Нефтохимик - в Б група

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Re: Зеленага легенда Нефтохимик се завърна!

Мнениеот ntodorov » 27 юни 2011 20:57

ehh написа:
mazut написа:А замисли ли се,поинтересува ли се малко защо мъждука в Б и В група това "отборче" преди да го изцепиш?Митко Събев знаеш ли го кой е,2 продадени баража(!) да си гледал,или поне да си слушал за тях?А знаеш ли как се озова този отбор във В група?А базата и стадиона на отбора сигурно си си мечтал поне веднъж да ги посетиш и ако си успял си си направил сумати снимки.А за школата на този отбор и успехите й чул ли си?Гледа ли Ч-ц Поморие с юношите излязли от нея докъде стигна?

Как защо мъждука между В и Б? Толкова са му възможностите, както и организационната подкрепа. Разбирай заинтересованост към него, финансова подкрепа и т.н.
Като казваш, че Събев е продал баражи, можеш ли да го докажеш или хвърляш разни неща из интернет пространството и не те бърка повече нищо.
Въобще не съм чувал за школата на Нефтохимик, просто защото не знам да са направили нещо запомнящо се. Знам за юношите на Черноморец Бургас и базата, която развиват.

Знаеш и те интересува това, което ти е изгодно. Мисля, че преди време пак с теб имахме един лек спор в, който пък обявяваше Черноморец за "изкуствен отбор"...сега припознаваш ДЮШ и школата му. Последно ? Утре акулките, цаците, шараните или, както искаш ги чети, като ви ухапят ще смениш песента, но определено да ни вмениш, че Левски е по-голям отбор от нашите не мОЙ да стане. По-скоро ще ме накараш да вярвам, че имам сестра, а аз съм пришълец. Така, че да не си мерим пишките викам. Всеки да си се радва на любимците и да пожелаем успех на Нафтата...и да не се поддава на странични фактори, защото само чрез тях може да ни биете. Доказано и показано е. ;) :)
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Потребителски аватар
ehh
Контакти:

Мнениеот ehh » 28 юни 2011 01:00

ntodorov написа:Знаеш и те интересува това, което ти е изгодно. Мисля, че преди време пак с теб имахме един лек спор в, който пък обявяваше Черноморец за "изкуствен отбор"...сега припознаваш ДЮШ и школата му. Последно ? Утре акулките, цаците, шараните или, както искаш ги чети, като ви ухапят ще смениш песента, но определено да ни вмениш, че Левски е по-голям отбор от нашите не мОЙ да стане. По-скоро ще ме накараш да вярвам, че имам сестра, а аз съм пришълец. Така, че да не си мерим пишките викам. Всеки да си се радва на любимците и да пожелаем успех на Нафтата...и да не се поддава на странични фактори, защото само чрез тях може да ни биете. Доказано и показано е. ;) :)

О, не си прав. Никаква песен няма да сменям. Аз и сега не виждам да съм сменил песента. Няма да те убеждавам в нищо, само споделям трезвото мнение, че Нефтохимик си е легенда за квартал "Лазур".
Не си спомням да съм обявявал Черноморец за изкуствен отбор, но може и да си прав. Това, което си спомням, че съм казвал за Черноморец е, че ми допада това, което се прави там, като бази, организация и т.н. Още си спомням, че много се издразних, когато фенове на Нефтохимик, като бедни сирачета, гледащи по лъскавите витрини, се израдваха на новината, че се намаля драстично бюджета на Черноморец. Говоря за периода, когато Краси Балъков напусна по средата на този план, който бяха замислили със Събев. Защото това беше минус за футбола в България.

Понеже mazut се опитва да се измъкне като въже намазано с мазут, пак ще го питам: имаш ли доказателства за продадените от Събев баражи или говориш на ангро?
Sisi 1914 написа:Посветих 1 кючек, на футболистите на Левски!

Sisi 1914 написа:Кашчей, не ми лази по-нервичките!

