petko.h.markov написа:Някой от познава ли този закон и готвените поправки? Или така си плямпате от любов към спора.
Общо взето , от това , което чета и се изписа и чу , проблема е , че трети лица нямат право да инвестират в базите ... Бях пуснал преди
седмица една тема за така наречените "собственици" на клубове в българския футбол и защо те загробват финансово отборите си ... Та за
мен нещата започват да се изясняват . Например взимаме един произволен "собственик" на сегашен футболен клуб . Още с идването си
в този клуб той го прави финансово зависим от него и негови фирми чрез кредитите , които отпуска за тези трансфери , които , за да донесат
негативи дори не се и изплащат и следват съдилища и стотици хиляди задължения . Тогава стигнахме до извода , че това се прави с цел
черно тото . Но сега се замислям и виждам , че не е точно така ... Всъщност тези "собственици" доста добре са си направили сметката , за да
не може никой да ги помръдне от този даден клуб . Задълженията са за десетки милиони , но забележете кредити и пари , които не само , че
не са такива , каквито са , а и са силно преувеличени . Но на хартия и счетоводно всичко е изрядно и задълженията си стоят такива , каквито
са си . Това се прави , за да продължат тези "собственици" да си останат "собственици" , когато се появят инвеститорите и големите пачки ....
Иначе ще загубят от инвестицията , която може да бъде направена някъде в бъдещето . Те искат да си останат третата страна по договора
с един бъдещ инвеститор , заедно с държавата . Ето тук за мен трябва тази държава да се намеси , а вече има и базата да го направи с финасовия
феърплей наложен от ФИФА и УЕФА . Да намери начина клубовете да престанат да бъдат източвани и всичко , което дойде като инвестиция
наистина да влиза в самите клубове , а не знайни и незнайни , така наречени "собственици" да ги източват от тези клубове . За мен лично
тук е проблема , с който държавата или не иска или не може да се справи , въпреки , че преди години и на теория и на практика подари
тези клубове на сегашните им "собственици" ... Сега държавата се чуди как да си ги върне , но всичко така е направенно , та да не могат
"собствениците" да бъдат бутнати от далаверата ... Държавата има лостовете да се справи с проблема , но няма желанието да го направи .
А е жизнено важно да го стори , защото всеки един ден закъснение вече може да е фатален за известните марки ... Подаръкът от преди години трябва да се върне на
хората и феновете под формата на акционерни дружества , в които да участват всички , но там да няма "собственици" . Например модела от Германия
доколкото знам е 51 % от акциите да са собственост на общините , а останалата част на феновете и реалните инвеститори . Да се плащат реални данъци
и всеки клуб да се простира според мениджмента и реалните приходи , а не да се харчи като за последно , но с кредити . Имаш публика на стадиона , генерираш
съответни приходи и правиш съответни трансфери . Отблъскваш публиката с черно тото и продадени мачове , нямаш приходи и съответно продаваш
играчи , за да се издържаш , но ако няма интерес просто фалираш ... Само така може да бъде спасен спорта , с който дълги години сме се гордели и
надявам се ще продължим някога след години пак да го правим , ако влезем в правилния коловоз .