Анализ на зимната пауза или защо можем да бъдем оптимисти!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Milkoy
Контакти:

Анализ на зимната пауза или защо можем да бъдем оптимисти!

Мнениеот Milkoy » 20 фев 2012 17:36

Тук е мястото, където бих искал да споделяме по-обобщените си наблюдения относно случващото се в клуба през последните няколко месеца. Всички очакваме с нетърпение новото лице на Левски и мисля, че доста от нас са насъбрали впечатления, които биха искали да споделят. Ето ги и моите:

За мен чашата със сигурност е наполовина пълна. Даже и малко повече :) Защо?

Положителни ходове:

- Даде се пълна свобода на треньора да изгради своя методика, да изказва своето мнение и да гради отбора по начин, който той намира за правилен. Управниците разбраха, че си имат работа със доста сериозен специалист и само могат да спечелят, ако му се доверят. Костов от своя страна отговаря с изключителна работа, директност и позитивно отношение. Въпреки няколкото нескопосани опита за скандали от страна на медиите, се вижда отдалеч, че треньорът действа с твърда ръка и няма да се даде на провокации. Справка - случаят със сбиването между Димов и Станчев, провокативните заглавия около изказването му покрай трансферите и по-конкретно Рамос, къде думите бяха извадени от контекста за да се запълнят сайтовете със скандали. Костов обаче устоя на тези моменти и продължи да изгражда отбора си.

- Хигиенизацията. Левски се освободи доста безкомпромисно от играчи, за които отдавна стана ясно, че не са за там (Балтанов, Огнянов, Акалски, Видович, Христов, сигурно проускам някой) и от Арш, който, макар и да не е лош футболист, очевидно не се връзва с концепцията на треньора и е безсмислено да се държи на скамейката. Тук искам да отбележа професионалното отношение към тези играчи, забележете, с които дълго се водиха преговори, а не бяха гонени позорно или заплашвани, както се случи в други клубове. Освобождавайки се от тази тежест(на немотивирани и не особено кадърни футболисти), Левски отвори място за силно мотивирани юноши, на които бе ясно показано, че могат да се борят за място в състава, а не просто се взимат за да гонят топките по лагерите. И тук заслугата на Ники Костов като психолог е огромна. И мисля че в този случай съпоставката с политиката на Барселона не е толкова неуместна. В период, в който се вижда, че наистина няма какво да бъде взето от българския пазар, Костов направи огромна стъпка към изграждане на гръбнак от млади български играчи. Някой ще опонират, че това ще е състава с най-малко българи въобще в историята на Левски, но съгласете се, че в момента няма или почти няма български играчи, които адекватно да заемат мястото на чужденците. И е много по-добре младите българи да растат около играчи като Дембеле, Грийн, Калво, Зику и Мораеш, отколкото около 95% от българските играчи.

- Възраждането на Калво. Прочете постовете по форумите за Калво. От "Осанна" до "Разпни го" и обратно. И точно когато беше пикът на недоволството и всички вече виждаха поредния напуснал провален футболист с богата визитка, се появи Костов. Всички виждаме за какъв футболист говорим в момента. Мисля си, какво ли би станало със Слори и Матондо, или дори Лавал и Джъстис(сигурно пак пропускам някой), ако бяха попаднали тук в точния момент. Само можем да гадаем.

- Точни трансфери. У всички остана горчивия привкус, че май не успяхме да вземем голям нападател, но аз пак мисля, че ръководството действа по най-адекватния начин и в тази ситуация. Не се поколебаха с контузения Зезиньо, не се поддадоха на изнудването на Диара, и въпреки закъснението, взеха футболист, който осъзнава какво е да носиш фланелката на Левски. Жуниньо изглежда изключително мотивиран да се докаже и ми прави приятно впечатление от първия момент. Аз му стискам палци да успее. Може да не е бил първото желание на Костов, но със сигурност е по-добре от някакви изсмукани от пръстите варианти в последния момент. Адекватно решение. А и все си мислех, че отбор без бразилец не е отбор. В защита Диамутен и Пинто могат да донесат нужната класа, дано само бързо да се адаптират. Рамос като че ли е най-неясен, но се надявам, че ще ни изненада приятно. Пък и бе взет без пари, което е бонус. Въобще прави впечатление смислената трансферна политика - насочихме се към качествени играчи, които имат някакъв проблем - или конфликт в клуба, или изтичащ договор - играчи, за които в други обстоятелства биха били извадени доста пари. Това е добра инвестиция, защото риска е премерен, а възможността да върнат неколкократно инвестираните пари е голяма.