Потребителски аватар
<N>
Контакти:

Мнениеот <N> » 28 юни 2011 01:48

ehh написа:Не си спомням да съм обявявал Черноморец за изкуствен отбор, но може и да си прав. Това, което си спомням, че съм казвал за Черноморец е, че ми допада това, което се прави там, като бази, организация и т.н. Още си спомням, че много се издразних, когато фенове на Нефтохимик, като бедни сирачета, гледащи по лъскавите витрини, се израдваха на новината, че се намаля драстично бюджета на Черноморец. Говоря за периода, когато Краси Балъков напусна по средата на този план, който бяха замислили със Събев. Защото това беше минус за футбола в България.

Понеже mazut се опитва да се измъкне като въже намазано с мазут, пак ще го питам: имаш ли доказателства за продадените от Събев баражи или говориш на ангро?

Аз бих ти препоръчал да отидеш и да видиш Ст. Черноморец. Да видиш каква база направи другаря Събев след като взе да го стопанисва! Виж и тогава нека ти допада човекът!
Що се отнася до баражите, аз мога да ти дам един пример за втория бараж, този със Спортист Своге. На почивката при резултат 1:0 за нафтата и смазващо превъзходство откъм игра, влиза човек от ръководството на Нафтекс и казва" Момчета ида биете и да падате, отборът се закрива. В А група с този отбор няма да играете! Ако искате играйте!" На това може би се дължи коренната промяна на играта през воторо полувреме.
За първия бараж може спокойно да потърсиш интервюто на Гочето след мача и тогава няма да са ти нужни много много доказателства!

Г-н Василев, беше ли предопределено това, което стана с Нафтекс?
- Защо ме карате да излизат от моята уста неща, които се знаят от хората във и около футбола.

- Ще ви задам един наивен въпрос. Ако Нафтекс бе спечелил баража срещу...
- (Прекъсва елегантно.) Как да спечели? Всичко стана така, както искаха лицата, на които отборът пречеше. Те смятат, че най-големият проблем на българския футбол е Нафтекс. Карате ме да ви говоря направо. Случи се една предизвестена смърт. Не казвам, че Видима не заслужиха да влязат в елита. Но това дойде добре за тези, които не се нуждаеха от Нафтекс. Без да се хваля, но този тим продължи да съществува, защото аз поисках живот за него. Желанието на определени кръгове около клуба беше да се развива само детско-юношески футбол. Разбирам, че трябва да има подрастващи поколения в Нафтекс, но къде щеше да е представителният тим.

или искаш скрита камера?

Потребителски аватар
<N>
Контакти:

Мнениеот <N> » 28 юни 2011 02:19

ROB HALFORD написа:Здравейте.
Успех за връщането на "Нефтохимик"-Бургас в проесионалния футбол. Добър отбор беше през 90-те, но чак пък легенда. Аз съм половин бургазлия и следя бургаския футбол от почти 30 години. Спомням си, че дълги години единствен (основен) отбор на града беше "Черноморец". Добри или лоши, но те. Просто с парите на Нефтохима, Портохленчов съзаде отбор и всички които симпатизираха на истинския бургаски отбор изведнъж се пребоядисаха. Защото никой не може да ме убеди, че е имало особено много привърженици на нафтата прези 1994.

Шефе, има фенове, които са били на стадиона преди 1994г. Даже през 80-те. По едно и също време се е играл мач на нНефтонимик във В група и мач на Черноморец в А група. И повече е имало на ст. Нефтохимик! Просто защото както някои казват "заводското отборче" е част от средно статистическия българин. Работещ в завода, изкарващ парите си при отровите, а не общински костюмарчета! Точно за това е обичан.Защото половината град тогава работеше в Нефтохим! И няма абсолютно нищо странно, че се е ходило по мачовете на този отбор по 15-18000 души дори преди големите успехи на отбора след 1994г.

