B3ATS написа:
Всички в България наричат мачовете между Ботев и Берое "Дербито на/за Тракия". От както съм бероец , винаги е имало особен заряд преди сблъсъците с вас. Напиши го в гуугъл и ще ти излезнат много теми с това наименование , свързващи двата отбора :
"Ботев" спечели битката за Пловдив - идва битката за Тракия
Берое обърна Ботев в тракийското дерби
Гонг : Gong : Кадрови проблеми в Берое преди дербито на Тракия
Топспорт - Берое спечели дербито на Тракия
Доколкото видях в Гугъл, все старозагорци го определяте тоя мач за "Дерби на Тракия".
Аз съм идвал за първи път на този мач в Стара Загора през 1992 или 1993 г., в последствие през годините са играни много мачове, като за "дербито на Тракия" чух едва в последните години. Никой в Пловдив не нарича този мач така, нито днес, нито преди 20 години.
Ако за хората в Стара Загора е "Дерби на Тракия" - ок, все ми е тая, но за нас не е мач по-различен от мачовете с Поморие, Спартак Варна или Славия, т.е. един обикновен мач, близко и следователно удобно/евтино гостуване
B3ATS написа:Все пак това наименование идва от миналото , когато Ботев и Берое са властвали на Земята и са водили тежки сблъсъци помежду си

Преди 20-30-40-50 години Бургас не са съществували на футболната карта

Поне от 25 години съм съзнателен фен, не помня някога Ботев да е "властвал на Земята"

, все сме били в сянката на Левски и ЦСКА.
Върху Берое нямам никакви наблюдения, нито познавам клубната ви история. Вие може и да сте "властвали"
А Бургас винаги е бил на футболната карта, до началото на 90-те с Черноморец, след това с Нефтохимик, сега пак с Черноморец и т.н.