- Атмосфера на работа. Вижда се с "просто око", че Костов успокои играчите, накара ги да се усмихват на тренировка, да си вярват и най-важното - да се забавляват. Духът на отбора е висок, играчите харесват треньора и това е отлична основа за развитие.

- Вариативност на състава. Особено след привличането на Жуниньо забелязах, че Левски със същия брой играчи има доста повече опции на всички постове. На десния бек имаме цели 4 (макар и неравностойни опции) - Мюлдер, Станчев, Башлиев, Попадиин. Отляво - Пинто и Старокин(при който също виждаме доста сериозно повишаване на формата). В центъра - Диамутен, Грийн, Милиев, Иванов, Башлиев, Попадиин. Дефанзивен халф - Йовов, Грийн, Димов. Разиграващи хафове - Тасевски, Гаджев, Йовов, Цветков, Грийн, братята Цоневи. Крила - Калво, Райков, Рамос, Младенов, Вутов, Жуниньо. Нападател - Жуниньо, Цветков, Вутов, а защо не и Младенов или кое да е от крилата - при система с нашумялата "фалшива деветка". Оказва се, че при една сгъстена група от 22-23 души имаме доста опции на почти всички постове.

- Публика, която вярва. Тези 1000+ души, които отидоха да гледат последната контрола са доказателство, че Левски е на прав път. Дано този път да се задържим там по-дълго.

С оглед на всичките изброени дотук неща, мисля че поводите за оптимизъм са налице. Разбира се, има още доста неща за изчистване. Трябва да се потърси още един защитник(аз симпатизирам на Георги Терзиев от Черноморец и се надявам, че след коректното ни отношение по повод Жужу и Анисе, бургазлии ще бъдат по-благосклонни в преговорите), за да може Грийн да се завърне в центъра. Може би още един много класен вътрешен халф и, разбира се - голям нападател. Но най-важното нещо, т.е. най-важните три неща - договорите на Костов, Калво и Грийн да бъдат подновени колкото може по-бързо, за да бъде сигурен гръбнака и да не се налага през лятото да градим наново всичко.

Потребителски аватар
L_Messi
Контакти:

Re: Анализ на зимната пауза или защо можем да бъдем оптимисти!

Мнениеот L_Messi » 20 фев 2012 17:47

Хубав анализ. Остава да видим дали отборът ще го потвърди или опровергае с играта си.

Потребителски аватар
Синя Гордост
Контакти:

Мнениеот Синя Гордост » 20 фев 2012 18:02

Хареса ми анализът ти .Дано не изневери някой от основните играчи.
Децата в игрите за Левски мечтаят,за славния Левски-футболен тим.И старците шапките даже си свалят пред славния Левски-НЕПОБЕДИМ !!! http://www.youtube.com/watch?v=riZN38fAzTA Ъпсурт & Дичо -Допинг тест

donpacko
Контакти:

Мнениеот donpacko » 20 фев 2012 18:07

Аз за Калво ми е чудно как при Гонзаре не играеше нищо а сега все едно е извънземен със представянето си от есента.

Потребителски аватар
malchev
Контакти:

Мнениеот malchev » 20 фев 2012 18:45

И аз ще се съглася с колегата, по-скоро съм оптимист. Дори да не успеем с титлата, ми се иска да видя Левски със собствен стил и мотивирани футболисти. Ако успеем да дадем шанс и на юношите в някой друг мач, ще е много добре. Нека трупат опит и самочувствие от сега.
Що се отнася до Калво, за сега само чета че е в супер форма. Дано пролетта видим истинските му качества. Аз винаги съм се чудел защо Гонзо винаги е мъчел леви крила от дясно (Калво, Младенов, Райков, Христов). Ето че Калво сякаш се чувства много по-добре от ляво! Ако рамос е читав от дясно, ще е перфектно.
Заедно с Цветков или Жуниньо мисля че можем да направим интересно нападение, разчитащо повече на движение, отколкото на физика. Барса да не би да имат чист таран? На 10% да се доближим до тяхната игра, пак ще е добре :)

Потребителски аватар
olfix
Контакти:

Мнениеот olfix » 20 фев 2012 19:03

Много си говорим тук за играта на Барса,но...всички,като че ли забравяме,че те имат МЕСИ!Никой друг няма такъв футболист,т.е.никой не може да играе,като тях и да е успешен.Барса без Меси срещу сериозен отбор,ще бъдат много владеещ топката,но трудно побеждаващ.Това,което за жалост си мисля,че ще е и Левски пролетта.Дано не съм прав,но просто като им гледам мачовете,не виждам кой ще я рита във вратата...искаме да влезем с топката в мрежата.Така или иначе до началото има още две седмици,ще видим кой крив,кой прав...