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Re: Нефтохимик - в Б група

Мнениеот ntodorov » 28 юни 2011 08:23

<N>. Виж сега. Ще напиша моята позиция за да съм честен и към себе си. Аз съм един от тези, които гледа мачове на Нефтохимик преди 90-те. Бил съм и невръстеник, когато дядо ме е завл на мач на този отбор, но там спомените ми бледнеят. Истината е, че навремето с този отборт се идентифицираха работниците първо в Червено знаме ( дядо) + нефтохимиците в последствие. По ония години в Бургас работеха около 11 000 бургазлии в НХК. Нямаше член на семейство, който да не беше свързан с комбината. От там започнаха да се моделират пристрастията, идентификацията и фенското ( запалянковското) самоопределяне. Истина, която никой не може да отрече е, че сред Бургазлии по-популярния отбор беше Черноморец. Говоря за болшинството. Младите бургазлии ( в това число и аз ) бяхме в "магията" на известния тогава Английски сектор. За този сектор и феновете им мога чудеса да разправям. Смея с ръка на сърцето да кажа: По-организирана банда от тогавашните фенове все още в Бургас - няма. Всеки път около нас имаше кучета, лошо гледащи милиционери и затворнически коли по изходите на стадион Черноморец ( говоря за края на 70-ъе и началото на 80-те). Сега да си фен с факлата е лесно. Тогава беше трудно дори си беше геройство - биеха, арестуваха, арестуваха дори за дюдюкане срещу отбор олицитворение на армията или вътрешните работи. Гооодини след това, Нефтохимик с Порточанов се превърна в непримерим отбор, шоуто беше на ст. Нефтохимик. Когато отборът се завърна в Б група ( началото на 90-те) еуфорията сред нас младите беше голяма:"хайде на мач Порточана ще прави шоу" И човека го правеше. Над 6000 гледахме как Портос гонеше президента на Рилски Спортист за да се млатят зад източната врата, а ние в делириум викахме, като диваци. Мачът беше прекратен, а същия ден вече цял Бургас говореше за шоуто. В следващия домакински мач вече имаше 10 000 на стадиона. Нафтата стана символ за непримерим отбор на чийто стадион си свободен да гледаш шоу, бой и да крещиш каквото си искаш. Когато отбора влезе в А група - всички от Акациите се изсипаха на Лазур и редуцираха бройката до 18 000 средно на мач. Така пораснахте и вие. Пораснаха и децата от Акациите и си взехте томаховки на лизинг за да си търсите сметка кой, кого...ама определено ми идва да шамаря "люти" акулки и мазутчета, ама много да ги шамаря.
Вместо да си помагате и да помислите как да се оправят нещата - само се хапите и обиждате. Не знам дали има щастлив фен в Бургас от това. Делете се, ама се вдигнете заедно и Митьо С. няма какво да направи. Масата ще го отвее. Вие с негативите си само му помагате. Където има разделения - няма оправия. По форумите се наричате педерасти, селяни и прочие, ама до там - всичко си остава само във виртуала. Ето, дори и сега. Някой прави ли нещо Нафтата за да заиграе домакинството си на лазур или само чакаме "преговорите". За какви преговори иде реч. Стадиона е за публиката на Бургас, не е развъдник за охлюви. Някои пичове пишат: Взеха ни базата, взеха ни стадиона. Кой ви го е взел - сульо, който поддържа Черноморец ли ви го взе, защо него обиждате, защо не обиждате истинските виновници ? За това ви казвам негативите и на едните и другите са насочени в грешна посока. Обеденете ги и право в десятката ще отидат...и мачовете ни ще са пълни с народ. Отново.

izumrud
Контакти:

Мнениеот izumrud » 28 юни 2011 09:13

първият ми мач на Черноморец е през 1980-а година, а първият ми цял сезон на Черноморец е през 1982....Първият ми мач на Нефтохимик е през 1990-а година...
никога никой от семейството ми не е работил в НХК, нито някой от семействата на тримата ми най-добри приятели, с които израснах...Така че половината град да е работил в Нефтозавода...айде стига....
Черноморец трябваше да бъде отбора на Бургас, но както през комунизма се оказваше, градският отбор беше здраво подкрепян от местния ОК на БКП...при нас това го нямаше. Даже след години съм чувал от един вече покойник, че Жишев и хората около него са карали Черноморец да изпада, за "да помогнем на другарите от Враца, защото така трябва"
В този аспект, Черноморец нямаше как да се пребори за водещо място в соц-А РФГ. ПРосто нямаше кой да вземе решенията за мачовете, които не се играеха на терена...Всички знаете колко мачове на Левски-Спартак и ЦСКА Септ. знаме са дадени и така отборът си беше отбора на хората, защото те бяха единствената му сила...
Друг покойник - Любо Борисов, е разправял на нашите, че за един период като треньор - може би 3 години, на нито един мач не е имало на стадиона човек от ОК на БКП!!! Докато в Плевен, във Враца, в Бл-град, генерал Делчев в Ст Загора, те си ходеха и с техните отбори се съобразяваха....
Това беше конюктурата...а Нефтохимик - пак по същите пирчини и мотиви, просто един път бяха спрени умишлено да не влязат, както и един път са били спрени Несебър, баща ми разправя за 1978 или 1979

