и не може да я сравни с никоя друга свързана с футбола песен.Това най-добре описва как се чувстват и всички останали с жълто-черни сърца като я чуят!

Потребителски аватар
nik_bg1
Контакти:

Мнениеот nik_bg1 » 21 ное 2010 20:27

Преди време, всяко излизане на Ботев Пловдив на терена на Колежа започваше с тази песен и щом зазвучеше по високоговорителите, публиката започваше да приглася. Беше един вид неофициален химн.
Преди известно време, говорихме с един приятел, че "Blue canary" е изключително неподходящ за химн, дори неофициален, защото всъщност означава "Тъжно канарче".  Другият превод на английското "blue" е още по-лош - синьо канарче – УЖАС! Все пак в текста (или по-скоро текстовете на песента) става дума за тъга и мъка, а канарчето е използвано като нейн символ.
Нормално песента се възприема като италианска, но не. Песента е … американска. Авторът на музиката се казва Винс Фиорино и е изпълнена за пръв път от The Vince Fiorino Trio. Първият запис е издаден през февруари 1953. Музиката звучи, доста италиански, а и като се има предвид фамилията на автора, дълго време се е предполагало, че оригиналът е точно италиански. Но не би. Оригиналният текст е на английски и също е на въпросният Винс Фиорино.
Песента е американска, оригиналът е на английски, но италианските варианти и особено един от тях са по-известни, особено от тази страна на "Желязната завеса". Всъщност песента винаги е била много по-известна тук, отколкото на запад. В Щатите, тоест в родината си, е забравена едва ли не минути след издаването й.
До сега песента има над десет аранжимента, но няколко са определено интересни.
The Vince Fiorino Trio (английски) – оригиналното изпълнение /1953/
Мариса Фиордалисо и Карло Бути(италиански) – най-вероятно е саундтрак, но не съм 100% сигурен. За Мариса Фиордалисо информация трудно се намира, но Карло Бути е определян навремето като италианския Синатра.
Carlo Buti
Елдер Барбер -(испански) - "Canario triste" /1954/
Юкимура Изуми (английски и японски текст)
Ренате Холмс - (немски) /1953/
Модерният руски хеви метъл вариант на Boney NeM /2005/
и ...
Мария Косева и Никола Томов - !?! италиански диалект. 50-те години на ХХ-ти век.
Точно това изпълнение на "италиански диалект" е най-интересното и със сигурност НАЙ-ПОПУЛЯРНОТО, не само в България, но и по света.
Защо обаче “Тъжно канарче”, а не "Тъжен папагал" например. Какво ще рече това и защо канарчето е символ на тъгата? В английския изразът става популярен преди няколко века сред миньорите. Използва се поради факта, че по това време канарчетата имат доста незавидна съдба. Използвани са като индикатори за наличие на метан в галериите на мините. Канарчета били много чувствителни към миньорския газ и реагирали на секундата със … смърт. Тъжно нали. Но поне може да обясни жълтия цвят по екипите на Миньор.
Но да видим какво става с песента в днешно време ? "Тъжно канарче" преживява своя … ренесанс !!! Тя е основа и главен номер на популярното в Русия и Германия комично пантомимично представление на трупата на Вячеслав Полунин. Представлението е най-популарно в СССР през 80-те, но ето какво казва за него рецензия от 10 юни 2008 г. на Берлинер Моргенпост. Вестникът нарича записа на нашето дуо от петдесетте: “… kuriose, wunderbare Platte ….” /любопитна, чудесна плоча/, защото Слава Полунин използва текста и аранжимента на най-известното изпълнение, а именно това на Мария Косева и Никола Томов от петдесетте. Модерният руски хеви метъл вариант на Boney NeM е също доказателство за възраждането му.
Интересно също е, че текстовете на различните езици разказват различна история, но всичките истории са тъжни.
п.п.
копнато от : "BULTRAS.COM"

Потребителски аватар
radezki
Контакти:

Мнениеот radezki » 21 ное 2010 20:35

nik_bg1 написа:Преди време, всяко излизане на Ботев Пловдив на терена на Колежа започваше с тази песен ...

Скоро стъпвал ли си на Колежа?
Това ,че на теб ти харесва повече ,,Тих Бял Дунав'' не ти дава право да се изказваш, така че да омаловажаваш значението на ,,Блу канари" за повечето канари.

Потребителски аватар
nik_bg1
Контакти:

Мнениеот nik_bg1 » 21 ное 2010 21:19

radezki написа:
nik_bg1 написа:Преди време, всяко излизане на Ботев Пловдив на терена на Колежа започваше с тази песен ...

Скоро стъпвал ли си на Колежа?
Това ,че на теб ти харесва повече ,,Тих Бял Дунав'' не ти дава право да се изказваш, така че да омаловажаваш значението на ,,Блу канари" за повечето канари.

Никой нищо не омаловажава...
Просто когато съм копнал статията съм пропуснал да сменя началото на текста, за което се извинявам...и ще уточня, че в момента след като поправиха уредбата, "Blue canary" пак се пуска, когато отборът излиза на терена и когато вкарат гол.
А по въпроса кое ми харесва и кое не, няма никакво значение, защото не аз съм избирал химна...Както обичам химна на България, защото съм българин, така обичам и химна на "Ботев"Пловдив защото съм ботевист...

Върни се в “Футбол - България”