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 20 фев 2012 19:24

Абсолютно съм съгласен! Някои пасажи все едно аз съм ги писал... :) Бих искал да добавя някои щрихи:
- финансова стабилност . Левски има нови спонсори и собственици. А това вкара свежи пари и даде спокойствие.По принцип трудно някой играч ще напусне от Европа посред сезона и ще дойде в България. За мен с относително скромен бюджет бяха взети четирима добри играчи на нужните постове, а към тази селекция трябва да прибавим и възроденият и неприличащ на онзи от есента Тони Калво! Смея да твърдя, че разполагаме с изключително скоростни и технични единици, спойката вече е работа на Костов. Колкото до Диара-шансовете да го вземем лятото са сериозни, дори той го споменава. Особено пък ако участвамее в квалификации за ШЛ. Друг въпрос е, че в летният трансферен прозорец опциите ще са в пъти повече за нападател.
- Иво Тонев. Смятам че се справи със задачите си-като за начало е добре. Имам причини да смятам, че Костов и Тонев ще се окажат най-успешните трансфери на Левски. Бъдещето ще покаже.
- съперниците в контролите. Силни отбори над нашето ниво, което може да ни е само от полза. Дори и там се видя, че Левски играе футбол. Някои загуби ( а и равенства) можеха да се избегнат, ако Костов не беше пускал малките. Но аз лично съм сто пъти ЗА такова решение. Контролата не е за резултат, а за обиграване и изводи. Това че някой ни вкарал накрая гол при наличието на 4-5 юноши на терена няма никакво значение. Утре някой от тях може да вкара десетки голове като титуляр със синята фанелка. Дори и още пет такива загуби да имаме-твърдо ЗА!!!
Като цяло съм умерен оптимист. Все пак бих искал да видя отбора в бойна обстановка-със Славия и Черно Море.
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
south_division
Контакти:

Мнениеот south_division » 20 фев 2012 20:00

Аз предлагам да анализираме и кажем до къде е пълна чашата след мача с Черно Море. Друго си е да се види в официален мач как изглежда Левски. Ние българите често падаме от високо, защото имаме големи очаквания, дайте да гледаме малко по реално на нещата. Според мен единственото видно до момента, е че Костов се опитва да налага стила на Барса, но дали ще бъде успешно това времето ще покаже. За новите футболисти не можем да кажем нищо все още, всеки говори в защита Диамунтен.... добре де, ами от къде сте сигурни, че е толкова добър? А формата му каква е? До колкото знам официални мачове скоро не е играл. Рамос не показа нищо въпреки, че относно него имам преки впечатления и твърдя, че много класен. Жуниньо както видяхме е доста добър, но ....на фланга , където впрочем игра в последния си период в Славия, след като изкара наем в Ереван. Аз знам само едно, с този състав Костов няма друга алтернатива, освен Шампионска титла. Всичко друго ще е провал, както винаги за клуб като нашия, особено сега когато единствения отбор с по голяма вариативност в състава е Лудогорец, а ако погледнем по детайлно по единици нашите превъзхождат значително възраждащите кариерите си Минев , Бъдема, Деко, Стоянов, Генчев, Барт и т.н.

сини богове
Контакти:

Мнениеот сини богове » 20 фев 2012 20:02

Определено имаме поводи за оптимизъм, но да не забравяме колко пъти бяхме оптимисти и просто ни шамаросваха още от първия кръг. Според мен най- големия оптимизъм идва от назначаването на Костов за треньор. Страшно ми е симпатичен този човек и смятам, че и футболните му аргументи ще бъдат силни. Колегата е много прав- в момента ЛЕВСКИ има отлични футболисти и почти нямаме позиция без алтернатива на титуляра. А ДАНО НЕЩАТА СЕ ПОЛУЧАТ ТОЗИ ПЪТ.

Потребителски аватар
kokorz

Мнениеот kokorz » 20 фев 2012 20:36

Определено това първенство се оказва доста завързано и интересно от доста години.Битката ще е голяма както за шампионата, така и за Купата, всички фаворити са в играта и там.Само така ще се вдигне нивото на футбола.С повече равностойни отбори, с повече интрига.И нека този път най - добрия да спечели битката.Без значение кой.

Върни се в “Левски”