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 28 юни 2011 10:01

Izumrud, хващаш се за думите ми, като удавник за сламка. Това, че в семействата на теб и тримата твои приятели никой не е работил в НХК не значи, че в семействата на мен и моите 6 приятели не са работили по двама човека там. И къде прочете, че половин Бургас е работил там ? Писал съм бройката, а градът ни беше с население 200 000 човека. Всеки сам преценя каква част от хората в Бургас работеха в комбината. Към тази бройка прибавих и Червено знаме - знаеш защо.
Иначе е вярно това, което си писал. Черноморец беше тъпкан отбор по ония години. Не си го внушавахме. Помня на едно събиране с футболистите на отбора ( ходеха тогава по училища, заводи, шефства и т.н простотии) Г. Маджаров се беше ядосал на един хаплив въпрос защо все падаме от Левски и ЦСКА в Бургас. Той си беше скръстил ръцете и без да му пука каза: "Ами защото не трябва да ги бием". И тогава нещата се решаваха по високите етажи, но ни радваше духът на играчите. Помня как се ядосвахме на трибуните, че Черноморец е много "мек" отбор. Нещата там започнаха да ми харесват в началото на 90-те. Имахме много добър Черноморец и повечето бяха бургазлии минали и през Нафтата - Мони Чилибонов, Дидо Петков, Зл. Янков, Р.Петров, Кишишев, М.Ганев, Илчев - перде голямо, Шейтанов - пинко, Костенски, Джангъра, Петьо Жабов + Николай и Вальо Станчеви, Вальо Найденов, Памуков. Страхотен отбор. Времето на Тома Томов. Биехме всички, когато си поискахме. По същото това време и Нафтата се пробуждаше и започваше да бълва интерес с играещите там: М. Стойчев, Ст. Цонев, Банев, Ерол, Мирата Стоянов ( лека му пръст), Ц. Симеонов, В. Конов ( голям играч с нисък ръст) и ред други. Кого да обичаш и кого да мразиш, но истината е, че в годините винаги са ни задушавали. Никой не искаше да имаме силни отбори в града ни. Изкуствено ни убиваха с повелия. Дори за един бараж срещу Локо Пд и до ден днешен се говори, че по сценарий е трябвало да паднем. Извън сценария обаче нашите момчета бяха мъже и след 2:1 в Бургас и 0:0 на Лаута запазиха мястото си в А група. В Бургас се бихме с майните и то в прекия и преносния смисъл. В Пловдив героят беше - Пинко. Е-ееееех.

