Мнениеот danko_sot » 10 ное 2020 12:50
Здравейте. Отдавна не съм писал тук, но сега е време да го направя, тъй като и аз, като някой от вас предполагам, съм въодушевен от избора ни на нов треньор. Както се казва: Това решение чаках! Ще започна с това, че за мен Бруно Акрапович е истинско явление в българската футболна действителност, откакто дойде в страната ни. Неслучайно е избиран за треньор на годината у нас и то водейки отбор извън голямата тройка, която условно можем да наречем- ЦСКА, Левски и Лудогорец. За три години направи истинска революция в Локомотив Пловдив, но .... спирам до тук с хвалбите, за да не прекаля.
Въпреки мнението ми за Бруно, разбира се, аз съм наясно, че всичко, което казах по-горе не означава автоматично, че той ще успее в ЦСКА. Първото нещо, което трябва да се има предвид на "Армията" е че, тук въздухът е по-различен, целите са много по-високи и препятствията и подводните камъни са доста по-ръбести и големи. Един от основните фактори, за да успее Бруно на "Българска армия" ще зависи според мен от "картбланша" и от това до колко босненецът ще получи свобода да взима решения на "Армията". Не е тайна за никой, че при нас има хора, които обичат да се бъркат в работата на треньора, но смятам, че Акрапович е горд и свободолюбив човек и при по-драстични такива опити, няма да се учудя да си тръгне скоропостижно от Борисовата градина.
Това, разбира се, е само едната страна на монетата. Другата е чисто спортно-техническата и тя си зависи изцяло от треньора и не смятам, че там задачата му ще е по-лесна. Ще припомня само, че когато дойде в Локомотив, Акрапович се нуждаеше от почти един сезон, за да превърне Смърфовете в познатия ни днес тим. Смятам, че и в ЦСКА ще му бъде трудно в началото, докато приобщи своя стил и философия за игра. Затова трябва да имаме търпение към треньора и трябва да му се даде картбланш поне до края на този сезон и вече от началото на следващия да се очаква по-цялостна промяна в играта и стила на отбора. Тоест целта за тази кампания не трябва да е титла на всяка цена, а това трябва да е целта за следващата.
Мисля, че съм обективен с оглед на тима, с който разполагаме в момента. Да, всички казват: "ЦСКА имат добри играчи". Добре, имаме някои добри играчи, съгласен съм. Но нямаме отбор и колектив, а също така има известен дисбаланс в тима ни откъм футболисти. Забележете например колко много играчи могат да се използват като крила, а в същото време липсват качествен нападател, който да може да бележи голове и изобщо играчи, които да бележат голове от втора позиция. Има също така недостиг и на дефанзивно играещи халфове. До тук се крепим на един Юга, а я си представете какво ще се случи, ако той се контузи например.
Така че без съмнение Бруно ще има проблеми с настройката и схемата на игра на тима в самото начало. Много хора се присмиват, когато се каже, че Акрапович е играл с Юрген Клоп и е повлиян от неговата философия на игра, но аз също мисля по този начин. Чувам мнения, че босненецът изповядвал твърде дефанзивен стил в Локомотив, а трябвало в ЦСКА да заложи на стил с много повече владеене на топката. Трябва да се признае, че относно владението на топката, този процент съвсем нормално трябва да се повиши, за да има ЦСКА успех срещу отбори от долната половина на таблицата. Не смятам обаче за дефанзивен стил игра с дълбока преса и бърз контраатакуващ стил при допускане на грешка от противника в неговата или средната третина от футболното поле.
Коментира се с каква схема ще играе Бруно, тъй като в Локомотив предпочитал 3-5-2. На книга може да заложи на тази схема и в ЦСКА, но му липсват резервни играчи, за да залага всеки път на нея. Иначе защо не с Антов, Занев и Матей отзад, по бековете Турицов и Мазику, в средата Юга, Санкаре и Тиаго и напред Соу и Синклеър например. Става, но му липсва дълбочина в състава. В същото време не остава място в тима за играчи като Йомов, Перянанда, Кейта и т.н. За това аз лично мисля, че в началото няма да е това основната схема на Акрапович. При всички положения обаче едно нещо трябва да е ясно и бих направил аз ако съм треньор: Трябва да се измисли максимално оптимална схема, в която обаче да фигурират поне двама силно атакуващи играчи, а не само един, както беше използван Соу в почти всички мачове. В този смисъл 3-5-2 е добър вариант, но както казах поради други причини не е. Затова логиката подсказва, че може би ще бъде в началото нещо класическо като 4-4-2. Аз мисля, че Юга в последните мачове е може би най-добрият ни играч, въпросът е обаче да му се намери подобаващ партньор, защото при тази схема в средата на терена остават само двама основно, а не трима, както играехме досега. В момента един Малинов би се справил много добре като партньор на Юга, но него вече го няма. За Санкаре и Жеферсон имам резерви, още повече, че последният дори не е халф по презумпция. Ако обаче Бруно намери добър партньор на Юга, то спокойно може да превключи на 4-4-2, като Али Соу вече ще играе повече зад нападателя, ще се връща, ще пресира и ще помага и на двойката халфове, нещо, което поне е доказал, че може да прави добре. Вече като човек пред или до Соу може да се избира измежду Ахмедов и Синклеър основно. По същия начин и с крилата може да се оперира, като се използва ротация. Срещу по-слаб противник може да се заложи на Тиаго като външен халф, но той няма да играе като крило, а ще влиза навътре, освобождавайки място на бека и ще помага в граденето на играта със своята креативност и нюх към завършващия пас. ( Така използваше САФ 40-годишния Райън Гигс). Когато играем по-директно е естествено крилата да са по-бързи играчи като Йомов и Кейта или Перянанда.
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]