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 28 юни 2011 16:27

Съгласен съм с разсъжденията и на двамата – ntodorov и izumrud. Но все пак, за да бъдем честни, до средата на 80-те години над 95% от всички интересуващи се от бургаски футбол и работещи в Нефтохим ( а работещите там бяха не повече от 10% от живеещите в Бургас) приемаха за свой отбор и за отбор на града Черноморец. И всички занимаващи се и интересуващи се от футбол в България олицетворяваха Бургас с Черноморец. И това беше нормално – на картата на „големия” футбол в България нямаше Нефтохимик. Той беше малко отборче, което играеше обикновено в зоните ( тогава нямаше В група) и 1 или 2 пъти достигна до Б група, но без да се задържа там. За него взе да се говори след сливането му с втория отбор на Бургас ( почти постоянен член на Б група) Локомотив – някъде в средата на 80-те (в този период 80-85г. бях студент извън България, а преди това и в казарма и ми се губят някои неща). А това беше и краят на симпатичния отбор на Локомотив.
Черноморец винаги е бил недолюбван от ръководните „партийни” фактори в държавата. Може би защото местните „партийни” величия не се интересуваха от футбол. Единствено запален по футбола бе Манол Бонев( мисля, беше за около година първи секретар на градския комитет на БКП), но той малко време бе на власт – загина при автомобилна катастрофа. Може би затова и Черноморец бе изваден от А група през 1973г. Като причина за това бе изтъкнато наличието на „черна каса” Но такава имаха всички отбори в България, а бяха изгонени Черноморец и ,струва ми се, Дунав. Вярно е, че отборът бе притискан понякога да губи срещи и то не само срещу ЦСКА и Левски. Никой в Бургас няма да забрави срещата през 1974 г. със Сливен, решаваща за влизането в А група. Стадион „Девети септември” се пукаше по шевовете. Билетите ( с точно определено място) бяха продадени седмица предварително. Присъстваха хора, които въобще не се интересуваха от футбол. Но тогава целия град говореше (буквално жужеше и трептеше) за този мач и беше много престижно да бъдеш на стадиона. ( Който не е живял през комунизма няма да ме разбере. Това беше същото, както много хора, които въобще не четяха, си правеха луксозни библиотеки и понякога подбираха книгите по цвят и опаковка).
И тогава на този мач бяхме свидетели на крайно загадъчни неща. Янко Кирилов пропусна елементарно дузпа – би в ръцете на вратаря. – с години преди това не бе пропускал. А веднага след това голмайсторът на групата и бъдещ голмайстор на България Иван Притъргов на два пъти от чисти позиции пропусна – топката въобще не бе насочвана към рамката на вратата, а далеч от нея. Но да не забравяме, че Сливен бе военен отбор – от обкръжението на ЦСКА.
Относно любовта на бургазлии към Черноморец. Независимо от противника, на стадиона винаги имаше не по-малко от 5-6 хиляди човека. А за мачовете с ЦСКА и Левски да не говорим. През 70-те години съм бягал от училище, в проливен дъжд от начало до край, стадионът препълнен и съм седял с чадър на стъпалата между секторите и то почти зад вратата. Помня, загубихме тогава с 1-2 от ЦСКА – два гола ни вкара Джевизов.
Вярно е, че тогава бе много трудно да поддържаш любимия отбор. През 1977г, след големите спонтанни манифестации по случай влизането ни в А група няколко мои приятели бяха задържани на пресечката на Богориди(тогава Ленин) и Фотинов и престояха 24 часа в ареста. Аз се спасих по една случайност.
Голям проблем беше снабдяването със знамена. Не се продаваха. Имахме късмет, че светлосиньото знаме се използваше в тези години като символ на мира и се налагаше да крадем такива. Помня, един път откраднахме такова посред нощ от козирката на централния вход на ТОХ-а, сега професионална гимназия (кашата) и сами му направихме надписа.
През 1968-а година, когато Черноморец отново беше върнал името си от Ботев (името Черноморец е страшно недолюбвано от „партийните другари”), привържениците му показаха силна гражданска позиция (това в ония години се наказваше със затвор). За първи път в България тогавашната Народна милиция за да разпръсне бургаската публика използва водни струи от колите на Пожарната. Така спряха тълпата, за да не нахлуе на терена поради безобразното съдийство на мача със Спартак (София), отборът на Държавна сигурност. Хората обаче отрязаха маркучите на пожарникарите и милиционерите трябваше да положат доста усилия, за да въдворят ред. Цялата преса, радио (телевизия имаха тогава малко хора) коментираха дълго време и ни обвиняваха в какво ли не. Тогава за такова нещо нямаше как да се изразят симпатии. Последва сериозно наказание за Черноморец, включително и лишаване от домакинство.
Силни отбори имахме и през 1968/1969г., 1669/1970г. Тогава през зимата, не помня на кой от двата шампионата, привлякохме две много силни крила Георги Любенов и Георги Георгиев (вторият бе и национал – игра на квалификацията за Световно Холандия -България –1-1) и започнахме пролетния полусезон с 2 победи като гости. 2-1 срещу Берое и 3-2 срещу Ботев П-в. Много силно играхме и през сезон 1977-1978 и особено 1978-1979г. Тогава в мъжкия отбор се вля почти целия юношески отбор – набори 1957-1959г, шампиони на България за всички възрастови групи.
През 90-те години силният до този момент Черноморец бе унищожен, а състава разграбен. Помним, какви фигури заставаха начело – кредитния милионер Мариус Йовчев, бандитът и също кредитен милионер Стоян Абрашев и да стигнем до най-голямото недоразумение Ивайло Дражев. Тогава и изгря слънцето за Нефтохимик. Къде със спортни умения, къде с измама и корупция (имам предвид ръководене и финансиране-познавам лично Проточанов и знам методите му на работа, а не футболни срещи) бе създаден наистина качествен отбор, страшилище за така наречените „грандове”. В много мачове наистина бе удоволствие да се наблюдава играта и победите и в Бургас и извън Бургас. Но това време го знаят почти всички, така че няма какво да разказвам.
Само ще вметна - една година посред зима бях в София – играеха Левски и Нефтохимик – на Националния стадион. Феновете на Нафтата бяха само 3-ма човека. Стадионът беше почти празен, но колко бях горд когато в последните 2-3 минути бургазлии обърнаха мача от 1-2 до 3-2 (единият гол го вкара Росен Петров, за другите не помня) и софиянци се омърлушиха и подвиха опашки.

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 28 юни 2011 19:46

Димитров, радвам се, че те има из нашия форум. Моите ясни спомени са от края на 70-те, а това, което си го писал съм го чувал от баща си. За знамената: И аз съм го изпитал :) . Имах луд съученик, който от комсомолски ризи (крадеше от училищните ризи за раздаване на новоприети членове :) ). Правеше от тях невероятни знаменца :) Размахвахме си ги смело. Никой не можеше да се досети от какво са майсторени и слава богу . За пожарната - разправяли са ми, но съм бил малък тогава.
Впрочем тези факти всеки по-зрял бургазлия ги знае, но малките сега ги забравят.
Що се касае за обрата на Нафтата срещу Левски - за Р.Петров и Илийката, като голмайстори си спомням, третия - нямам спомен. дали не беше автогол техен ? Дизел-а ( динозавър, като нас) ще каже.
ПС: Ако имаш още интересни спомени в нашия подфорум имаме такава тема. Пиши там. Ще е интересно

mazut
Контакти:

Мнениеот mazut » 28 юни 2011 23:17

Никой не отрича,че Черноморец е бил по-подкрепяния отбор преди 90те,в това няма спор след като реално заради ред причини Нефтохимик е нямал успехи и сезони в А група.Но сега нещата стоят по различен начин-отбора има повече успехи,повече фенове,симпатизанти,по-активна,многобройна и вярна агитка.Ако това бе поредния отбор еднодневка тип Олимпик Галата,Раковски Русе,Металург Перник щеше да си отиде още някъде около 2006 когато бе пожелано да бъде закрит,но отбора оцеля заради своите фенове и заради това което е и тръгна лека полека по трудния път.Спечели своята идентичност през 2009,в неделя спечели своето място сред професионалистите,въпрос на време е да си спечели и другото отнето/липсващо-мястото в А група и родния дом.Нямам нищо против отбора Черноморец преди 2005,бил съм на много негови мачове,но времената се смениха и вече играят втора цигулка в града ни.Много добре си спомням времената когато Дражев започна да ги съсипва как общо взето никой не се интересуваше от този отбор,докато при Нефтохимик далеч не е така,дори в най-лошите моменти,когато отбора бе тотално западнал и другия отбор лансираше проекти,печелеше мачове със софийските отбори,пускаше безплатен вход.Дори тогава духа на отбора продължи на е силен,а сега когато тръгва нагоре ще бъде по-силен отвсякога.
И Славия и Локо СФ до някое време са имали повече фенове от ЦСКА,Спартак Пд от Локо Пд,но сега положението е различно и едва ли скоро ще се промени.Някой ден,може и да се! ;)

Върни се в “Футбол - България”